20. Mart 2015

Muftija Dudic u posjeti Albaniji  (3)Balkan – U organizaciji Islamske zajednice u Albaniji, a u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadom Evropske unije u Albaniji, u Tirani je 20.03.2015. god. održana međunarodna konferencija na temu „Islam i globalni mir“.

Na konferenciji su učešće uzeli predstavnici islamskih zajednica sa prostora Balkana, i to iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Kosova, Makedonije i Albanije, kao i dr. Džon Espozito iz Amerike, poglavari Pravoslavne crkve i Katoličke crkve u Albaniji, brojni profesori sa raznih univerziteta u Italiji, Rumuniji, Grčkoj, Turskoj i Albaniji.

Pozdravne govore imali su predsjednik Islamske zajednice u Albaniji Skender Brućaj, ambasador SAD i ambasadorka Evropske unije u Albaniji, te predsjednik Albanije Bujar Nišani.

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić je, osim u svojstvu predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji, na konferenciji učestvovao i kao izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovića.

On se u odvojenim susretima sastao sa predsjednikom Albanije Nišanijem, kao i sa dr. Espozitom kojem je poklonio knjigu „Opsada islama“ autora Mirnesa Kovača.

Muftija Dudić je imao izlaganje o islamu na Balkanu ističući da je islam vjera mira i da mu se ne može pripisati terorizam, te da je najveći balkanski problem primjena dvojnih standarda. Zbog takvog odnosa prema muslimanima u Srbiji, Islamska zajednica se više od dvije decenije bori za ravnopravan status sa ostalim crkvama i vjerskim zajednicama, naglasio je predsjednik Mešihata.

Na konferenciji u Tirani učestvovao je i član Mešihata IZ-e u Srbiji Hajro ef. Tutić.

  

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles