Legitimno pravo na Sandžak

1
14

Južni Sandžak – Društvo za kulturu znanost i umjetnost Sandžaka, sa sjedištem u Novom Pazaru, ne može ostati ravnodušno na javna istupanja dr Šaćira Filandre, profesora Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva i novinara Rifata Rastodera, aktualnog potpredsjednika Parlementa Crne Gore u dnevniku „Vijesti“, od 05. septembra 2010. g. (str.3.).

Naime, Filandra i Rastoder su se na neprimjeran način, suprotno njihovom intelektualnim renomeu, obrušili na legitimnu ideju povratka autonomije za Sandžak, nazivajući taj čin: „Pucanj u prazno koji nema podršku u EU“ (Filandra) i „Neko Bošnjake uporno testira“ (Rastoder). Na taj način oni su se pridružili bezumnoj harangi protiv Bošnjaka u Sandžaku koju vode beograadski i podgorički mediji. Sve je to upereno protiv obnavljanja Narodnog vijeća Sandžaka (NVS) na čijem je čelu poznati sandžački prvak Džemail Suljević, čiji je ključni zadatak povratak autonomije Sandžaka i to na europskim principima. To je isto stajalište koje su uvek humanisti podržavali, a posebno sljedbenici legendarnog heroja Rifata Burdževića.

Da je kojim slučajem, na majskim izborima pao Milo Đikanović, sa svojom klikom, sigurno bi se dogodilo da se Rastoder kandiduje za jednog od lidera Bošnjaka Sandžaka. Međutim sada Rastoder govori ono što Đukanović misli. S druge strane kada Rastoder i Filandra gostuju u Sandžaku, sasvim suprotno zbore, pa nam nije jasno kada pričaju istinu, a kada prepričavaju narudžbinu!

U biti, ni prvi, ni drugi, ne razumiju probleme i želje građana Sandžaka. Građani Sandžaka su se masovno odazvali krajem oktobra 1991.g. kada su 98 odsto glasali za autonomiju. Zato, ako griješimo, onda ih pozivamo da dođu u Novi Pazar, glavni grad Sandžaka, koji ima dva univerziteta i više isturenih nastavnih odeljenja drugih univerziteta i da održe predavanje o bošnjačkom i sandžačkom pitanju, tačnije da govore, odnosno da izlažu svoja gledišta u srcu Sandžaka, tj. ono što mislite, a ne da plasiraju otrovne strijele preko crnogorskih medija. U njihovom istupanju u „Vijestima“, oni napadaju jednu povijesnu ideju, koja ima uporište u realnom životu. Ako to ne znaju naka Filandru poduči profesor Muminović u Sarajevu, a Rastodera akademici Dašić i Lakić u Podgorici. Da oni ovo pitanje znaju ne bi tako nepromišljeno istupali pred javnost Crne Gore i šire. Helem, bave se negiranjem Sandžaka, što znači ne pucaju u prazno, već pucaju u sebe. To je njihovo intelektualno i nacionalno samoubistvo. Na taj način, negiranje Sandžaka im je postalo zanimanje. Jednom riječju postali su dežurni Đukanovi telali, da o ovom pitanju zbore isključivo po narudžbini.
Uvjereni smo, da oni znaju da sandžačka ideja više nije u sjenci totalitarnog srpsko-crnogorskog režima, i da, kao takva, više je nitko ne može zaustaviti, pa ni karadački hamali kao što su Filandra i Rastoder! Jer, sandžačka ideja je legitimna i ima blagonaklonost mnogih subjekata u svijetu, ne samo od bošnjačke dijaspore već i od brojnih drugih glasovitih institucija.

Sandžačko pitanje je legitimno i to sa ključnih aspekata: historijskog, međunarodno pravnog i nacionalnog aspekta. Zato, negirati tako poznatu ideju, znači nanositi zlo svom narodu i pomagati neprijateljima svoga naroda. Sandžak nema nikakve veze sa genocidnom i dejtonskom tvorevinom Republikom Srpskom (koja egzistira od 1995.godine), na šta protogonisti Sandžaka aludiraju. Dočim, Sandžak je viševjekovna teritorijalna cjelina, koja je na nelegitiman način razbijena 1912, 1945, i 2006. godine.

Izvor: Sandzak.nl


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Ma pustite govna sto seru tamo iz nekija krajeva..

    Srce Sandzaka je nas Pazar! I tu ce se vratit nasa autonomija inshalla! Za koju su se nasi dedovi sa Acif efendijom borili!!

    Uz Allahovu pomoc i nasija heroja, poput Dzemka, Muftije, Seada ef. Sacirovica, cemo mi svima pokazat ko smo i sta smo!!

    Allah da pozlati mog Muftiju!!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.