Kako nas podučava Crnogorska islamska zajednica?

5
72

Kako nas podučava Crnogorska Islamska Zajednica, mi treba da pomažemo da se kantonalna vladavina Mileševskog Eparha ne dovodi u pitanje, a da se oko Sandžaka ne postavlja ni pitanje.

Autor: Denijal Geljić

Nije to ništa neobično kod crnogorskih muslimana koji predstavljaju islamski svijet u Crnoj Gori, ili bar oni misle da ih predstavljaju, jer ne zastupaju mišljenje ni jednog samosvijesnog Bošnjaka i pripadnika Islama u Crnoj Gori, a naročito u Sandžaku.

Vladika Filaret, septembar 1991.

Te sklapaju ugovore sa državom da im garantuje nadležnost u okviru Crnogorskih državnih granica, ko biva: “Kad već nemamo punu podršku od muslimana, daj barem neka nas režim podrži.”

Željni vlasti u što većoj oblasti, vrhovni članovi ovih “predstavnika muslimana u Crnoj Gori” u korijenu žele suzbiti svijest da je u Sandžaku Muftija Sandžački. Da nije njihovo sjedište u Novom Pazaru i duhovni centar u Sarajevu, već žele da nam nametnu da je nama sa ove strane granice centar u Podgorici ili na Cetinju, a sandžačkoj braći sa one strane granice u Beogradu ili na Dedinju.

Opet dvojni standardi. Mileševska eparhija može biti prekogranična a sandžačko Muftijstvo ne može?

Nisu Bošnjaci protiv uređenja SPC o područnoj nadliježnosti, niti prekograničnoj Mileševskoj Eparhiji. Niti imaju pravo da se miješaju u rad SPC-a niti bilo čije druge vjerske zajednice. Ali isto tako očekuju da se ni pripadnici bilo koje druge zajednice miješaju u ono što je naše.

Međutim, nama se “naši” umješali u ono naše. Pa onima kojima mogu, ne daju ni da se odazovu na iftar u Sandžaku na koji ih je pozvao sandžački muftija jer je on u sandžaku gost a ne domaćin. To je njihovo objašnjenje. A ako se odazove neki, na primjer učenik njihove medrese na iftar, dobiće “keca iz vladanja”. Kao što su i dobili neki učenici.

A šta treba da rade imami njihovi? Treba da odu na božićni ručak kod Eparha Mileševskog Filareta u prostorijama Pljevaljske Crkvene Opštine. To je po njihovom shvatanju pohvalno a odazivanje na iftar je veliki prekršaj.

Njihovi imami svakodnevno preko medija šalju podrške njihovim sveštenicima koji imaju probleme sa zakonom, a još ni jednom nisu uputili podršku ugroženim imamima i vjeroučiteljima Islamske Zajednice u Srbiji od strane Beogradskog režima. E tu su se malo kristalizirale stvari. Dakle, jasno je da CRNOGORSKA ISLAMSKA ZAJEDNICA PODRŽAVA EPARHIJU MILEŠEVSKU, ALI NE ŽELI SANDŽAK I SANDŽAČKO MUFTIJSTVO UNUTAR CRNOGORSKIH GRANICA!

Srećom, bošnjacima na ovim prostorima je već odavno Snadžak u duši, Sandžčki Muftija u srcu i zdrav mozak u glavi.

Protest na kome se zahvljajuju Samir ef. na podršci

Autor je građanin grada Pljevlja.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  1. Ja mislim da vam je sad jasno da ste napravili gresku 2006 kad niste poslusali jednog bosnjaka kad vam se obracao iz Sava centra u Beogradu da glasate protiv ocepljenja Crne Gore. Kakav sad sandzak to ste pocijepali 2006. Obracam se Bosnjacima Crne Gore :))

  2. jasno je ko dan, jedni islamiziraju, drugi pokrštavaju. al, najgore kad hodza radi za krst a spominje allaha! ima u crnoj gori puno iskrenih bošnjaka, ne dajmo se braćo, nikakav fejzić ne može mijenjati vjeru, istina je jedna, uz našeg muftiju do šobjede ili časne smrti na božijem putu!

  3. Ja sam iz Južnog Sandžaka Opština Berane ja ne priznajem nikakvu Islamsku zajednicu CG niti šefa te IZ meni je Rejs Cerić a Muftija mi je muftija sandžački Muamer ef.Zukorlić kada je Muftija Zukorlić dolazio letos u Bihor – Petnjicu Imam džamije u Petnjici je pozivao svoje džematlije da ne idu na taj skup to je opasno imaće problem itd. i nije prisustvao ni sam tom skupu da me Allah sačuva takvih imama i takve IZ

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.