21. Januar 2011

Najbrži oblaci se nalaze na visini od 10.000 do 18.000 metara nadmorske visine, a brzine njihovog kretanja mogu dostići i 400 km/h. Razlog da je upravo na toj visini moguće postići tako visoku brzinu je to da se oblaci sastoje od lednih kristala i kapljica vode koje lagano padaju kroz zrak. Radi frikcije pri površini Zemlje, vjetar je brži što je visina veća. Pri visini od 100 metara, brzina vjetra se povećava duplo u odnosnu na brzinu koju vjetar ima pri visini od 2 metra. Ovo također znači i da se oblaci pokreću brže što su udaljeniji od površine Zemlje.

Najbrže oblake nalazimo u vrhovnim dijelovima troposfere. Razlog tome su jet-struje koje nastaju kao rezultat različitih temperatura između naslaga vazduha. Ove struje često drže brzinu od 200 km/h, ali se mogu i pokretati brzinom od 400 km/h. Upravo na visini od 10.000 do 18.000 metara je mjesto boravka jet-struja, a tu također nalazimo i takozvane cirus oblake.

IslamBosna.ba

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles