Ko drugom jamu kopa…

1
14

Srbijanska štampa ovih dana punu je pažnju posvjetila ideji, koja se od skora pojavila kod Srba koji žive u Hrvatskoj, o osnivanju Hrvatske pravoslavne crkve. Kako je ova vijest dočekana u Srbiji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi najbolje govore naslovi u srbijanskoj štampi poput “Hrvatski pravoslavci: Nismo Srbi”, “Hrvatski pravoslavci sećaju na NDH”, “Pravoslavci po receptu NDH”, “Ustaša osniva “pravoslavnu crkvu”, “Novo pokrštavanje Srba”….

I srbijanskim intelektualcima ovih dana usta su puna priče o pogubnosti ove ideje i negativnim posljedicama koje mogu proizaći iz nje, ukoliko se ona pretoči u stvarnost. A kako sada stvari stoje od toga dana i nismo daleko.

Prema pisanju hrvatskog “Jutarnjeg lista” u Hrvatskoj živi veliki broj pravoslavaca koji ne žele da ih poistovjećuju sa Srbima. Deklarišu se kao Hrvati, ima ih i drugih nacionalnosti, i traže da se nešto preduzme da budu odvojeni od Srba pravoslavne vjeroispovjesti. Njihova djeca u školama ne pohađaju nastavu vjeronauke za učenike pravoslavne vjeroispovesti, jer ih u školi automatski smatraju Srbima – riječi su grupe ljudi iz Ogulina, odakle je i krenula inicijativa za osnivanje Hrvatske pravoslavne zajednice, prenosi hrvatski “Jutarnji list”. Da sve ovo nije prazna priča svjedoči činjenica da su oni napravili veb stranicu www.hrvatskipravoslavci.com, što je službena stranica Hrvatske pravoslavne zajednice, koja je u osnivanju.

Srbijanski historičar Veljko Đurić za “Press” kaže da su Miraš Dedaić, jedan od glavnih zagovornika ideje o osnivanju HPZ, kao i oni koji su ušestvovali u osnivanju Crnogorske i Makedonske pravoslavne crkve, učenici onih koji su u vrijeme Pavelića po njegovom naređenju osnovali Hrvatsku pravoslavnu crkvu u NDH.
Kao i tadašnjeg drugog partrijarha HPC Mifku i Miraša Dedaića srbijanski intelekt optužuje za nečasne seksualne radnje.

Đurić ovu ideju upoređuje sa “sjemenom zla” koja se javlja u vremenu kada “broj Srba, njihovo otrežnjenje, grupisanje u Hrvatskoj, jačanje u svakom pogledu” predstavlja “opasnost za hrvatsku priču o onome što su uradili 1995”.

Mirko_DjordjevicSociolog religije Mirko Đorđević u izjavi za “Vesti online” ističe da “da najava osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve Srbe podseća na ono što imaju u kolektivnom pamćenju – na ustaški teror u NDH i progon i ubistva Srba, Jevreja, ali i Hrvata”.

On također ocjenjuje da “najava formiranja Hrvatske pravoslavne crkve dolazi u nezgodnom trenutku kada Srbi i Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj imaju regulisan status, postoji mitropolija zagrebačko-ljubljanska i episkopije u Dalmaciji i Slavoniji”.

I nevladine organizacije Srba u Hrvatskoj i Srbiji dale su svoju riječ o ideji osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve, koja i ne odskače puno od onoga što se može pročitati u srpskoj štampi, ili se čuti od srpskih intelektualaca.
Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji, koju čini 48 izbjegličkih udruženja, podsjeća “da ideja o “Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi” nije nova i da je nastala u krilu frankovačke ideologije koju je kasnije preuzela Pavelićeva nacistička NDH kao dio genocidnog uništavanja Srba u Hrvatskoj i BiH.”
“Danas, kad su države i narodi bivše SFR Jugoslavije na pragu integracije u EU i kad je zahtjev vremena da normalizuju odnose i uspostave saradnju, inicijativa o pravljenju Hrvatske pravoslavne crkve nije ništa drugo nego opstrukcija tog neminovnog procesa”,
dodaje se u saopštenju.

Zaista teške optužbe od strane srpskog intelekta, štampe i nevladinih organizacija, koje su, ma koliko žestoke bile, moramo priznati, produkt osjećanja koja se javljaju u insanu kada mu neko dirne u otadžbinu, djedovinu, vjeru i sve ono što se prenosilo generacijama kao obilježje jednog naroda.

Već viđeno

Ono kroz šta ovih dana prolaze Srbi u Hrvatskoj, srpski intelektualci, a prije svih Srpska pravoslavna crkva, mi Bošnjaci Sandžaka i Mešihat islamske zajednice u Srbiji, kao naša legalna vjerska organizacija, prošli smo prije samo nekoliko godina.

Sada već prekaljeni, mi Bošnjaci Sandžaka možemo razumjeti naše komšije, jer kod nas je sve to već viđeno.

I naša štampa, nije ogromna kao srpska, ali je imamo i naša je, bila je puna sličnih naslova i tekstova, koja je isto kao i srbijanska ovih dana, upozoravala na pogubnost ideja duhovnog razdvajanja jednog naroda od njegove matice.
I naša ulema i naši intelektualci, nema ih koliko ih ima SANU, ali ih ima, postoje, upozoravala je na “sjeme mržnje”, koje se tada nije sijalo u Hrvatskoj, već u Srbiji.

Ali tada su govor naše uleme i pisanje naše štampe bili, po vama, gospodo srpski intelektualci, puni ekstremizma, koji je punio u Sandžaku “bure baruta” koje je moglo eksplodirati i izazvati “krvavi epilog” među Bošnjacima. Da li se sjećate svojih rječi, gospodo srpski intelektualci?

Gospodo srpskii intelektualci, nemojte gledati ka Hrvatskoj, jer bojim se nećete je vidjeti od gomile nepravde koja je nikla iz “sjemena mržnje” koje ste vi, i niko drugi, sijali po Sandžaku.

Da ovo što se sada dešava vama u Hrvatskoj, možda nije Božija opomena za ono što ste vi činili drugima van Hrvatske?!

Otvorite oči, nemojte žmirkati na jedno oko, gospodo srpski intelektualci, i gledati samo na jednu stranu.

Da li se tvoja izjava g-dine Đuriću, kada govoriš o ideji stvaranja HPC kao “sjemenu zla” koja se javlja u vremenu kada “broj Srba, njihovo otrežnjenje, grupisanje u Hrvatskoj, jačanje u svakom pogledu” predstavlja “opasnost za hrvatsku priču o onome što su uradili 1995.” može formulisati ovako:

“Stvaranje ideje o IZ Srbije, na čelu sa Ademom Zilkićem, je sjeme zla koja se javlja u vremenu kada “broj Bošnjaka, njihovo otrežnjenje, grupisanje u Srbiji, jačanje u svakom pogledu” predstavlja “opasnost za srpsku priču o onome što su uradili 1992-‘95.”?
Da li se istinitost tvoje izjave promijenila nakon što su “uloge” zamjenjene?

Pavelic_GeromanTačno je to g-dine Mirko Đorđeviću, sociologu religije, da je Ante Pavelić 1942. godine osnovao Hrvatsku pravoslavnu crkvu, u svojoj fašističkoj NDH, odvojivši tako duhovno Srbe iz Hrvatske od SPC i Beograda. I tačno je da je tada lično Pavelić birao episkope i partrijarha te crkve.

A da li znaš da je tačno da je desetak godina prije toga, tačnije 1930. godine, nešto slično uradio kralj Aleksandar Karađorđević, Srbin, sa IZ Bošnjaka. Tada je reisu-l-ulema Džemaludin Čaušević bio primoran da se povuče sa funkcije resu-l-uleme, jer nije pristao da se centar IZ premjesti iz Sarajeva u Beograd, što je kralj, protivno volji Bošnjaka, i učinio? I da li znaš da je kralj tada svojim ukazom lično birao reisu-l-ulemu, sve muftije i članove medžlisa, kao što je Pavelić kasnije birao episkope u NDH?

I da li nakon ovog kratkog podsjećanja tvoja izjava, g-dine Đorđeviću da “najava osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve Srbe podsjeća na ono što imaju u kolektivnom pamćenju – na ustaški teror u NDH i progon i ubistva Srba, Jevreja, ali i Hrvata., i da “najava formiranja Hrvatske pravoslavne crkve dolazi u nezgodnom trenutku kada Srbi i Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj imaju regulisan status, postoji mitropolija zagrebačko-ljubljanska i episkopije u Dalmaciji i Slavoniji.”, može da bude i ovakva:
“Osnivanje IZ Sbije, sa centrom u Beogradu, Bošnjake podsjeća na ono što imaju u kolektivnom pamćenju – na negiranje nacionalnog identiteta, oduzimanje imovine, progon i ubistva Bošnjaka i drugih u Kraljevini Jugoslaviji, ili malo prije Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.”, i da “formiranje tzv. Islamske zajednice Srbije dolazi u nezgodnom trenutku kada Bošnjaci i Islamska Zajednica u Srbiji imaju regulisan status, postoji Mešihat IZ u Srbiji kao sastavni dio IZ Bosne i Hercegovine.”?

I mi Bošnjaci iz Sandžaka imamo nevladinih organizacija. I naše su nevladine organizacije, među kojima i Zajednica sandžačke dijaspore i Matica Bošnjaka, kao i vaše, gospodo srpski intelektualci, apelovale na vlasti i izlazile u javnost sa saopštenjima povodom registracije paratvorevine u Srbiji koja za sebe tvrdi da zastupa interese muslimana u toj državi. Saopćenja naših nevladinih organizacija ni malo se ne razlikuju od saopćenja vaših. Vaše nevladine organizacije kažu “da ideja o “Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi” nije nova i da je nastala u krilu frankovačke ideologije koju je kasnije preuzela Pavelićeva nacistička NDH kao dio genocidnog uništavanja Srba u Hrvatskoj i BiH.”
“Danas, kad su države i narodi bivše SFR Jugoslavije na pragu integracije u EU i kad je zahtjev vremena da normalizuju odnose i uspostave saradnju, inicijativa o pravljenju Hrvatske pravoslavne crkve nije ništa drugo nego opstrukcija tog neminovnog procesa”.

I naše nevladine organizacije su govorile da “ideja o registraciji tzv. “Islamske zajednice Srbije” nije nova i da je nastala u krilu “velikosrpske ideologije” koju su kasnije preuzeli Kraljevina SHS i tzv. RS kao dio genocidnog uništavanja Bošnjaka u Srbiji i BiH. Danas, kad su države i narodi bivše SFR Jugoslavije na pragu integracije u EU i kad je zahtjev vremena da normalizuju odnose i uspostave saradnju, inicijativa o pravljenju tzv. “Islamske zajednice Srbije” nije ništa drugo nego opstrukcija tog neminovnog procesa”.


Pisma predsjednicima

episkop_Fotije_Mesic

Srpska pravoslavna crkva u povodu najava o osnivanju Hrvatske pravoslavne zajednice (HPZ) namjerava poslati pismo hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću i predsjednici hrvatske vlade Jadranki Kosor.
U pismu će, prema riječima episkopa dalmatinskog Fotija, biti zatraženo da takva organizacija ne bude registrovana.

“Ne možemo još otkrivati detalje pisma, ali će ono biti veoma jasno i sa snažnom argumentacijom.” – riječi su episkopa dalmatinskog.

Ako ćemo prema ličnom iskustvu, onda su i SPC-u za džabu ta pisma. I IZ u Srbiji, kao i njeni najviši funkcioneri slali su pisma predsjedniku Srbije Borisu Tadiću i predstavnicima srbijanske vlade, u kojima se tražilo poništavanje protivzakonite registracije Zilkićeve paratvorevine. Ali su predsjednik i vlada, iako su ta pisma, kako reče Fotije, “bila veoma jasna i sa snažnom argumentacijom”, odbili sve zahtjeve IZ u Srbiji pravdajući se kako se “ne žele miješati u unutrašnje” vjerske probleme Bošnjaka u Sandžaku.

Kako to da registracija Hrvatske pravoslavne crkve u Hrvatskoj bude “nedemokratski potez” i “protiv kanonski” kako to tvrdi SPC, a da u isto vrijeme čin registracije Zilkićeve paratvorevine u Srbiji za Srbijanske vlasti bude “demokratski potez” i “u skladu sa aktuelnom političkom situacijom u kojoj svaka nezavisna država može da ima svoju nezavisnu crkvu.” – kako to reče sociolog Đorđević.

Čini mi se da SPC, prije nego objasni hrvatskom predsjedniku Mesiću i hrvatskoj vladi šta je to “nedemokratski” kada su u pitanju prava vjerskih zajednica manjina u jednoj državi, trebala bi prvo objasniti predsjedniku i vladi Srbije istu stvar, jer su oni po svemu sudeći prekršili “kanon” i demokratsko pravo vjerskih zajednica manjina u svojoj državi.

Ne zaboravite, gospodo srpski intelektualci, i vi predstavnici SPC, a i vi iz vlasti da je historija učiteljica života i da se nerijetko ponavlja. Ne zaboravite šta se desilo SPC-u 1942. u Hrvatskoj, a nakon onoga što je kralj Aleksandar 1930.uradio IZ svih Bošnjaka sa sjedištem u Sarajevu.

I u vašim narodnim izrekama postoji ona stara: “Ko drugom jamu kopa, sam u nju upada”. Nadamo se da zamku koju ste pripremali IZ u Srbiji niste do kraja iskopali. Inače, da se ne ponavljamo “ko drugome jamu….

Autor: Adnan Nišić

Izvor: Dijaspora.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

 1. Dobar tekst, i dobra analiza…
  Nesumnjivo da su bili u pitanju dvostruki arsini kad je stvorena IZ Srbije, na čelu sa Ademom Zilkićem.
  Ovaj razvoj dogadjaja sa Hrvatskom pravoslavnom crkvom je svojevrstan boomerang.
  Ali, na zalost, po medjunarodnom pravu -duhovno opredeljenje spada u korpus visoko rangiranih ljudskih prava. Kratko receno, ukoliko se zeli pratiti trend naprednog dela sveta (a ultimativan je), ni jedno ministarstvo po savremenim ustavima i pratecim zakonom ne moze osporiti formiranje bilo kakve crkve pa makar ona licila na nevladinu organizaciju.
  Iako sam duboko protiv cepanja muslimanskog bica u vise IZ, svestan sam da je ovo svet antagonizama i medju najsrodnijim nacionalno-duhovnim korpusima,a o geografski udaljenim i da ne govorim.
  Jedini lek objedinjavanje muslimanskog bica u Srbiji je konsenzus. I to dobrovoljan…Koliko god mi bili u pravu i govorili da je IZ Srbije delo UDBE, KOS-a itd . (a zaista i jeste), nemocni smo u reagovanju da TO PRAVNO OSPORIMO.
  Na nacin kako pokusava osporiti IZ u Srbiji IZ-cu Srbije je prilicno degutantan i sa pozicije evropskog posmatraca (koji je na zalost veciti supervizor Islama na Balkanu) urusava sam dignitet muslimana.
  Pretjeran znak jednakosti bosnjaci=muslimani nas svrstava u klerikalizam, a samim tim i averziju drugih prema nama.
  Na eliminaciji KGB-ovske IZ Srbije treba prici smireno, hladno, pazljivo i takticno.
  Najvaznije je-OBESMISLITI JE.A kako, pitate se?
  Ako baratate dosta Windowsom, kad vam se pojavi nezeljena aplikacija na prozoru, jednostavno uradite- Click on ignore.
  🙂

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.