Luksemburški Bošnjaci na Izbornoj skupštini Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK)

0
52

Luxemburg – Prošle subote (29.12. 2012.), u Sarajevu je održana Izborna skupština i Prvo zasijedanje Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK).

Izborna skupština SBK je otpočela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a potom je uvodnom riječju predsjednik Skupštine u osnivanju Muftija Muamer-ef. Zukorlić otvorio prvo zasijedanje. Verifikovano je prisustvo 275 delegata – učesnika Skupštine, a pored učesnika prisustvovao je veliki broj gostiju.

Među učesnicima i gostima Skupštine, našli su se i Bošnjaci iz Luksemburga, što je za bošnjačku zajednicu u Luksemburgu od nemalog značaja.

Predloženi dnevni red, koji je sadržao 14 tačaka, Poslovnik o radu Skupštine SBK i Izvještaj o radu Odbora za osnivanje SBK usvojeni su jednoglasno. Elaboraciju o opravdanosti osnivanja SBK pod naslovom “ Svjetski bošnjački kongres – Zašto i kako” izradio je i na Skupštini prezentirao akademik Muhamed Filipović. Potom je Skupštini prezentirana Osnivačka deklaracija, koju je izradila radna grupa u saradnji sa istaknutim akademicima Feridom Muhićem, Mustafom Cerićem i također Muhamedom Filipovićem. I ovaj dokument Skupština je usvojila jednoglasno. Također, u ime gostiju obratio se predsjednik Bošnjačke akademije nauka i mjetnosti (BANU) akademik Ferid Muhić. Nakon obraćanja uslijedio je set tačaka o izboru rukovodtsva. Komisija za izbor i imenovanje u satsavu Enisa Hadžović – predsjednica, Ekrem Tucaković i Ahmed Ahmatović – članovi, iznijela je svoj prijedlog, koji je od strane Skupštine jednoglasno prihvaćen:

za predsjednika SBK: akademik Mustafa Cerić;

za predsjednika Skupštine SBK: Muftija Muamer-ef. Zukorlić;

za potpredsjednike SBK: Haris Hromić, Mevlida Serdarević i Mirza Šabić;

za predsjednika Izvršnog vijeća SBK: Mirsad Čaušević.

Također, izabrani su članovi Senata SBK, kojih može imati 33. Na prijedlog Komisije za izbor i imenovanje njih 30 Skupština je izglasala jednoglasno, a tri mjesta su ostala upražnjena što je ostavljeno predsjeništvu SBK da popuni. Na prijedlog predsjednika Skupštine SBK Muftije Muamer-ef. Zukorlića za sekretara Skupštine SBK je izglasan Ekrem Tucaković, koji je ovu funkciju obnašao u osnivanju također. Dvije tačke dnevnog reda odnosile su se na nacionalnu zastavu i himnu Bošnjaka. Za nacionalnu zastavu od strane Skupštine izglasana je bijela zastava sa ljiljanima, dok je za nacionalnu himnu Bošnjaka podržan raspisani konkurs BNF-a i prolongirano vrijeme njegovog isteka.

Na kraju se prisutnima obratio prvi predsjednik SBK akademik Mustafa Cerić, nakon čega je proučena dova šehidima koji su poginuli braneći svoj vatan.

(imedia)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.