“Komšijsko” posrbljavanje Bošnjaka

22
53

Srbija je, vjerovatno jedina država na svijetu u kojoj je jedan crkveni praznik nametnut svim školama kao obavezan dan škole. Radi se o 27. januaru koji u kalendaru Srpske pravoslavne crkve slovi kao Savin dan, Dan svetca Save, Dan svetog Save… Bez obzira na to što u više škola u Srbiji 95% ili 99% đaka nisu Srbi, sve te škole moraju pripremiti i realizirati program kojim će se toga dana slaviti srpski, pravoslavni svetac!

Od samog uvođenja ovog, za svo nesrpsko stanovništvo u Srbiji, diskriminatorskog i ponižavajućeg „dana škole“ među Bošnjacima u Sandžaku oglašavali su se i protestvovali, ali na žalost samo pojedinci. Tako se prije nekoliko dana oglasio i muftija Muamer ef. Zukorlić pozivajući bošnjačke roditelje da ne dozvole da se njihova djeca uključuju u školske crkvene programe jer je to najdirektniji vid njihove asimilacije, odnosno njihovog posrbljavanja.

Ovaj bošnjački avaz, ovaj bošnjački apel bio je povod jednom od propagatora velikosrbstva da na e-mail adrese većeg broja Bošnjaka i Bošnjakinja pošalje jedan od svojih tekstova. On to radi odavno ali te njegove e-mail poruke niko nikad niti otvara niti čita. Naslov njegove zadnje poruke bio je sebetom što sam je otvorio i pogledao sadržaj. Evo dijela tog texta.


MUFTIJA ZUKORLIĆ POZVAO RODITELJE MUSLIMANE DA NE DOZVOLE “POKRŠTAVANJE NJIHOVE DJECE”
… Vama treba dobro poznata bugarska i grcka politika, koji ne priznaju nacionalne manjine! U Bugarskoj su danas stare osobe MUSLIMANI sa imenima sa islamom, a mladi su malo milom , a vise silom nametnuta imena i vera HRISCANA!…Od tolikog turskog carstva i njihovih sandzaka ostao samo u Srbiji, a !!ALLah!! ce pomoci da se i ta greska ispravi… Niko vam nije silom nametnuo osecaj KRIVICE, sto necete da ste ONO (Srbi) sto jeste…

Ovo što je ovaj propagator velikosrBstva napisao, a što predstavlja ne mišljenje nego ubjeđenje ogromnog broja Srba, u stvari, je jedna tako jednostavna a tako direktna poruka i pouka svim Bošnjacima, posebno u Sandžaku koji i zehru razuma, nacionalnog dostojanstva, bošnjačkog identiteta… u sebi imaju. Jer sam naslov texta ”govori” sve:poturčivanje može, ODTURČIVANJE ne može. Znači, poslije poturčivanja, koje je velikosrBska izmišljotina i podvala, oni bi sad da nas ODTURČUJU, tj. POSRBLJUJU.

Riječi, poturčiti, poturica… izmislio je i nametnuo jedan od otaca velikosrBstva Vuk Karadžić. Sa ovim izmišljenim riječima on je uspio Srbima nametnuti shvatanje kako su se svi oni, ne samo Bošnjaci, koji su prihvatili Islam pretvorili u Turke. Svakome, ko nije duhovno, razumski… bolestan jasno je da je ovo besmislica jer i Bošnjaci i svi drugi na Balkanu koji su prihvatili Islam ostali su etnički, narodnosno, nacionalno ono što su uvijek i bili: Bošnjaci, Albanci… Ovu podvalu, ovu velikosrBsku izmišljotinu, nesvjesno je potvrdio i sam Vuk Karadžić. U svojem Rječniku (nije Rečniku) srpskog jezika, uređenim i štampanim u Beču 1818. god., na strani 537. on navodi:

Vuk Karadžić riječ poturica prevodi na njemački i latinski sa pseudoturca što znači: nepostojeći, izmišljeni, lažni… Turčin. Potvrda je ovo da je tu, u stvarnosti ne postojeću, izmišljenu, lažnu odrednicu izmislio i lansirao upravo on.

No, ostavimo sad na stranu Vukovo svima znano velikosrpsko mitomanstvo osvrnimo se na „odturčivanju“ kojem su Bošnjaci, više od dva vijeka, od strane srpskih režima, sistematski, planski i organizirano izloženi. Sama riječ„odturčivanje“ je opšte prihvaćena, opšte prisutna u srpskoj svijesti, kako kod nekog nepismenog Srbina tako i kod Srbina akademika. Da ne bi upotrijebili riječ srbljenje, posrbljavanje… koja ukazuje na jedan rasistički čin oni onda koriste ovo „odturčivanje“ koje bi, onome ko to čuje, trebalo da zvuči nekako mekše, bezbolnije….. Riječ „odturčivanje“ trebalo bi, po njima, da znači da je to nekakvo obično odvikavanje od nečega, kao od pušenja na primjer. Kakvo perfidno i smišljeno maskiranje jednog strahotnog, neljudskog čina kakvo je posrbljavanje.
Za razliku od ko zna koliko hiljada knjiga, „stručni“ radova… koje su srpski spisatelji napisali na temu širenja Islama na Balkanu ili „turčenja“, kako se u srpskom jeziku zlonamjerno označava taj proces, nikad niko od Srba nije napisao ni jednu jedinu riječ o srbizaciji, o posrbljavanju čak i cijelih naroda u pojedinim dijjelovima Balkana. Taj početak srbizacije, posrbljavanja svih nesrba na Balkanu seže u srednji vijek, odnosno u vrijeme grupisanja Srba u prvu zajednicu koja će biti nazvana Raškom. Potvrđuje to i srpski istoričar Vladimir Čorović u dijelu Istorija srpskog naroda (Vladimir Ćorović, Istorija srpskog naroda, Glas srpski, Banja Luka, Beograd 1997. Prva knjiga, str. 6):

…Prva srpska država obrazovala se u Raškoj
i odatle je počela srbizacija susednih oblasti…

Historijski kontinuitet, tj. vjekovno trajanje sbizacije, kojoj su i danas izloženi svi Bošnjaci, vidi se i u srpskoj pisanoj krađi. U pomenutom Vukovom Rječniku srpskog jezika iz 1818. god. (srt. 637.) navode se značenja riječi posrbiti, posrbiti se, posrbljavanje, posrbljavati, srbljenje, srbiti, srbiti se:

Suštinu današnje srbizacije Bošnjaka otkriva dijo poruke onog gore citiranog propagatora velikosrBstva:

Vama treba dobro poznata bugarska i grcka politika, koji ne priznaju nacionalne manjine! U Bugarskoj su danas stare osobe MUSLIMANI sa imenima sa islamom, a mladi su malo milom , a vise silom nametnuta imena i vera HRISCANA!…

Eto, to je to čemu su danas izloženi Bošnjaci. Velikosrpska, kao ni velikohrvatska ideologija i politika ne uvažavaju ih ni kao narod ni kao nacionalnu manjinu, ni… U Sandžaku je posebno vidljjivo to da su stare osobe MUSLIMANI sa imenima sa islamom, a mladi(ma) su malo milom, a vise silom nametnuta imena i vera HRISCANA!…, kako to zapisa i poruči gore citirani velikosrBski prpagator.

O rasističkoj srbizaciji danas javno i argumentirano govori samo muftija Muamer ef. Zukorlić uz par pojedinaca. Muftijno oglašavanje ima jednu svoju težinu ali bi svoju težinu imalo i oglašavanje grupe bošnjačkih roditelja, bošnjačkih učitelja, nastavnika… Može li iko objasniti zašto svi oni šute? A i njima, kao i svim Bošnjacima posebnu poruku nosi ovo:

…Niko vam nije silom nametnuo osecaj KRIVICE, sto necete da ste ONO (Srbi)…

Dobri moj Bošnjače, posebno ti u Sandžaku. Da li bar iz ovoga što govori i piše jedan autentični Srbin možeš da shvatiš i prihvatiš šta je to što ti je namijenjeno ako i dalje budeš šutio. Čeka te da postaneš ONO (Srbin) , odnosno čeka te da postaneš ono što nikad bio nisi. U ovom zlom naumu već se daleko odmaklo jer ti, Dobri moj Bošnjo, i dalje šutiš a šutnja znači, ništa drugo do prihvatanje. Danas, dobri moj Bošnjo, evlad tvoj, dijete tvoje u čast crkvenog „dana škole“ piše sastav na temu „Naše škole, naše crkve“. Potom, taj rad tvojeg evlada biva proglašen, ko bajagi, najboljim i nagrađen. A ti i dalje šutiš. Dobri moj Bošnjače, kad su tvoji i moji pretci, naši Dobri Bošnjani bili inkvizicijama i svim mogućim vrstama zla dotjerani do ruba nestanka oni su spas našli u Islamu jer Islam i jeste spas. Postali su muslimani a ostali su Bošnjani, Bošnjaci. Sad je na dijelu ponovo inkvizicija, srbizacija koja prijeti da te pretvori u nešto što ni imena nejma.

Dobri moj Bošnjače, halali mi što ću ti napisati i to kako je još prije dvadeset godina izgledao moj susret sa srbizmom, odnosno kako sam se ja tada, kad nisam imao više drugog izbora, suprostavio srbizaciji Bošnjaka. Pišem to po prvi put. Naime, u proljeće 1991. god. u Muzičkoj školi u koju je, uz 15-tak drugih bošnjačkih đaka, išlo i moje dijete propagatori velikosrBstva Slobodan Gojković, Milenko Bajić… nametnuli su da se na časovima hora pjeva nekakva „svetosavska himna“. Nakon što smo mi bošnjački roditelji reagirali naša bošnjačka djeca su napuštila časove hora ali su im pomenuti velikosrBski prppagatori tada upisali negativne ocjene. Zatražili smo pomoć predsjedika opštine, školskih organa… ali ne da se nije moglo nego se jednosano, ko i danas, ništa nije htjelo promijeniti.
Osjetivši ponižavanje i diskriminaciju tada sam, ispred doma kulture u kojem je bila i Muzička škola, stupio u šrajk glađu.


Ferid Ferko Šantić u proljeće 1991. je šrajkovao glađu

U Muzičkoj školi u koju je, uz 15-tak drugih bošnjačkih đaka, išlo i moje dijete propagatori velikosrBstva Slobodan Gojkovć, Milenko Bajić… nametnuli su da se na časovima hora pjeva nekakva „svetosavska himna“.

Iako je to bilo vrijeme u kojem su se „iza brda“ valjala strahotna zla moj štrajk glađu protiv nacionalne diskriminacije Bošnjaka na najkorektiniji način je propraćen od strane najvećeg broja mojih srpskih sugrađana. Samo je nekoliko srpskih lokalnih novinara, režimskih glasnogovornika, pokušalo tendeciozno pisati i prikazati moj javni bunt. Nakon četiri dana štrajka glađu bošnjačka djeca su oslobođena diskriminatorskog pjevanja nekakvih crkvenih himni, sklonjene su im negativne ocjene a „radnoj grupi je naloženo da sankcioniše odgovorne…“

Dobri moj Bošnjače, danas, dvadeset godina kasnije ja sam plaho kaharan kad o ovome ili pišem ili govorim. Kaharan sam zbog toga što je kroz svo ovo vrijeme od dvadeset godina ovaj moj bunt bio jedini javni protest protiv srbizacije Bošnjaka a toliko nacionalnog, kulturnog, vjerskog i svakog drugog ponižavanja i diskriminacije Bošnjaka se izdešavalo da je trebalo protestvovati, haman svaki dan.

Zbog toga, Dobri moj Bošnjače, do kad ćeš ti šućeti a promotori srbizacije tvoju šutnju tumačiti tvojim slaganjem, tvojim prihvatanjem svega toga? Do kad će o zlu rasističke srbizcije Bošnjaka javno govoriti samo Džemail Suljević, muftija Muamer ef. Zukorlić…? Ima li kraja tvojoj šutnji, Dobri moj Bošnjače?

Autor: Ferid Šantić

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

22 KOMENTARI

 1. dosta je bilo asimiliranje i ponizavanje…
  srbski narod je genocidski narod bez postovanje i tolerancije.
  NEKA SRBSKA DJECA SLAVE BAJRAM I RAMAZAN ONDA…. KAD SE TAKO DRZAVA MJESA NEK BUDE REALNA ZA SVA GRADJANA TOJ DRZAVU.

  SRBIJA KAO DRZAVA MORA DA POSTAVI GARANCIJA ZA SVE VJERE I DA JE VJERA PRIVATNA STVAR A NE DRZAVNA STVAR..

 2. Kucajte, ja i dalje držim čas
  DRUZE SAVO, LJUBICICE BELA
  Piše: Nenad Veličković

  dw-world.deDositej je ljude pozivao da se uzdaju u razum, a Sava da veruju u čuda. Tamo gde je Sava išao da traži anđele, Dositej je našao parazite. Ako je škola mesto gde treba da se čuju školska a ne crkvena zvona, ako se u njoj veruje dokazima a ne čudima, onda je najveće čudo da u njoj slavimo sveštenika a ne prosvetitelja. Ali nije moje najvažnije pitanje zašto Sava, a ne Dositej, nego zašto u 21. veku uopšte da laičko školstvo jedne sekularne države ima školsku slavu. U čemu se onaj koji je skinuo Tita a okačio Savu razlikuje od onoga koji skinuo Savu da okači Tita?

  Petak je podne, dan nakon Savindana. Profesor srpskog, praćen začuđenim pogledima kolega, s velikom slikom pod miškom umjesto dnevnika, napušta zbornicu i kreće na čas. Juče je sebi dao riječ, i danas će je održati. Trenutak kasnije ulazi u učionicu, klimne glavom, spusti sliku na katedru i zagleda u sliku Svetog Save, na zidu iznad školske ploče.

  Kad sam ja išao u ovu gimnaziju, najzad progovori, leđima okrenut razredu, tu je stajala slika maršala Josipa Broza Tita. Sedeo sam tu gde vi sada sedite, i mislio kako je on najbolji i najpametniji čovek na svetu. Za njegov rođendan smo trčali okolo s palicom koja se zvala štafeta i pevali tupave pesme, na primer Druže Tito, ljubičice bela, imali smo u gimnaziji svečane akademije i nagrađivali smo najbolje đake.

  U razredu je mrtva tišina. Profesor se okrene, klimne glavom, uzdahne, i nastavi.
  Vremenom smo saznavali da je isti taj Tito, koji se borio protiv Hitlera, ustaša, četnika i drugih domaćih izdajnika i neizdajnika presuđivao ljudima bez suđenja, cementirao streljane domobrane u masovne grobnice i slao neistomišljenike na Goli otok.

  I onda sam se pitao, jesu li moji profesori to znali, ili nisu znali, ili su se pravili da ne znaju, jer im je bilo najvažnije da imaju posao i dupli godišnji odmor. Kakvi smo mi građani postali, ako smo se učili moralu od plašljivaca, konformista i demagoga?

  U međuvremenu se i vlast promenila, i umesto Titove slike iznad table su nam okačili Savinu. To je bilo logično, jer je sveti Sava bio školski svetac pre Tita, još od 1840. godine. Samo se ja od tada pa do sada pitam, zašto su te 1840. izabrali Savu a ne Dositeja.

  Tu profesor uzme sliku sa katedre i nasloni je na školsku ploču.

  Sava je radio za dinastiju, a Dositej za narod. Sava je spajao crkvu i državu, a Dositej razdvajao sujeverje od razuma. Dositej se zalagao za škole a Sava za manastire. Dositej je putovao po znanje a Sava po relikvije. Sava je upravljao crkvom a Dositej visokom školom. Dositej je ljude pozivao da se uzdaju u razum, a Sava da veruju u čuda. Tamo gde je Sava išao da traži anđele, Dositej je našao parazite. Ako je škola mesto gde treba da se čuju školska a ne crkvena zvona, ako se u njoj veruje dokazima a ne čudima, onda je najveće čudo da u njoj slavimo sveštenika a ne prosvetitelja.

  Ali nije moje najvažnije pitanje zašto Sava, a ne Dositej, nego zašto u 21. veku uopšte da laičko školstvo jedne sekularne države ima školsku slavu. U čemu se onaj koji je skinuo Tita a okačio Savu razlikuje od onoga koji skinuo Savu da okači Tita?

  Sa zvonika crkve zagrme zvona. Profesor na čas prekine svoj govor. U razredu jednako vlada muk. Zvona vani zvuče mrko, strogo, prijeteće…

  Prosvetiteljstvo umesto kulta svetih: Dositej Obradović
  Ni u čemu, odgovorio je profesor na svoje pitanje. Oba su isti, oba koriste školu da deci u glavu usade poslušnost umesto znanja, kameleonstvo umesto samosvesti. Ne služe slike iznad školskih tabli da se deca ugledaju na pastire, nego da ovce utuve kojem stadu pripadaju.

  Dositej je bio učitelj, zarađivao je poučavajući, a zaradu trošio na kupovanje i štampanje knjiga. Knjige, knjige, braćo moja, a ne zvona i praporce, govorio je. Njemu bi danas bilo čudno da profesori stupaju u štrajk zbog novca, a ne istupaju iz učionica zbog ikona.

  Neko je izvana pokucao na vrata. Kucajte, ja i dalje držim čas! odbrusio je profesor, pa nastavio: Dositej je pokazao kako se od živih ljudi sveci ne mogu napraviti, a Sava u svece uzdigao rođenog oca koji je

  ‘kukolj lukavog i odvratnog đavola porazio krstom’, tako što ga je ‘popalio, i drugim raznim kaznama kaznio, i prognao iz države svoje (…) a učitelju njihovu i načelniku jezik urezao u grlu, zato što ne ispoveda Hrista, sina božijeg, i knjige njegove nečastive spalio, i izagnao ga. Tako je sasvim iskorenio tu prokletu veru da se i ne pominje u državi njegovoj’.[1]

  Tako jedan naš prepodobni o drugom našem svetom piše.

  Time se možda može na zidu ponositi onaj ko nije potpisao Povelju o ljudskim pravima i Deklaraciju o pravima deteta, ali škola u državi koja jeste ne treba i ne sme. Ovo je učionica svih građana Srbije, a ne samo potomaka Nemanjića.

  Kucanje na vratima ponovi se jače i nestrpljivije. Najzad se vrata učionice otvore, i iza njih proviri portir: Zaključavamo školu, profesore.

  Profesor klimne glavom. Zatim podigne stolicu na katedru, oboje prigura ploči, popne se prvo na jednu pa na drugu, skine sveca sa eksera, spusti ga pored Dositeja kojeg podigne i zakači na ekser. Siđe, pogleda stoji li ravno, onda se malo zamisli, pa se okrene prema redovima praznih klupa, klimne glavom, popne se ponovo na skalameriju, skine Prosvetitelja, spodbije obje slike pod mišku, i izađe pored začuđenog portira.

  Ako štrajk potraje, sutra će iščupati ekser i okrečiti zid oko table.

  [1] Stefan Prvovenčani, Žitije sv. Simeona

 3. budimo tolerantni i ne vrijeđajmo se ni po kom osnovu, mnogo toga ima se za pročitat i naučit a ne samo prihvatitit prezent. Vidite na slici gore da se gospodin okrenuo da gladuje da bi zaštitio interes i identitet Bošnjaka, Prije 20 godina…Gospodina Šantića znam samo kao čovjeka koji preko raznih sredstava informisanja diže glas za spas naroda koji je uz pomoć mnogih hodža došao do ovoga da se danas borimo za opstanak. Danas mi rođak iz Prijepolja kaže kako su naša muslimanska bošnjačka djeca učestvovala u programima za taj svetosavski dan, školsku slavu i da je u školi koja nosi ime tog prosvetitelja veliki broj djece naše pjevao i himnu…E pa meni nije Srbin kriv nego moj rođak čije je dijete dobilo nagradu za priču o tom svecu.

 4. dokonom čoveku sve smeta… Nikome u Srbiji ne smeta Sveti Sava, samo vi nešto tu tupite… Bolesnici, ekstremni… Ja nisam musliman, ali mi uopšte nije problem ni da čestitam, a ni da odem kod nekoga ko je druge vere na njegov praznik… Sveti Sava ili ti Rastko Nemanjić je bukvalno otac srpske nacije i normalno je da se slavi… Ko hoće neka slavi neka slavi, ko neće ne mora… stvar izbora… mada, ako u celoj Vojvodini to nije problem nikome, a samo vama muslimanima jeste, onda je PROBLEM verovatno u vama… A što se tiče prava nacinalnih manjina u srbiji, mislim da su ona veća nego u nekim “velikim” državama… nacionalne manjine NPR. i ne postoje u Francuskoj, jer su na osnovu zakona tla svi Francuzi… tako je i u Grčkoj… da ne pričam o vašoj “BRAĆI” muslimanima, gde u nekim zemljama samo muslimani imaju prava… I posle mi vi nešto pričajte o pravima muslimana u Srbiji… ja bih pre rekao da su Srbima ugrožena prava u Srbiji…naručiš u kafani srpsku salatu i odmah si vec nacionalnista 😀 Bolesno ali istinito… 😉 A problem vas srpskih Bošnjaka ste vi sami, i pravljem još većeg jaza sa ostalima teško da će vam uskoro biti bolje…

 5. Sellam svima, i onim dobrima srbima dobar dan, nema mrznje u savinom -danu slavi ti njega koliko hoces i kada hoces ali nemoj ga namecati bosnjackoj djeci islamske vjeroispovjesti a ni drugima ateistima ili drue vjeroispovjesti,polako dolazim u sumlji da taj sava nije ni postojavao , jer vi ste skloni izmislotinama i lazim, i ako je neko bio to mora da ste vi razapeli nekoga dobroga Boslju Muslimana neimara ili ucevnjaka pa eto kad ste videli da je greska daj odma da mu damo ime sveti sava opasni ste vi od maloga do najvecega varate lazete 70% isto mislite nema ljubavi i dobrocininela medu vama pogani neki narod kada bi znao da sam postao od srbina obesio bi se odma gadite mi se sa vasom nacionalisstickom retorikom nekakvih svetaca uskoro ce te i radka mladica proglasit svecem , nista me nebi iznenadilo od vas dobrocinitelja i sve je vase i muslimani su bili srbi ,

 6. Samo bih da pitam brata bosanca,o kakvim mladim koji zele islamsku republiku,on to prica,i o kakvoj utopiji??? Zar nije doslo vrijeme i da vjerski sazrijemo?,kao sto smo nacionalno sazreli. I da nam bude drzava sekularna? Pa da nam se nemoral siri po ulicama,i dozvoljavamo sve sa zapada,a branimo ono sto je bit nasa,a to je ISLAM!

 7. I da Vam kažem šta mi još smeta.
  Što mladi, neiskusni, čak bih se usudio reči oni koji i ne znaju šta je islamska država govore o utopiji. I još je problem što ti pojedinci iz mog naroda, koji nemaju ničiju podršku, imaju pristup jednom ovakmom mediju kakav je internet.

 8. Selam brate ja podrzavam Sandzacku Islamsku Rpubliku, a jesi li ti za Islamsku R. Kosovo, koje za neka mi se pridruzi ili bolje ujedinjenji i jos R. BiH… selam

 9. ma ljudi kakav sveti sava kakvi bakraci zamisli da sam ja morao u skolu da naucim pesmicu o svetom savi inace kec u dnevnik prije sam naucijo pesmicu ngo neku suru ili dovu bilo nekad i vise nikad

 10. Sellam alejkum. Brate moj,ja sam za to da se stvori ISLAMSKA DRZAVA SANDZAK. Imate puno podrske od nas iz CG,tj.dijela Sandzaka u CG. Samo pametno radite,i strpljivo. A prije svega uhvatite se za ALLAHOVU KNJIGU,a time i za namaz. Jer bez toga nemamo nista. Drzite se zajedno,i uz Muftiju budite. I nastojte upucivat svoje,rodjake,komsije na jedinstvo protiv kjafira. I ne plasite se nikog,sem ALLAHA.

 11. Poštovani!
  Drago mi je da čitam jedan ovakav članak i hvala autoru.
  Da dobronamjerno porazgovaram sa svima a posebno sa “srbendom” i da Vam kažem šta mi još smeta.
  Volim i gledam sport. Srbija ima dobre sportiste. Mahom ih krste kao “SRPSKI FUDBALER, SRPSKI TENISER….” i da ne nabrajam. Naravno, ako igraju za Srbiju /državu/ onda bi trebali valjda da budu srbijanski sportisti. Zapamtite – SRBIJANSKI SPORTISTI. I to bi bilo valjda normalno u glavama normalnih ljudi.
  Da li zato što ne razmišljaju, u šta izražavam sumnju, ili zato što baš tako i hoće da kažu?! I da li taj sportista treba da predstavlja SRBE ILI DRŽAVU SRBIJU.
  Doduše, ni oni /sportisti srbi/ se ne bune. I razmišljam – kako bih ja, da sam neko drugi osim SRBINA, trebao da se osjećam kada treba da navijam za onog za koga bih u suštini i trebao navijati….
  A šta tek kažete kako bi SRBI reagovali kada bi igrao tenis MAĐAR iz Vojvodine ili BOŠNJAK iz Novog Pazara, a ja radio prijenos i govorio: Veliku pobjedu je ostvario MAĐARSKI TENISER, ili Briljantan potez BOŠNJAČKOG TENISERA….
  Samo sumnjam da će biti dobronamjernih SRBA koji će osjetiti tu nepravdu koju čine.
  I mislim da to nije gaf baš nepismenih, već smišljeni i namjerni posao zlonamjernih. Njih ne upozorava na tu grešku urednik, na to im ne skreće pažnju profesor, znanstveni radnik /ljudi kojima je ovo jasno kao 2+2/. Zašto? Valjda zato što se sa time i sami slažu. Ili možda ja griješim?!

 12. Jednu ideju imam iz 1981 tada sam rahmetli moga baba pitao:Dali Sandzak moze da bude Islamska Republika a on se samo nasmejo i rekao,sinko ja sam komunista ne mogu o tome da ti pricam.Samo da ti kazem da to Evropa nikad nebi dozvolila,a ja ko zapeta puska pa necemo mi njih ni da pitamo kosu ti a on se nasmija i rece idi na korzo.I od tada uvijek razmisljam zasto ne stvorimo islamsku Reubliku Sandzak dje ce vladat bozja a ne ljudska prava.Ja sam da SANDZAK ISLAMSKA REPUBLIKA KO je za neka mi se pridruzi.

 13. srbi jesu u neku ruku krivi ali mnogo vise krivim te nase bosnjacke roditelje koji svojoj djeci dozvoljavaju da prisustvuju odn. uce o Sv.Savi,takve prestave treba jednostavno ignorisati i nedozvoliti djeci da prisustvuju takvim prdstavama,pa neka slave te prodane duse zajedno sa srbima,eto him S.S. Prije svega da kazem da Sv.Sava nama Muslimanima neznaci ama bas nista,i neznam cega se vi kao roditelji plasite ?! neopravdanih mozda? pa to vam je isto kao i sa strajkom sto veci broj strajkaca u jednom preduzecu,to je bolja zastita i od samog zakona prema strajkacima,sto znaci poslodavac nesmije otpustat radnike,ukoliko bi se pojavilo samo nekolicina strajkaca oni bi bili ucutkani odn.izbaceni sa svojih radnih mjesta.Prema tome moje dragi bosnjacki roditelji,vi ceti biti odgovorni za svoju djecu kod uzvisenog Alaha,pa odvagajte sta vam je prece:da vam se zamere nekakvi srbi-nacionalisti i prodane duse ili da vam se zameri Alah dz.s.! pa vi vidite ko je preci !!!

 14. Niko od vas ne zeli da napravi srbe, a pogledajte malo rad Ejupa Musovica, tamo ima sve ko je kada primio islam. Dosta vise sa tom vasom kuknjavom, i mi srbi ovde trpimo, falite se kako u evropi primaju islam, od islama ne moze da se zivi normalno. Skracuju se casovi za ramazan, sa posla se izlazi petkom, vi ste vec uredili ceo zivot grada, a ko nas nesto tu pita? Svetog Savu su zapalili (tad su to bili Turci), da li pravi ili domaci, sve jedno. Toliku mrznju prema jednom coveku nisam odavno video. Mi ga slavimo. Slavite i vi nekoga koga god hocete i imate. Mi necemo doc na to slavlje isto kao i sto vi ne dolazite na nasa slavlja. I sta, cist racun, duga ljubav

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.