Mještani Duga ne odustaju od borbe: Hoće li mini hidrocentrala uništiti prelijepe vodopade?!

0
60

BiH – Branit ćemo vodopade i naše selo ako treba i svojim tijelima, poručuje Nusret Nuspahić, mještanin Duga, sela desetak kilometara udaljenog od Prozora.

Mještani Duga već godima se bore protiv Drage Lukende iz Širokog Brijega, vlasnika firme  “Eco Energy”, koji je od Općinskog vijeća Prozor početkom 2007. godine dobio koncesiju za gradnju mini hidrocentrale na rječici Buk u blizini ovog sela.

Prirodna rijetkost

Predsjednik podružnice Duge Muriz Mustajbegović kaže da je lokalitet na kojem se planira graditi hidroelektrane, vrelo Krupić s vodopadima kod sela Duge, zaštićen zbog svojih prirodnih estetskih osobina. Rješenje je donio Zemaljski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirodnih rijetkosti 1958. godine, kada je ovaj lokalitet stavljen pod zaštitu države kao prirodna rijetkost.

Selo Duge: Mještanima bi bila ugrožena imovina

– S obzirom na to da je vrelo Krupić s vodopadima zaštićeno, u skladu sa zakonom o zaštiti prirode nije dozvoljena bilo kakva gradnja. Koncesija za gradnju mini hidroelektrane dodijeljena je nezakonito firmi “Eco Energy”, suprotno zakonu o koncesijama, i to putem samoinicijativne ponude bez javnog oglasa. Mi nismo ni znali za to – kaže Mustajbegović.

Nuspahić: Branit ćemo vodopade svojim tijelima

Mještani, povratnici u Duge, koji su protjerani tokom agresije na BiH, poručuju da samo žele mir i svoj tradicionalni način života, te se oštro protive bilo kakvom ukopavanju cjevovoda ispod ceste. Gradnja i polaganje cjevovoda u trasu puta koji prolazi između kuća najdirektnije bi ugrozili desetine stambenih objekata i lokalnu džamiju.

– U dužem periodu bio bi onemogućen prolaz jedinim putem između dva dijela sela Duge. Uništena bi bila komunalna infrastruktura, vodovod, PTT mreža i dio kanalizacije. Mještanima sela bilo bi onemogućeno korištenje vode za navodnjavanje i sanitarne potrebe domaćinstva – tvrdi Mustajbegović.

Prigovor VSTV-u

Do danas, kaže, nisu riješeni ni zahtjevi za zaštitu zakonitosti u vezi s izdavanjem koncesije i okolišne dozvole za gradnju mini hidroelektrane. Mustajbegović upozorava da Kantonalni sud u Mostaru ne rješava u roku njihove zahtjeve, za razliku od onih koje je uputila firma “Eco Energy”, zbog čega su podnijeli prigovor i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH.

Dom za ljudska prava BiH zaustavio gradnju elektrane

Nakon što je bivša općinska administracija nakon rata izdala dozvole firmi “Eco Energy” za gradnju mini hidorecentrale, mještani su se žalili Domu za ljudska prava BiH, koji je 2000. donio odluku u njihovu korist i zaustavio bilo kakvu gradnju na ovom lokalitetu.

No, 2007. godine Općinsko vijeće ponovo daje koncesije ovoj firmi, a sudski spor traje sve do danas.

Izvor: DnevniAvaz.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.