McCarthy: Više od 1,5 miliona muslimana Balkana migriralo u Anadoliju

0
10
Plav – Ugledni američki historičar istražio ubistva i prisilne seobe muslimana za vrijeme Balkanskih ratova.

Povodom obilježavanja 100. godina Balkanskih ratova, organizacija Turske koalicije u Americi (TCA) zajedno sa poznatim američkim historičarom Justinom McCarthijem podsjetila je na podatak od 1,5 miliona muslimana sa Balkana koji su bili prinuđeni napustiti svoje domove, dok su mnogi stradali u genocidima.
Organizacija TCA sutra će objaviti historijsku kartu, koju je pripremio historičar McCarthy, a koja detaljno opisuje ubistva i prisilne seobe muslimana Balkana za vrijeme Balkanskih ratova 1912-1913 godine.

Prof. McCarthy s Louisville univerziteta u SAD-u, historijskom kratom objašnjava kako je više od 1,5 miliona muslimana Balkana pod prijetnjom genocida i nasilja moralo napustiti svoje domove te se uputilo u tadašnje gradove Anadolije.
U historijskoj karti izneseni su i statistički podaci o broju muslimana koji su bili direktna žrtva Balkanskih ratova, a što do sada skoro da nije ni spominjano u historijskoj literaturi u zapadnim zemljama.

Prije samog objavljvanja navedene historijske karte, zvaničnici TCA-a za agenciju Anadolija (AA) su iznijeli nekoliko najznačajnijih detalja u vezi s radom poznatog američkog profesora.

Prema ovoj studiji, prije izbijanja Balkanskih ratova na tom području živjelo je tri miliona 242 hiljade Muslimana, odnosno 51 posto ukupnog broja stanovnika. Od ostalih stanonika, Grka je bilo milion 558 hiljada što je 25 posto, Bugara milion 220 hiljada ili 19 posto, i ostalih oko 333 hiljade ili pet posto.

Balkanski ratovi su u velikoj mjeri utjecali i na demografiju regije i značajno izmijenili strukturu stanovništva što se osjeti i danas. Prema historijskoj karti, od dva miliona 315 hiljada muslimana koji su živjeli pod imperijom Osmanskog casrtva na tom području, oko 632 hiljade ili 27 posto su bili žrtve Balkanskih ratova. Također, veliki broj Muslimana je stradao u genocidima, dok su ostali umrli od gladi i raznih bolesti u toku migracija.

Podaci u ovoj karti koji opisuju stradanje muslimana na tom području prikupljeni su i na osnovu dokumentacije koju su prikupljale diplomate konzulata Velike Britanije. U tim dokumentima navode se čak i detaljni podaci o ubijanju muslimana, kao što su spaljivanje njihovih domova, strijeljanja, silovanja mladih žena i premlaćivanja. U karti se navode podaci o tome kako je u potrazi za spasom i boljim mjestom za život samo oko 813 hiljada muslimana ili 33 posto uspjelo stići na teritorij Anadolije gdje su se naselili, pretežno na područje Trakije i Sredozemlja.

Prema ovom izvoru, oko 870 hiljada muslimana na Balkanu, odnosno 38 posto, je nastavilo da živi na tom području u toku Bakanskih ratova.

Eminentni američki historičar McCarthy za agenciju Anadolija (AA) je kazao da se u historijskim naukama ne poklanja dovoljna pažnja ovom značajnom događaju.
“O temi Balkanskih ratova do sada se u historijskim knjigama pisalo vrlo malo, ili nikako, iako je to vrlo značajan događaj za svjetsku historiju. Skoro da nijedan ozbiljan historičar do sada nije temeljito obradio temu prisilnih seoba muslimana za vrijeme Balkanskih ratova i zabilježio nasilje i krvoproliće kojem su bili izloženi”, istakao je McCarthy. O je napomenuo da Balkanski ratovi zasigurno spadaju u najstrašnije ratove i najveću ljudsku tragediju na tim prostorima u kojima je stradao veliki broj civila.

“Balkanski ratovi su jedna od najvećih ljudskih tragedija u svijetu, jer je tada oko 27 posto muslimana na Balkanau izgubilo život na razne načine, dok je trećina njih našla utočište imigriranjem u Anadoliju”, kazao je McCarthy.

McCarthy napominje da teme koje opisuju stradanja i nasilje nad muslimanima na Balkanu u vrijeme Balkanskih ratova moraju postati značajan dio svjetske historijske literature.

“Možete pronaći historijske knjige u kojima se opisuje nasilje kojem su bili izloženi narodi Bugarske i Grčke, ali je teško naći relevantan izvor koji govori i stradanju muslimana na Balkanu. Mislim da je to zbog predrasuda koje postoje prema muslimanima”, istakao je McCarthy.

Protjerivanje i ubijanje muslimana

Poznati američki profesor napominje da su Grci, Bugari, Srbi i Crnogorci pod svaku cijenu željeli da izmijene strukturu muslimanskog stanovništva na tom području te su zato ubijali muslimane i protjerivali ih sa njihovih ognjišta.

“Ovi narodi su željeli da protjeraju muslimane na Balkanu kako bi došli u posjed njihovih imanja i zemljišta. Isto tako, zvanične vlasti su preporučivale muslimanima da napuštaju zemlju, jer su ih vidjeli kao političku prijetnju. Tako da je sve ovo rezultiralo velikim nasiljem i stradanjem muslimana na Balkanu za vrijeme krvavih Balkanskih ratova”, kazao je McCarthy.

On je istakao da se i danas mogu osjetiti međuetnički antagonizmi i mržnja u pojedinim zemljama na Balkanu.

“Čak i danas, kao što se može vidjeti u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, traju antagonizmi prema muslimanskom miljeu”, rekao je McCarthy.

(AA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.