2. August 2018

Slikovni rezultat za ugljanin

Zamjenik premijera Kosova i ministar spoljnih poslova Behgjet Pacolli prije dva dana, 31. jula ove godine, sastao se sa predsjednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejmanom Ugljaninom, sa kojim je razgovarao o položaju bošnjačke zajednice u Sandžaku, a nakon toga Ugljanin je dao intervju za list Zëri u kome je između ostalog govorio i o dijalogu između Prištine i Beograda i o tome da li treba uključiti i Novi Pazar.

“Srpske oružane snage su 1999. godine izvršile etničko čišćenje Bošnjačke mahale u sjevernom dijelu Mitrovice. U tom smislu, lično sam tražio od Vlade Srbije da se uključi Bošnjačko nacionalno vijeće kao zainteresovana strana u pregovorima Kosova i Srbije. Nažalost, Vlada Srbije nije prihvatila ovaj prijedlog već je Bošnjačku mahalu u sjevernom dijelu Mitrovice nakon izvršenih zločina upisala u svoj „ratni plijen“. U tom smislu Bošnjačko nacionalno vijeće ima interesa da se uključi kao zainteresovana strana”, rekao je Sulejman Ugljanin.

Bošnjačka koalicija Vakat koja okuplja najveći dio Bošnjaka Kosova oglasila se povodom izjave Sulejmana Ugljanina i njegove “potrebe” da se uključi u dijalogu između Kosova i Srbije.

Uz dužno poštovanje prema Sulejmanu Ugljaninu i njegovom dugogodišnjem političkom djelovanju, mi kao legitimni predstavnici Bošnjaka Kosova smatramo da pitanje Bošnjaka Kosova trebaju rješavati Bošnjaci koji žive u njemu na čelu sa svojim legitmno izabranim predstavnicima.

Gospodin Suljeman Ugljanin ni Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka nemaju nikakve ingerencije nad Bošnjacima Kosova pa samim tim osuđujemo njegov zahtjev i traženje da učestvuju u dijalogu koji se vodi između Kosova i Srbije oko Bošnjaka i njihovih naselja u opštinama na Sjeveru Kosova.

Bošnjaci Kosova imaju svoje legalne i legitimne predstavnike koji ih uspješno predstavljaju, kako na lokalnom tako i na centralnom nivou vlasti i također imaju svoje zahtjeve za učešće u dijalogu, upravo najviše zbog Bošnjaka u tom djelu Kosova sa kojima su u stalnom kontaktu.

Ugljanin ne treba da koristi javno oglašavanje naših predstavnika u medijima oko zahjeva za učešće Bošnjaka Kosova u dijalogu i da preuzima tu obavezu na sebe. Dosta mu je obaveza i neriješinih pitanja oko Sandžaka i Bosnjaka u njemu.

Na kraju obavještavamo javnost da je gospodin Ugljanin jučer boravio na Kosovu a da pritom nije izrazio želju da se sretne niti sa jednim predstavnikom Bošnjaka koje toliko brine i zahtjeva da ih “predstavlja” u pregovorima u Briselu. Politički predstavnici Kosova su u stalnom kontaktu sa Bošnjacima Sejevar Kosova, sa Vladom Kosova i stranim ambasadorima i svoja pitanja će rješavati isključivo u institucijama Republike Kosova.​

(balkanplus)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles