Logo sa likom Vuka Karadžića podijelio vladajuću većinu

4
22

Prijepolje – Od posljednjeg, dvadesetog skupštinskog zasijedanja, započetog 25. januara, skupštinski funkcioneri i odbornici očekivali su brzu, eventualno dvodnevnu sjednicu, bez “talasanja” i “koškanja” između vladajuće (SDP, SNS, DS, SPS i G 17 plus) većine i opozicije (DPS, SDA, SRS, DSS, NS i LDP).

Mirna sjednica je očekivana zbog “blagog” dnevnog reda od deset tačaka, koji je u cijelini bio posvećen programima rada SO, i javnih preduzeća i ustanova za 2011. godinu. Rasprava se, međutim, “ustalasala”, a zasijedanje prekinuto bez određivanja datuma nastavka

Zapelo je drugog dana zasijedanja na samom kraju sjednice i kod posljednje tačke dnevnog reda prilikom rasprave o ovogodišnjem programu rada Matične biblioteke “Vuk Karadžić”. Dok se pričalo o radu ove ustanove i planovima za predstojeći period samo su se čule riječi hvale. Međutim kada je u priču “ubačeno” pitanje loga biblioteke sa likom Vuka Karadžića, počele su da se usmjeravaju žestoke žaoke prema direktorki Nermini Duran i Upravnom odboru, sve do zahtijeva da se traže ostavke ili smjene. Naročito zbog toga što se, po mišljenju nekih odbornika pozicije i opozicije iz reda srpskog naroda, rukovodstvo biblioteke oglušilo o ranije donijeti skupštinski zaključak da se ovoj kulturnoj ustanovi, koja je svojim radom postigla veliki ugled u svojoj oblasti, vrati logo sa stilizovanim likom Vuka Karadžića. Nisu pomogla ni obrazloženja direktorke biblioteke, koja je rekla “da ta ustanova u Prijepolju nikada ranije nije imala nikakav zvanično usvojeni znak, niti logo”. Ta njena konstatacija je još više “razjedila” neke od predstavnika građana i dodatno podigla nacionalnu temperaturu i sve očiglednija grupisanja po etničkoj pripadnosti. Ona je još dodala da je novi logo Biblioteke uradila Tijana Sekulić, dizajnerka i renomirani stručnjak iz Beograda za ovu vrstu umjetničkog posla kao i to da je Upravni odbor usvojio ovaj znak prema zakonskoj proceduri koji je u upotrebi više od dvije godine.

Uslijedila su pitanja odbornika isključivo u vezi loga Biblioteke. Milan Gačević iz opozicione NS konstatovao je da se “podrazumeva da je logo Biblioteke vraćen i da vam”, obraćajući se vladajućoj većini, “direktorka pravi ozbiljne probleme”. “Ne treba da se lažemo. Za ovo će da glasaju Muslimani, a Srbi će biti protiv. Zbog nesposobnosti koalicione vlasti i Srbi i Muslimani mogu da imaju problema kada izađu napolje. Ako nema loga kod Matične biblioteke odgovornost za to snose SNS, SPS i ljudi iz DS. Ako ste zagrizili u sve ovo sjedite tamo na livadi ili u općini i dogovorite se, nemojte da svađate narod”, rekao je Gačević. Vukosav Tomašević (DSS) je rekao da Biblioteka jeste zaista ustanova za primjer, ali je problem u odnosu njenog rukovodstva prema skupštini. “Logo, da budemo otvoreni, nije likovni već ozbiljan politički problem. Ja sam rođen pored biblioteke na čijem je zidu preko 30 godina stajao brkati Vuk Karadžić i ne možete to tako jednostavno da promijenite”, dodao je. Radojko Petrić, zamjenik predsjednika Odborničke grupe “Zajedno za bolje Prijepolje”, koja je u vlasti zajedno sa naprednjacima i Sandžačkom demokratskom partijom smatra da Vuk Karadžić, kao historijska ličnost ne smeta nikome, ni bilo kojem pripadniku naroda ili nacionalnosti. On je zajedno za svojim socijalistima i koalicionim partnerima iz DS i manjim brojem odbornika iz SNS napustio sednicu čime se stvorio prostor za podelu vladajuće većine, a skupštine po nacionalnoj osnovi.

Ljubomir Šuljagić (DSS) je rekao da je ružno što su se odbornici podijelili i da smatra da je više riječ o inatu i jedne i druge strane i da ne treba da se u skupštinu unosi zla krv. Radomir Radivojević (SRS) ocijenio je da je prijepoljska skupština rovita i ranjiva i zapitao vlast većine “da nije popustio onaj ventil od ovog mraza kojim ste bili spojeni“. Za sporni znak je rekao da nema ništa prirodnije nego da biblioteka koja nosi naziv Vuka Karadžića ima i logo sa njegovim likom, a ako ima tehničkih i problema u vezi autorskih prava i intelektualne svojine mora se naći novac. Šefket Šehović (SDP), predsjednik najbrojnije odborničke grupe u vladajućoj koaliciji, uputio je prekor svojim partnerima u vlasti, obzirom da o ovom pitanju nisu imali nikakve zamjerke ni u Opštinskom veću ni u Upravnom odboru Biblioteke, konstatujući da su “oni iz Sandžačke demokratske partije naseli“ što ih je dovelo do toga da ne dobiju podršku većeg broja odbornika pozicije. Ibro Fazlić (SDA) je izrazio protest što se skupština oglušila o velikom broju nerealizovanih zaključaka, da bi se pokrenula široka rasprava o samo jednom jedinom, o logu prijepoljske Biblioteke. “Šta će se desiti kada otvorimo rasprave, a mi ćemo to tražiti, o nazivima javnih ustanova jer nijedna ne nosi ime nekog Bošnjaka, kao ni jedna jedina od osam osnovnih škola. Zar 40 odsto stanovnika bošnjačke nacionalnosti u općini ne zaslužuje nijedan naziv neke ustanove sa imenom iz svog naroda”, pitao je Fazlić. A njegov partijski kolega Safet Planić je uz riječi “da od Karadžića ne voli jedino Radovana Karadžića” zamolio vladajuću većinu da se ne svađaju i ne dižu tenzije, jer je to, kako je primjetio, posao opozicije.

Kako je i ova sjednica direktno prenošena preko lokalne TV Forum televizije, gledaci su čuli podsjećanje odbornika Vukosava Tomaševića da se “Bošnjak piše velikim slovom, ali bez riječi narod jer to po Ustavu Srbije važi samo za srpski narod dok su ostali nacionalne manjine”. To je zasmetalo doskorašnjem odborniku Demokratske partije Sandžaka, a sadašnjem “slobodnjaku” Izudinu Šantiću, pa je zamolio Tomaševića da o Bošnjacima ne govori samo u dnevno-političkom kontekstu. Uputio je i zamjerku narodnom poslaniku i odborniku DS Slobodanu Gojkoviću što je aplaudirao Tomaševiću i u replici od Gojkovića dobio odgovor da on aplaudira zato što se slaže sa Tomaševićem koji ima dobre namjere da unapredi međunacionalne odnose. I odbornik Lutvija Ćatović (DPS) našao je za shodno da Tomaševiću kaže “da Bošnjaci jesu bili narod i taj narod ima kapaciteta da bude ravnopravan sa srpskim narodom“. Usledilo je novo javljanje Tomaševića koji je Ćatoviću rekao da su ravnopravni u svemu, osim što im se razlikuje ustavni status. “To što su Bošnjaci izgublii status naroda, trebalo je da kažu”, smatra Tomašević, “Aliji Izetbegoviću kada je razbijao Jugoslaviju”. Tada je reagovao i Ibro Fazlić, reklamirajući povredu poslovnika o dostojanstvu Skupštine, konstatujući da se dobro „zna ko je razbijao Jugoslaviju zbog čega Tomašević ne bi trebalo da krivca traži na drugoj strani, naročito ne u Aliji Izetbegoviću”.

U cijeloj ovoj neočekivanoj i sumornoj skupštinskoj atmosferi, predsjedniku lokalnog parlamenta Jusufu Muškiću nije ostalo ništa drugo, kada je video da se skupštinska većina „smanjila“ i da sjednicu ne može okončati, nego da da prvo pauzu, potom i prekine zasijedanje. Slična rasprava vodila se istim povodom i početkom septembra prošle godine na četrnaestoj sjednici SO. I tom prilikom je rukovodstvu Biblioteke upućen prijekor što se ne sprovodi skupštinski zaključak da se vrati stari logo sa likom Vuka Karadžića. Tada je na izvještaju o radu bio “utisnut” traženi logo, ali su neki odbornici i iz vladajuće većine, koji imaju svoje predstavnike i u Opštinskom veću i Upravnom odboru Biblioteke, prigovorili da je odštampani lik Vuka Karadžića nešto malo više “izdužen”.

Autor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. Evo opet onaj Nikodinović predstavnik nekog srpskog pokreta “Ras” odavde potencira da se gradi spomenik Stefanu Nemanji u centru Novog Pazara ispred opštine.Ja mislim da se nešto sprema, situacija nije dobra.Tako su radili i na Kosovu kad su napravili crkvu u centru Prištine.I na takav pokušaj izazivanja haosa u gradu i Sandžaku ovi će se izdajnici oglasiti sa izjavom kao za dan svetog save..,ne bi me iznenadila ta fukara!!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.