Kako nas podučava Crnogorska islamska zajednica?

5
27

Kako nas podučava Crnogorska Islamska Zajednica, mi treba da pomažemo da se kantonalna vladavina Mileševskog Eparha ne dovodi u pitanje, a da se oko Sandžaka ne postavlja ni pitanje.

Autor: Denijal Geljić

Nije to ništa neobično kod crnogorskih muslimana koji predstavljaju islamski svijet u Crnoj Gori, ili bar oni misle da ih predstavljaju, jer ne zastupaju mišljenje ni jednog samosvijesnog Bošnjaka i pripadnika Islama u Crnoj Gori, a naročito u Sandžaku.

Vladika Filaret, septembar 1991.

Te sklapaju ugovore sa državom da im garantuje nadležnost u okviru Crnogorskih državnih granica, ko biva: “Kad već nemamo punu podršku od muslimana, daj barem neka nas režim podrži.”

Željni vlasti u što većoj oblasti, vrhovni članovi ovih “predstavnika muslimana u Crnoj Gori” u korijenu žele suzbiti svijest da je u Sandžaku Muftija Sandžački. Da nije njihovo sjedište u Novom Pazaru i duhovni centar u Sarajevu, već žele da nam nametnu da je nama sa ove strane granice centar u Podgorici ili na Cetinju, a sandžačkoj braći sa one strane granice u Beogradu ili na Dedinju.

Opet dvojni standardi. Mileševska eparhija može biti prekogranična a sandžačko Muftijstvo ne može?

Nisu Bošnjaci protiv uređenja SPC o područnoj nadliježnosti, niti prekograničnoj Mileševskoj Eparhiji. Niti imaju pravo da se miješaju u rad SPC-a niti bilo čije druge vjerske zajednice. Ali isto tako očekuju da se ni pripadnici bilo koje druge zajednice miješaju u ono što je naše.

Međutim, nama se “naši” umješali u ono naše. Pa onima kojima mogu, ne daju ni da se odazovu na iftar u Sandžaku na koji ih je pozvao sandžački muftija jer je on u sandžaku gost a ne domaćin. To je njihovo objašnjenje. A ako se odazove neki, na primjer učenik njihove medrese na iftar, dobiće “keca iz vladanja”. Kao što su i dobili neki učenici.

A šta treba da rade imami njihovi? Treba da odu na božićni ručak kod Eparha Mileševskog Filareta u prostorijama Pljevaljske Crkvene Opštine. To je po njihovom shvatanju pohvalno a odazivanje na iftar je veliki prekršaj.

Njihovi imami svakodnevno preko medija šalju podrške njihovim sveštenicima koji imaju probleme sa zakonom, a još ni jednom nisu uputili podršku ugroženim imamima i vjeroučiteljima Islamske Zajednice u Srbiji od strane Beogradskog režima. E tu su se malo kristalizirale stvari. Dakle, jasno je da CRNOGORSKA ISLAMSKA ZAJEDNICA PODRŽAVA EPARHIJU MILEŠEVSKU, ALI NE ŽELI SANDŽAK I SANDŽAČKO MUFTIJSTVO UNUTAR CRNOGORSKIH GRANICA!

Srećom, bošnjacima na ovim prostorima je već odavno Snadžak u duši, Sandžčki Muftija u srcu i zdrav mozak u glavi.

Protest na kome se zahvljajuju Samir ef. na podršci

Autor je građanin grada Pljevlja.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

 1. Ja mislim da vam je sad jasno da ste napravili gresku 2006 kad niste poslusali jednog bosnjaka kad vam se obracao iz Sava centra u Beogradu da glasate protiv ocepljenja Crne Gore. Kakav sad sandzak to ste pocijepali 2006. Obracam se Bosnjacima Crne Gore :))

  0

  0
 2. jasno je ko dan, jedni islamiziraju, drugi pokrštavaju. al, najgore kad hodza radi za krst a spominje allaha! ima u crnoj gori puno iskrenih bošnjaka, ne dajmo se braćo, nikakav fejzić ne može mijenjati vjeru, istina je jedna, uz našeg muftiju do šobjede ili časne smrti na božijem putu!

  0

  0
 3. Ja sam iz Južnog Sandžaka Opština Berane ja ne priznajem nikakvu Islamsku zajednicu CG niti šefa te IZ meni je Rejs Cerić a Muftija mi je muftija sandžački Muamer ef.Zukorlić kada je Muftija Zukorlić dolazio letos u Bihor – Petnjicu Imam džamije u Petnjici je pozivao svoje džematlije da ne idu na taj skup to je opasno imaće problem itd. i nije prisustvao ni sam tom skupu da me Allah sačuva takvih imama i takve IZ

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.