27. Juni 2018

Paralelno sa pripremama za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, u javnosti su se pojavile izjave pojedinih kosovskih zvaničnika, poput Thacijevog savjetnika, Rexhepa Hotija, koji je govorio o oduzimanju juga Srbije i Sandžaka i Sulejmana Ugljanina o nezavisnosti Sandžaka. Da li bi ih trebalo ozbiljno shvatiti govorio je potpredsjednik Vlade u intervjuu datom Sputnjiku.

“Hotijeva izjava je čista budalaština i to stvarno ne vrijedi ni komentarisati, jer ako bi se taj princip primjenio, nijedna granica na svijetu ne bi ostala na svom mjestu. Šta to znači: da Grčka traži Carigrad, da Arapi traže Španiju koja je do 1442. bila arapska? To su gluposti. A interes Sandžaka jeste da se Srbija razvija, da se ekonomski oporavlja, da Srbija socijalno poboljšava svoju strukturu. Ono što je problem Sandžaka, danas je manje-više identično sa problemima drugih regiona, opština u Srbiji – ekonomija, infrastruktura, socijala”, rekao je Ljajić.

On je objasnio da su devedesetih godina postojali međuetnički problemi koje je država objektivno podsticala i pravila u Sandžaku zbog represije koju je vršila.

“Ova Srbija nije ista kao Srbija devedesetih godina. Naravno, ne znači da su svi problemi riješeni. Ne možete nepravdu pravljenu decenijama ispraviti za tri-četiri godine. Važno da postoji spremnost i namjera” zaključio je.

 

Komentarišući političku težinu Sulejmana Ugljanina, Ljajić je podsjetio da su na svim izborima do sada od 2008. godine oni dobijali većinu i podsjetio da su bili jedina stranka koja je 2014. dobila na lokalnim izborima većinu i srpskih i bošnjačkih glasova u Novom Pazaru, što dovoljno govori šta građani Sandžaka žele.

“Žele da imaju miran život, da se njihova situacija popravlja korak po korak, da radimo na razvoju infrastrukture, da radimo na većoj integraciji bošnjačke zajednice. Čini mi se da je taj proces integracije možda i najviše uspeo upravo kod bošnjačke zajednice zahvaljujući modelu koji smo htjeli da pokažemo da je moguć na Balkanu, a to je da istovremeno možete da budete lojalni državi u kojoj živite i naciji kojoj pripadate. Vjerujem da su ljudi glasali upravo za takvu politiku.”

Potpredsednik Vlade je objasnio da je Beograd je adresa za probleme koji treba da se rešavaju i institucije ove zemlje, a na kraju zaključio kako bi internacionalizacija problema samo dovela do novih problema.

(sandzacke.rs)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles