Miladin Kostić novi rektor Državnog univerziteta – Smijenjen Dolićanin

2
340

Novi Pazar – Danas je na sjednici Savjeta Državnog univerziteta u Novom Pazaru, u okviru redovne procedure,  za novog rektora izabran dr Miladin Kostić, redovni profesor koji  na tu  dužnost dolazi posle prof. dr Ćemala Dolićanina, prvog rektora ove visokoobrazovne institucije.

Savjet, kao najviši organ upravljanja je ovu odluku donio jednoglasno, pošto je i u dosadašnjoj izbornoj proceduri  Kostić bio jedinstveni kandidat  Senata, kao i vijeća svih 10 departmana  Državnog univerziteta.

– Očuvati postignute rezultate pod rukovodstvom rektora prof.dr Ćemala Dolićanina moj je osnovni zadatak. Prioritet će biti naravno kvalitetno obrazovanje naših studenata, učešće u naučno-istraživačkom radu i obezbedjenje kadrovskog podmlatka iz ovog regiona – rekao je  izlažući glavne akcente iz svog programa prof. Kostić.

Prof. dr Ćemal Dolićanin  naglasio je da Univerzitet mora da ostane van svakog uticaja politike, nacije i vere i da sačuva poziciju jednog od najuspešnijih i najorganizovanijih Univerziteta u region i šire.

Predsjednik Konusa i doskorašnji rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Branko Kovačević čestitajući istakao je da je Državni univerzitet u Novom Pazaru jedini univerzitet u Srbiji koji radi po evropskim standardima.

Pomoćnik ministra prosvjete , nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije prof.dr Slobodan Stupar je rekao da će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja nastojati da i u buduće ovom univerzitetu bude oslonac u razvojnim planovima.

Prof. dr Božidar Stanić, prvi predsjednik Privremenog saveta Državnog univerziteta  naglasio je da je ova visokoobrazovna ustanova postigla impresivne rezultate u razvoju nezabeležene na ovim prostorima.

Prof.dr Slobodan Arsenijević, rektor Kragujevačkog univerziteta ocjenio je da je uspjeh ovog univerziteta postignut zahvaljujući u prvom redu prvom rektoru prof.dr Ćemalu Dolićaninu.

Dr Kostić je redovni  profesor Državnog univerziteta u Novom Pazaru , na kome je angažovan od početka rada ove institucije, kao predavač ali kao i  član rukovodećeg tima, počev od Privremenog saveta univerziteta, zatim , Senata, a do sada je bio i predsednik Saveta, kao i šef  Departmana  za pravne nauke. Univerzitetsku karijeru započeo je 1980. godine  na Pravnom fakultetu  Univerziteta u Prištini i doktor je pravnih nauka.

Prvi rekor Državnog univerziteta prof. dr Ćemal Dolićanin,  redovni profesor , matematičar međunarodne reputacije, koji je svoje znanje prenosio studentima univerziteta u Srbiji, ali  i inostranstvu , kada se obavi primopredaja dužnosti, svoje angažovanje nastavlja na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru  kao profesor emeritus.

Svečanoj sjednici Saveta prisustvovali su gradonačelnici Novog Pazara i Kraljeva dr Meho Mahmutović i Dragan Jovanović, kao i predsjednik opštine Sjenica Hazbo Mujović.

(RTV NP)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Svejedno. Prethodni rektor je samo nosio ime koje podsjeća na Bošnjaka, sva ostala ubjeđenja su mu bila srpska.
    Samo (Internacionalni) Univerzitet u Novom Pazaru može biti garant dobrog školovanja u Sandžaku za sada.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.