5. Juli 2018

SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina je polovinom januara ove godine zatražila hitne i neodložne promjene aktuelnog Ustava Srbije zarad rješavanja “statusa Sandžaka i bošnjačkog naroda”.

No, samo desetak godina ranije Sulejman Ugljanin bio je jedan od glavnih zagovornika usvajanja Ustava čiju promjenu danas traži.

On je kao predsjednik Opštine Novi Pazar 2006. godine građane Novog Pazara pozvao da 28. i 29. oktobra masovno izađu na referendum i svoj glas daju novom Ustavu Srbije.

“Obućite se lijepo i svečano, veseli, složni i raspoloženi izađite na referendum i svoj glas dajte za novi Ustav Srbije, koji garantuje građanska, manjinska i ljudska prava i koji je definitivan raskid sa mračnom Miloševićevom prošlošću”, poručio je građanima Ugljanin, prenijele su “Novosti”.

Od najavljenog bojkota referenduma odustala je tada Ljajićeva Sandžačka demokratska partija, koja je pozvala svoje članove i građane Novog Pazara da glasaju za novi Ustav.

“Mada je Ustav usvojen neuobičajenom i nedemokratskom procedurom i mada njime nije regulisan status Bošnjaka i Sandžaka, bojkot nije rješenje. Nama je Ustav značajan i zbog toga što odmah poslije njegovog usvajanja slijede novi izbori, a birači će na izborima sigurno kazniti predstavnike Bošnjaka koji su u Beogradu više štitili svoje lične interese nego interese svog naroda”, istakao je Mujo Muković, u to vrijeme potpredsjednik SDP-a.

(Sanžačke novine)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles