Mlade snage za nova dostignuća

0
33
Asmir-ef. Crnovršanin, direktor Revda i Vildan

Predškolska ustanova „Reuda“ i školski mekteb „Wildan“ predstavljaju prvu kariku u lancu obrazovnih ustanova Islamske zajednice. Oni su temelj odgoja naše omladine, zato mi se, kao rukovodiocu, prepliću osjećanja sreće i zadovoljstva, s jedne strane, što sam na čelu ovako važne ustanove, a s druge strane u isto vrijeme se javlja bojazan i strah od prevelikog bremena i odgovornosti.

Asmir-ef. Crnovršanin rođen je 04.07.1982. godine u Novom Pazaru, gdje završava osnovnu školu, a zatim i Medresu „Gazi Isa-beg“. Želeći da nastavi za traganjem znanja put ga vodi u zemlju Šama – Siriju, tačnije u njen glavni grad Damask, gdje savladava arapski jezik, a zatim upisuje studije šerijatskog prava na Univerzitetu „Feth-ul-islamijji“ koje uspješno završava 2008. godine. Po dolasku iz Damaska u Novi Pazar radi kao vaspitač u „Gazi Isa-beg“ medresi i kao imam u Skender Kelebi, poznatijoj kao Melajska džamija. Prije dolaska na čelo ustanova „Reuda“ i „Wildan“ radio je na mjestu koordinatora i glavnog vaspitača unutar Vaspitne službe Medrese. Oženjen je i otac dvoje djece.

Glas islama: Došli ste na čelo predškolske ustanove „Reuda“ i školskog mekteba „Wildan“ koji su napravili pozitivan preokret u obrazovanju bošnjačke djece u Sandžaku. Recite nam kako se osjećate povodom toga?

A. Crnovršanin: Predškolska ustanova „Reuda“ i školski mekteb „Wildan“ predstavljaju prvu kariku u lancu obrazovnih ustanova Islamske zajednice. Oni su temelj odgoja naše omladine, zato mi se, kao rukovodiocu, prepliću osjećanja sreće i zadovoljstva, s jedne strane, što sam na čelu ovako važne ustanove, a s druge strane u isto vrijeme se javlja bojazan i strah od prevelikog bremena i odgovornosti. Međutim, vođeni kur’anskim principom „i trudite se, a Allah će vaš trud vidjeti i Poslanik Njegov, a i vjernici…“, pred nama je veliki emanet kojeg moramo opravdati, a da bi to opravdali moramo se puno zalagati i boriti kako bi ove svjetiljke sijale još jačim svjetlom.

Glas islama: To je velika počast, ali i odgovornost koju imate. Kako se nosite sa tim?

A. Crnovršanin: Naravno, što je veća počast to je i odgovornost veća, što znači da se moramo truditi i pokušati da nastavimo u pravcu i smjeru koji će doprinijeti napretku i razvoju ovih institucija. Moji prethodnici su postavili dobar temelj i ja ću se truditi da ukazano povjerenje opravdam. Kao što rekoh, rukovodim se kur’anskim principima, ima pomalo zebnje, ali sa vjerom u Boga i Njegovu pomoć očekujem da će se sve odvijati po planu.

Glas islama: Kakva je situacija koju ste zatekli u ovim ustanovama?

A. Crnovršanin: Predškolska ustanova „Reuda“ i školski mekteb „Wildan“, koji djeluju u okviru Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, od samog početka svog otvaranja postali su prepoznatljivi po kvalitetu usluga – odgoja i obrazovanja djece, u cijelom našem regionu. Naravno da je u početku bilo najteže. Trebalo je pronaći adekvatan stručni kadar, izraditi planove i programe rada, obezbijediti odgovarajući prostor. Zbog toga je naša obaveza da odamo veliko priznanje i izrazimo najtoplije riječi zahvale svima onima koji su ponijeli to teško breme, a prema hadisu njima i pripada velika nagrada od Uzvišenog Gospodara. Glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić, kao idejni projektant osnivanja i rada svih obrazovnih ustanova Islamske zajednice, imao je sluha da u profesoru Mersadu Curiću prepozna stručnost, odgovornost i predanost poslu, što je profesor za svojih 12 godina rukovođenja ovom ustanovom itekako potvrdio i krunisao brojnim uspjesima.

Kadrovske promjene koje su izvršene u mektebima „Reuda“ i „Wildan“ još jedna su potvrda virtuoznosti i fleksibilnosti cjelokupnog sistema Islamske zajednice, što je svakako čini posebnom i jedinstvenom u regionu. Moje postavljenje na čelo ove ustanove treba shvatiti kao pružanje prilike da se uz pomoć mladalačkog entuzijazma unesu osvježenja i inovacije, a svakako, imenovanje profesora Curića za sekretara ima za cilj davanje stručne podrške koja će mi itekako značiti. Svakako da je on, kao dugogodišnji upravnik obdaništa, i najzaslužniji za permanentni uspon, te kvalitet rada ove ustanove. Počelo se sa jednom prostorijom, a sada već samo u Novom Pazaru ima sedam dobro opremljenih objekata obdaništa.
Prepoznatljiv je uhodan sistem rada, stručnost postojećih kadrova, te besprijekorna harmonija koja vlada među službenicima, što me je najviše obradovalo, unijelo optimizma i dalo još više elana za rad.

Glas islama: Koliko ima polaznika, objekata i zaposlenih?

A. Crnovršanin: Predškolska ustanova „Reuda“ i školski mekteb „Wildan“ trenutno imaju preko 600 polaznika, a obzirom da je zimski period, taj broj je van zime mnogo veći, pa čak ide i preko 800 polaznika. Rad u mektebima je podijeljen na četiri nivoa: prvi nivo jesu tzv. jaslice od 1-3 godine, drugi nivo su srednje grupe od 3-6, treći nivo su predškolci i četvrti nivo su djeca školskog uzrasta od prvog do osmog razreda koja pohađaju nastavu u okviru školskog mekteba „Wildan“. Obzirom da se počelo s jednim malim objektom, ova predškolska ustanova se danas može ponositi svojim kapacitetima u Novom Pazaru, a i van njega. Na području Novog Pazara imamo sedam mekteba: Parice, Lejlek, Altun-alem, Šutenovac, Požega, Paralovo i Selakovac. Na području Tutina imamo dva mekteba i na području Sjenice jedan mekteb. U okviru ove ustanove radi 65 uposlenih, što govori o ozbiljnosti ove ustanove.

Glas islama: Kakvi su Vam planovi za budućnost?

A. Crnovršanin: Mektebi „Reuda“ i „Wildan“ su prepoznatljivi po stručnom kadru koji na najbolji mogući način prenosi znanje na polaznike Mekteba, koji kasnije u školskim klupama bivaju prepoznatljivi po svom stečenom znanju. Obzirom da živimo u 21. vijeku, u vremenu modernizacije i tehnike, pokušat ćemo, uz Allahovu pomoć i dozvolu, da nastavimo u tom segmentu i planu upravo tamo gdje su i naši prethodnici stali.

Glas islama: Hoćete li proširivati kapacitete i hoćete li mijenjati nešto u organizacionom smislu?

A. Crnovršanin: Kada pomislimo da je prije trinaest godina, kada je otvoren prvi mekteb u teškim uslovima, do dana današnjeg otvoreno još devet mekteba, ukupno deset, nešto je što nas obavezuje da nastavimo sa lijepom tradicijom i otvorimo departmane u svim gradovima Sandžaka, kako bi naša bošnjačka djeca imala gdje da se obrazuju u duhu islamskih propisa. To će nam biti stimulans i cilj koji će nam, inšallah, dati elana za rad unutar ove obrazovno-odgojne ustanove. Obzirom da sam tek preuzeo ovu veliku obavezu, o eventualnim nedostacima i propustima dosadašnjeg rada obdaništa ne želim ni govoriti, već ću nastojati da ih sa svojim saradnicima što prije otklonim, a sve pozitivnosti unaprijedim i podržim. Nadam se da će, uz Allahovu pomoć i blagoslov, ove blistave svjetiljke još jače zasijati i obasjavati Pravi put našim budućim generacijama.

Izvor: IslamskaZajednica.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.