23. Septembar 2010

Rožaje – Gradonačelnik Rožaja Nusret Kalač ocijenio je jučer da je priča o autonomiji Sandžaka, pokušaj povratka na političku scenu davno poraženih snaga u politici koju “forsiraju samo ljudi koji žive u Sandžaku nego i neki spolja”.

To je nerealan projekat jer Sandžak je teritorija koja fizički ne može postati više od onoga što trenutno jeste. Pa i kada bi se ostvario taj projekat, pitanje je koliko bi opština ušlo u tu regiju. Desetine opština su pripale BiH i ni u jednoj varijanti ne mogu biti dio nekakvog Sandžaka.

Ako neko misli da će politički ubijediti Pljevljake, pravoslavce, Berance, Bjelopoljce da budu dio te autonomije grdno se vara. Zar neko može da se usudi da ubjeđuje ljude iz Priboja u kojem živi velika većina pravoslavnog življa da pripadnu Sandžaku. Ne, ovo je igra na fonu izolacije četiri opštine, Rožaje, Novi Pazar, Tutin i Sjenica – kazao je Kalač ističući da bi Rožajci u takvoj varijanti bili veliki gubitnici.
Ukoliko bi se tako nešto i desilo Kalač je uvjeren da bi to bio “izolovani prostor gdje bi se dešavale veoma loše stvari i narod bi dugoročno bio osuđen ne na klasično protjerivanje, već bi svaki normalan čovjek koji želi da živi dobro, morao da napusti takvo okruženje”.

To je nemoguća misija i o tome sam govorio i u referendumskoj kampanji. Neistina je i laž onih koji pričaju da je DPS potpisala nekakav sporazum sa Bošnjačkom strankom o prekograničnoj regiji Sandžak, jer sam lično učestvovao u dogovorima oko te koalicije – kazao je Kalač.
Optužbe opozicije na njegov račun Kalač ocjenjuje “njihovim interesom da budu neko i nešto na lokalnom nivou jer dalje od toga ne moguć.

Pojedinci iz opozicije, tvrdi Kalač, pokušavaju da podijele Rožaje što mi aktuelna vlast, kako poručuje gradonačelnik, “neće dozvoliti i neće uspjeti još barem četiri godine”.

Kalač je odbacio optužbe da vrši lokalnu vlast sa svojom porodicom ističući da se zna da “od 12 mjesta u lokalnoj administraciji samo jednu funkciju vrši moj rođak”.

Izvor: Dan.co.me

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles