Koga ću ja sad da stavim u zatvor kad je ubica mrtav?

6
441

Feriz Gegić, otac okrivljenog za obistvo Ruždije Durovića

Skoro sam bio u porodičnoj posjeti sinu. Dugo smo čekali, jer su ove posjete drugačije, duže traju i možemo biti nasamo sa sinom, ali se i više čeka na njih. Porodična posjeta traje tri, a obična samo sahat vremena. Prvo su ga devet mjeseci držali u izolaciju u Zatvorskoj bolnici, jer su mu navodno pronašli telefon. Za takvo što se bude u izolaciji najviše do mjesec-dva dana.

Ertan je tamo proveo devet mjeseci. Bio je u sobi sa desetak lica romske nacionalnosti. U zadnje vrijeme je došao neki novi romski osuđenik Bojić Božidar koji je htio dominirati svima. Okomio se na Ertana bez ikakvog razloga. Izveo ga je u hodnik i rekao mu: “Ertane, ja bih tebe da ubijem!” “Zašto da me biješ?” “Pa, onako, merak mi da te bijem.” Krenuo je na Ertana, a on se odbranio. Taj Bojić uvijek drži žilet u ustima. Nakon što su se pobili, došli su stražari i bacilli ih obojicu u samice. Samica je dvokrevetna. Jedno veče su sa Ertanom stavili nekog Pazarca, a odmah sutradan ga zamijenili nekim šizofreničarem. Taj je u teškom stadiju šizofrenije, svakog mjeseca ide na CZ za terapiju, jer je sklon teškim halucinacijama. Inače je miran, ali kada ga uhvate napadi poludi. Sada su mu makli i tog šizofreničara i sam je u samici. Već dvadesetak dana je u samici.


Šta se je dogodilo poslije emisije ORIJENTIR na TV UNIVERSA?

Prije više od mjesec dana sam ponio javnom tužiocu Dukiću kasetu sa svjedočenjem stare nane da Ertan nije ubica i napisao zahtjev za obnovu postupka. Poslije mjesec dana me pozvao i rekao da ni ja ni on, kao javni tužioc, ne možemo da pokrenemo ponovni postupak. Rekao mi je da Ertan svojeručno mora potpisati zahtjev. Napisali smo zahtjev i, prilikom posjete, ponijeli Ertanu da potpiše. Iznova sam taj zahtjev ponio javnom tužiocu Dukiću. Heftu dana nakon što sam predao drugi zahtjev, otišao sam kod njega i pitao ga da li ima noviteta. Rekao mi je: “Nema ništa. Ja ovaj postupak ne mogu da pokrenem. Nemamo dokaza, sud će nas odbiti.” “Kako će da odbije sud? Koje ste dokaze imali da ga zatvorite?” Jedini dokaz su im vještačenje, a zna se ko su vještaci. Vještak Dunjić i kompanija su poznati kao lakomi na pare. Kada me je zastupao advokat Borović i video ko je na vještačenju, rekao je: “Joj, što nisam znao ranije! To bih ja sa Dunjićem završio vrlo lako!” Znači, Dunjić je sklon da uzima pare. Neko ga je platio da okrivi mog Ertana. A oni se njegovog vještačenja drže ko pijan plota. Kakva je to sudska istina takvo vještačenje!? To je sudski kriminal, a ne sudska istina! To je sudski kriminal! Ako ga gdje ima na svijetu, to je sudski kriminal! Diskriminiraju me na svaki korak, jedno mi kažu a drugo rade. Neko stoji iza toga. Na kraju krajeva, da li stoji ili ne stoji – to me ne interesuje. Mene interesuje sud. To je nula od suda. Stvarno neće da rade svoj posao. Rade ga po nekim drugim naređenjima, ne rade ono što treba da rade.

Kakvo Vam je još objašnjenje dao javni tužilac Dukić?

U razgovoru sa javnim tužiocem Dukićem, rasrdio sam se. Rekao sam mu: “Kako nemaš validan dokaz! Svjedočenje ove nane je jedini validni dokaz! Sve ostalo je sporedno. Nikom niste uzeli pištolj, nikom niste uzeli parafinske rukavice. Mom sinu ste isto veče uzeli parafinske rukavice, i one su pokazale da nije pucao. Drugima nisu uzimali parafinske rukavice, osim Derdemezu i to poslije tri dana. I poslije tri dana su mu parafinske rukavice pokazale da je pucao! A mom sinu prvo veče nije pokazano. Uopšte nije pucao!” Doslovno mi je rekao: “Dobro, sve je to u redu. Ali, mene će da odbiju. Ja nemam dokaze. Koga ću ja da stavim u zatvor kada je ubica mrtav?” Rekoh: “Pa vi znate da je ubica mrtav!? Vi znate ko je ubica – ja ne znam ko je ubica!” Ja to uopšte ne znam, ja tražim da mi kaže ko je ubica. Znači, mora neko nevin da sjedi u zatvoru petanest godina, ako je ubica mrtav! Da li je živ ili mrtav, ja to ne znam. To je izletelo iz tužiočevih usta. Kako mu je to izletelo, on to zna. Zna on dobro ko ga je ubio. Svi oni znaju, i sud, i Sup, sve do Vrhovnog suda – svi znaju ko ga je ubio. Ali, to neće da se odradi. Jednostavno neće. Neka ga nek leži on nevin u zatvoru da ne bi nekog koštalo fotelje. Tu nije samo jedan krivac, Tu je cijeli lanac krivaca. Prvi krivac je Zejnepa Kavrajić koja je kupila čahure sa izvjesnim Ćevapom. Tadašnji predsjednik suda Ćamil Hubić je udario poklopac na sve i digao mu optužnicu po tački 114. Optuženi po toj tački bivaju osuđeni od 10 do 40 godina zatvora. Da su smjeli, dali bi mu 40 godina zatvora.

Jeste li sigurni da je Zejnepa Kavrajić kupila čahure poslije ubistva?

Milion posto. U gradu ima mnogo ljudi koji su to vidjeli. ali ne smiju da svjedoče. Ima ih na desetine koji su to vidjeli, da ih ne imenujem. Imaju porodice, pa ne smiju to da kažu. Čak su i neki policajci vidjeli da je Zejnepa Kavrajić kupila čahure i uklanjala tragove sa mjesta zločina. To što neće da se jave, njihov je problem. Nemaju ljudske savjesti. Jedino je ova žena bila fer. Od početka su i sud i SUP znali za nju. Ja sam posljednji za nju saznao. Svi su znali da je ona bila u rahmetli Ruždovo auto. Ja sam posljednji saznao. Kada sam saznao, rekli su mi da je kasno. Predsjednik suda Ćamil Hubić kaže: “Kasno se javila.”

Kada ste vi saznali za nju?

Prije dvije godine. Moja žena je vodila kod tadašnjeg predsjednika suda Ćamila Hubića, i on je istjerao. Rekao joj je: “Šta ćeš ti sad? Gdje si bila ranije?” A cijelo vrijeme mu je u predmetu pisalo: stara žena u Ruždovom autu. Znao je Ćamil ko je ta žena, odlično je znao. I on i sudije, svi su oni znali. Ali, nisu htjeli da dođu do istine. Najlakše im je bilo da smjeste Ertanu. Svi drugi su ostali siti, i profitirali debelo.

Šta dalje planirate?

Želim da izađem na nacionalnu ili bilo koju drugu televiziju i iznesem istinu o cijelom ovom slučaju. Ako je moj sin kriv, neka dobije šta je kriv. Ali, ne može da dobije samo on za sve njih. Još osmerica je njih bilo tu, i svi su pucali. Svih osam ih je pucalo.

Jeste li razgovarali sa nekom od televizija?

Prošle godine sam pokušao da zakažem konferenciju za štampu u Beogradu, ali su me odbili. Zvao sam i B92 i Pink i RTS i, pošto su mi obećali, nakon nekoliko dana su me obavijes-tili da to nije interesantno za njihove mreže. I dalje ću pokušavati, možda se neko nađe u ovoj Srbiji da radi po pravdi. Možda.

Ima li neki detalj iz ove priče nepoznat široj javnosti?

Ima. Stalno se govorilo: “Uhvatili Gegić Ertana.” On se bio sakrio u šumu, jer je bila opća pucnjava. Tek je pod Boriće saznao da je čovjek poginuo. Bježao je ka Borićima. Mog sina i još trojicu je Ensar Durević tjerao pištoljem od Razvitka do Pruge ka Borićima. Imao je škorpion i jurio je za njima i pucao dok je imao metaka. Prošle su neke dvije žene, i on je od njih saznao da je čovjek ubijen. Međutim, na sudu se nije dokazalo ni da je pucao Ensar Durović ni da je imao pištolj.

Sada nemate advokata?

Nemam advokata. Neću ni da ga uzimam. Koga god sam uzeo, prevario me je.

Kako?

Lijepo. Ja ga plaćam, a on radi na štetu mog sina. Ne vjerujem advokatima više ništa. Jedino ako bih našao nekog sa strane ili nekog pravog, nepotkupljivog i hrabrog. Ali, teško u Srbiji da nađeš pravog čovjeka od advokata.

Ko su Vam bili advokati?

U početku smo imali advokate iz Kraljeva. Bio je jedna Slaviša, ne sjećam se prezimena. Zatim advokatski tandem Rada i Božidar, također iz Kraljeva. Oni su mi otkazali. Poslije sam uzeo Biljanu Vuksanović, a poslije toga Mehmeda Hota. Za Vrhovni sud sam angažirao Borivoja Borovića. On mi je u startu obećao da će vratiti predmet na ponovno suđenje. Otvoreno mi je rekao: “Kada vratimo predmet u Pazar, to može da se razbije. Vidim da je dosta štelovano. Ja ću to da razbijem, i on će se osloboditi.” Poslije se sve okrenulo, on je počeo da radi na štetu mog sina.

Kako?

Ne znam. Vjerovatno mu je neko dao mnogo više para od mene.

Koliko ste ga Vi platili?

Dao sam mu samo da mi napiše žalbu za Vrhovni sud i prisustvuje raspravi 5.000 eura. Samo za to dvoje. I na Vrhovnom sudu me zeznuo. Umjesto da da izjavu ovog svjedoka, on je sakrio. Još tada je njena izjava bila kod njega. Samo je kazao ime i prezime svjedoka. Vrhovni sud nije znao o kakvoj se izjavi radi. On je prikazao kao novi dokaz. Oni su vidjeli da se pojavljuje neki svjedok, ali nisu dobili pojašnjenje ko je taj svjedok, kakva mu je funkcija, šta zna i koliko može uticati na slučaj. On je prikazao kao novi dokaz, samo da ne bih na osnovu nje mogao obnoviti postupak, kao novi dokaz. Tu me je debelo prešao. To je sve iscenirano.

Znate li ko stoji iza cijele te ujdurme? Stalno govorite neko je dao više…

Ne znam. Kada bih znao, ja bih ga ubio. Da sve riješim od jednom, pa neka meni sude. Sigurno je da neko stoji.

Jeste li pričali sa sinom, da li on zna ko stoji iza toga?

Ne zna ni on. Kako on iz zatvora može to znati. On čeka pomoć od nas. Šta on može tamo uraditi? Apsolutno ništa. Ne mogu ni ja da znam, a kamoli on. Ništa on tamo ne može da uradi. Apsolutno ništa. To je teška tragedija.

Da li je nana i dalje ostala pri ubjeđenju da svjedoči?

Nana kaže: “Ako treba, vodi me u Strazbur. Gdje god hoćeš. I na televizije i u Strazbur, gdje god treba. Ja klanjam i postim, ja hoću ono što sam vidjela da kažem, pa neka me košta glave.”

Da li je nana imala kakvih posjeta poslije aktueliziranja ove teme kroz emisiju Orijentir TV UNIVERSA?

Jeste. Dolazila joj je žena rah-metli Ruždije Durovića. Ljutila se na nju: “Gdje si bila ranije?” I ona je rekla nani ono što je meni javni tužilac Dukić rekao: “Što nisi pričala dok je Papić bio živ?” Nana joj je rekla: “Ja to ne znam. Za ove tri godine su sud i policija trebali mene da traže, a ne ja njih. Ja sam svo vrijeme mislila da je pravi ubica osuđen.”

Da li je ko nani pokazao slike ostalih učesnika incidenta?

Ne. Nikoga to ne interesuje. Oni su mirno završili, njih ne interesuje da li će upropastiti jedan život i jednu porodicu. Sve živo upropastiše, a da ne uporpaste jednu porodicu.

Nakon izjava Feriza Gegića da mu je javni tužilac Okružnog suda u Novom Pazaru Dukić rekao “Koga ću ja da stavim u zatvor kada je ubica mrtav?”, kontaktirali smo gospodina Dukića kako bi provjerili vjerodostojnost ove izjave: “Ne, to nije istina. Gospodin Gegić je bio kod mene, ali mu ja to nisam rekao. Možda je on tako nešto sam zaključio iz našeg razgovora, ali mu ja to nisam rekao.” Na naše pitanje da li će pokrenuti ponovni postupak u slučaju Durović, Dukić je rekao da je to povjerljiva informacija koju nam ne može dati, ali da ima nekih novih tragova i indicija u tom slučaju.

Izvor: SandzakPRESS.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

  • 40 mi je godina i poznajem celu ruzdovu familiju na sastavke raske i josanice smo na kisobran hvatali ribe malo je da samo jedan lezi trebao je sud da im svima osmorici podeli po 15 godina
   sto se sdp i sda tice obicni bolesnici poginu cigo vulkanizer niko nista nezna poginu cake ubi ga gegic saznali u ofembahu a koliko je nasih neduznih momaka izgubilo zivote i koliko ce ih jos izgubit sam alah zna zato sam ja jos pre 22 godine pobegao odozdo i da alah da da mi ni vrana kost ne donese dole otvorite fabrike i radite nesto manje ce te se ubijat

   0

   0
   • Potpisujem.SDP i SDA su se u proteklo vrijeme dokazali kao izdajnici i lopovi i zato se svim sredstvima treba boriti da gamad nestanu sa političke scene.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.