Konačno jedinstvo Bošnjaka u Austriji

0
11

Austrija – Nakon dvogodišnjeg intenzivnog rada Ureda za bošnjačku dijasporu sa imamima i predstavnicima naših džematskih odbora na prostoru Austrije, u cilju jedinstva, zajedništva, organizovanijeg pristupa novim izazovima, u subotu 17. decembra 2011. godine u Beču je u organizaciji ovog Ureda održan odvojeni sastanak prvo u prijepodnevnim satima sa predsjednicima svih džematskih odbora, a nakon podne namaza i sa svim imamima koji rade na prostoru Austrije.

Sastancima je predsjedavao rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić.

Od ukupno 35 pozvanih džemata, pozivu se odazvalo 30 predsjednika džematskih odbora i 33 imama. U jednom džematu je u toku odabir novog imama nakon uredno raspisanog konkursa, a jedan naš imam u pisanoj formi je na vrijeme obrazložio razlog zbog kojeg neće moći prisustvovati ovom važnom (za Bošnjake Austrije historijskom) sastanku.

Jednoglasnom odlukom svih prisutnih, kako predsjednika džematskih odbora tako i imama donešena je odluka da se uspostavi jedinstvena krovna organizacija naših džemata na području Austrije. U tom pravcu jedinstvenom odlukom usvojen je niz zaključaka koji će u opširnijoj formi biti predstavljeni na stranicama naših informativnih novina „Preporod”.

Istinski bilo je veličanstveno i dirljivo gledati određeni broj naših ljudi, koji nakon više od osam godina sjedaju za jedan sto, selame se i traže halala jedan od drugog.

Svoj boravak u Beču Mirsad ef. je iskoristio da zajedno sa sekretarom ovog Ureda Mirnes ef. Lemešom i referentom za marketing informativnih novina IZ-e BiH „Preporod” Hasan ef. Mujićem posjeti naše Bošnjake u Tullnu, hatibi i imami džumu namaz u džematu „Gazi Husrev – beg”, te se u subotu poslije jacije namaza druži sa svim našim džematlijama iz Beča, koje je bilo organizirano u džematu „Bosna”. Domaćini gostima iz BiH, bio je džemat „Gazi Husrev – beg” iz Beča.

U petak 16. decembra u prijepodnevnim satima Mirsad ef. je imao susret sa fratrom gos. Martinom Rupprecht koji je savjetnik bečkog biskupa za odnose sa drugim vjerskim Zajednicama. U prijateljskom razgovoru koji je trajao više od sat vremena gos. Martin je pohvalio neke od naših imama, a posebno mladog Senad ef. Kusura, našeg mladog imama u džematu „Bosna” koji odlično govori njemački jezik i koji je za kratko vrijeme (nepune dvije godine) od kada je izabran za imama ovog džemata, svojim radom, zalaganjem, otvorenošću uspio da se nametne u ovom velikom gradu, tako da ga pored njegovih džematlija uvažavaju i predstavnici kako islamskih, tako i drugih Zajednica.

Istog dana nakon džume namaza Mirsad ef. je imao susret i sa novim predsjednikom Islamske Zajednice Austrije dr. Fuatom Sanaćem. Sastanak je održan u prostorijama IZ-e Austrije. U dvosatnom razgovoru razmijenjene su potrebne informacije o radu IZ-e BiH i IZ-i Austrije. Sa gostima iz BiH ovom prijemu je prisustvovao i vrijedni hfz. Abdulmedžid ef. Sijamhodžić koji je na prošlim izborima za organe IZ-e Austrije ušao u novi organ zahvaljujući kako glasovima Bošnjaka, tako i velikog broja Turaka. Vidjeli smo da je hfz. Abdulmedžid desna ruka novog predsjednika dr. Fuata Sanaća i da uživa njegovo veliko povjerenje.

Sve ovo govori da Bošnjake Austrije – naše vrijedne džematlije očekuju bolji dani od onih koji su iza nas.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.