Miftar Adžemi iz Prizrena jedan od dobitnika godišnje nagrade za književnost na Kosovu

0
72

Picture 008

Kosovo – Bošnjak Miftar Adžemi iz Prizrena jedan od dobitnika godišnje nagrade za književnost na Kosovu!

U subotu, u Prištini odrzan šesti skup Udruženja književnika iz turske zajednice Kosova…

Protekli vikend,odnosno subota veče je za jednog od poznatijih bošnjačkih književnih stvaralaca sa Kosova, Miftara Adžemija iz Prizrena bila vrlo emotivna ali i  vrlo značajna za njegov dugogodišnji književni opus i  pozitivni imidž koji godinama gradi među ovdašnjim kulturnim stvaraocima i  književnicima ali i  vrlo značajna za sve Bošnjake Kosova. Naime,  u prostorijama turskog kulturnog centra ,,Yunus Emre” u Prištini ovaj poznati kulturni stvaraoc i  neumorni sakupljač narodnog stvaralaštva Bošnjaka Župe i  Gore kraj Prizrena bio je jedan od dobitnika prestižne  književne nagrade koju dodjeljuje  ,,Udruženje  turskih književnika Kosova”  na čelu sa Agimom Rifatom te je sama ceremonija dodjele godišnjih književnih nagrada protekla u sjajnoj atmosferi i  velikom broju, kako književnih stvaraoca iz većina  zajednica koje žive na Kosovu poput albanske, turske, bošnjacke i romske, tako  i gostiju iz mnogih gradova Kosova kao i onih iz inostranstva. Drugi dobitnik je iz turske nacionlne zajednice i  zove se Refki Tac, tako da je  rijec je o poznatim kulturnim stvaraocima koji pišu na svom maternjem jeziku te samim tim doprinose poboljšanju književnog stvaralaštva čitavog Kosova. Svojim prisustvom ovo veče kulture, kako neki rekoše, uveličala je i  Ambasadorka republike Turske na Kosovu, gospođa Songul Ozan sa saradnicima.

No krenimo redom…

Prisutni su se prije same dodjele nagrada preko video-zapisa, tj dokumentarnim filmom prvo podsjetili na ogroman doprinos kosovskoj kulturno-književnoj baštini, odnosno stvaralaštvu književnika iz turske nacionalne zajednice koji si članovi vrlo aktivni,a ,među njima svakako  oni iz drugih zajednica poput albanske, bosnjačke i  romske zajednice te su oni s pravom rečeno pravo ,,Kosovo u malom” zbog svoje multietničnosti jer nesebičnim radom i  druženjem tokom čitave godine zajedno stvaraju ali i  izdaju knjige, bilo one historijske, ili one o prozi ili dječjoj poeziji.

Upravo su pomenuta dvojica bili, reklo i  se , najaktivniji tokom ove godine te su sasvim zasluženo dobili kniževne nagrade ali i vrijedne slike koje su radili poznati kosovski slikari. Ovu tradicionalnu nagradu koje dodjeljuje, kako rekosmo, Udruženje turskih knjizevnika Kosova je utoliko značajnija jer dolazi u ruke Adžemija koji godinama radi stvara i  radi na promociji bosnjačkog kulturnog stvaralaštva i književnosti sa Kosova koje broji veliki broj članova no rijetki su oni poput Adžemija i pomenutih njegovih kolega koji svake godine ,,izbace” neku novu knjigu. Njegovo uzbuđenje se osjetilo i  prilikom dobijanja nagrade od same Ambasadorke republike Turske, gospođe Ozan, koja je pozdravivši sve prisutne pojasnila da svi oni koji putem književnosti i  kulture promovišu jedno multietničko društvo kao sto je kosovsko ,,da će uvijek imati podrske države koju predstavlja jer promovišu ne samo državu u kojoj žive već i svoje zajednice iz kojih dolaze”.

Nakon sto su dodjeljene nagrade dobitnicima, mnogobrojne njihove kolege su se izmjenjale za mikrofonom ali  i  pročitale po jednu pjesmicu iz svog književnog opusa koje su, pretežno, govorile o Turskoj kao državi ili o stvaraocu moderne republike Turske , Mustafi Kemalu Ataturku te su mnogi od njih bili ispraćeni ogromnom aplauzima. Svoje stihove su čitali poznati književnici iz svih pomenutih zajednica , dakle oni iz albanske i  turske zajednice dok su ispred bošnjacke zajednice svoje stihove čitali  poznati književni stvaraoci poput  Mehmeda Hamze, Rešada Fazlije ili Rasima Kaplanija, dok je romsku zajednicu predstavljao svojom emotivnim stihovima poznati književnik i  glumac Kujtim Pačaku. Za dobar štimung i  raspoloženje  pobrinuo se poznati estradni umjetnik iz Prizrena Aljuš Nuš koji je na svom maternjem, turskom jeziku, pjevao pjesme uz saz, instrument bez kojeg se ne odvaja a ujedno je i  pratio pjesnike prilikom njihovog izlaganja stihova te takodje bio ispraćen ogromnim aplauzima prisutnih. Ovo sjajno druženje književnika nastavilo se u prostorijama pomenutog kulturnog centra na skromnom koktelu koji su pripremili domaćini.

O utiscima sa dodjele nagrada za Sandžak press govori upravo dobitnik nagrade ispred bosnjacke zajednice Miftar Adžemi:

Selamim sve vase čitaoce. Što se tiče ove upravo dobijene nagrade ona za mene znači veliki podstrek za dalji rad i  to je , dakle, potvrda da ne pišem i  stvaram uzalud već punih 50-tak godina te da to neko vidi i  ocjenjuje, da se to nekome dopada, da je to neko vrednovao, da je to neko ispoštovao i  konačno da je to neko nagradio. Tim mi je draže što ta nagrada dolazi od bratske  turske zajednice u  kojoj se mi Bošnjaci Kosova osjećamo jednakima, kao braća sa braćom a to je jedna velika stvar za sve nas koji živimo ovdje. Veoma mi je drago  i  osjećam se uzbuđenim  što je ,,Udruženje turskih pisaca Kosova”  tako visoko ocjenilo i  vrednovalo moj rad. Što se naše, bošnjačke zajednice tiče,  ova nagrada ima poseban znacaj jer naša zajednica preko ove nagrade treba i  mora shvatiti da je uvažena od strane bratske turske zajednice i  da se slobodno možemo družiti svako sa svakim, tj bez ustručavanja. Još mi je draže što je predsjednik ovog našeg udruženja Agim Rifat preveo na turski jezik moju ,,Baladu o pjesniku” koja će uskoro  biti predstavljena i ljubiteljima književnosti u republici Turskoj što smatram za veliku čast. Poenta moje priče je ta  da se naše zajednice što vise zbliže i  poštuju, a upravo je književnost jedna od tih opcija. Takođe ističem da Rifat prevodi i  druge moje pjesme te ih objavljuje u reviji ,,Imze” koja izlazi u Prizrenu na turskom jeziku te se na i  taj način nase dvije zajednice zbližavaju, što mi je posebno drago – istakao je Adžemi.

O njegovom književnom stvaralaštvu najbolje govori ljetošnje izlaganje njegovog prijatelja, kosovskog akademika Alije Džogovića koji o svom kolegi kaže:

“Miftar Adžemi iz Prizrena već je dugo godina afirmisani pjesnik. Poezijom se bavi od najranijih školskih dana. Njegova pjesnička afirmisanost potvrđena je širokim interesovanjem prema poeziji, onoj koju sam piše i onoj koju stvara njegov narod na šarplaninskoj egzotičnoj regiji. Posebno se, u tome pravcu, afirmisao kao sakupljač usmenih narodnih tvorevina svih vrsta i oblika, a prvenstveno lirskih pjesama svoga zavičaja. Od velikog njegovog književnog opusa njegova zbirka pjesama ‘Poanje’ iz 1992. zauzima sam vrh književnog stvaralaštva kod Bošnjaka Kosova. To je knjiga najljepših pjesama koje su mogle nastati jedino u oblasti Šare, dakle u bošnjačkim selima Podgore i Župe, tj. u bošnjačkoj društvenoj sredini i pečalbarskoj egzistenciji, u kojoj se još njeguje homersko pjevanje i pripovjedanje. U takvom poetskom i jezičkom korpusu stvara i pjesnik Miftar Adžemi koji se, pored ostalog, emotivno inspiriše ljepotom zavičajnog govora, raznovrsnošću i bogatsvom narodne tradicije, muzike i melosa pa čak i onomastičkim raritetom i supstratima u oblasti Šare“, iz recenzije akademika Alije Džogovića.

Njegovo književno stvaralaštvo je, takođe, ljetos bilo promovisano  na poznatom Sajmu knjiga koju tradicionalno povodom Ramazanskih Blagdana organizuje poznata NVO iz Prizrena ,,AKEA” na čijoj je   promociji  prisustvovao veliki broj naših sugrađana ali i  mnogih gostiju sa strane, tj poznatih književnika.

Nama preostaje da ovom skromnom covjeku velikog srca poželimo još puno dobrih knjiga i  još puno ovakvih nagrada koje dolaze od njegovih kolega, književnika koji su vrlo probirljivi po tom pitanju no svi mi znamo da ovogodišnja nagrada ide u prave ruke jer jedan je Miftar Adžemi…

Pripremio :

Vinetu Ganic, nezavisni novinar, Prizren –Kosovo

Picture 001 Picture 002 Picture 003 Picture 004 Picture 005 Picture 006
Picture 009 Picture 010

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.