28. April 2011

Sjeverni Sandžak – Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić izjavio je danas Tanjugu da svako davanje legaliteta ili legitimiteta paravjerskoj tvorevini  Islamska zajednica tumači kao akt neprijateljstva ma sa koje strane to dolazilo.

Muftija Zukorlić je negirao da je od člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Islamska zajednica dobila bilo kakav apel, zahtjev ili sugestiju koja bi se odnosila na zajedničke stavove sa paravjerskom tvorevinom Adema Zilkić.

“Mešihat Islamske zajednice u Srbiji davanje legaliteta ili legitimiteta paravjerskoj tvorevini tumači kao akt neprijateljstva ma sa koje strane to dolazilo”, rekao je muftija Zukorlić. To je bio njegov komentar na Izetbegovićevu izjavu datu u utorak u Karađorđevu, da “apeluje na predstavnike dvije islamske zajednice u Sandžaku, da kad dolaze kod njega, dolaze zajedno i sa zajedničkim stavom”.

Muftija Zukorlić nije isključio mogućnost da se to odnosi na Bošnjačko nacionalno vijeće i ostvarivanje prava Bošnjaka u Sandžaku. Na prošlogodišnjim junskim izborima za BNV Izetbegović je, dok još nije došao na funkciju člana Predsjedništva BiH, podržao Zukorlićevu Bošnjačku kulturnu zajednicu (BKZ), a njegov stranački vođa Sulejman Tihić je svoju podršku dao Bošnjačkoj listi čiji je nosilac bio Esad Džudžević.

Muftija Zukorlić jedinstvenu islamsku zajednicu vidi onakvom kakva je ona bila s početka oktobra 2007. godine.

Zukorlić je tada Tanjugu rekao da je vraćanje jedinstva islamskoj zajednici moguće samo ako bi se pošlo od vremena prije “agresije”, s tim da, kako je rekao, paravjerska formacija koja je tada formirana nikada ne bi mogla biti njegov partner u pregovorima.

Izvor: SandzakPRESS.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles