Ispod vela zaborava

0
28

Južni Sandžak – U Centru za kulturu Rožaje 24.08.2010. god.  izvršena je promocija  projekta Bošnjačkog savjeta u Crnoj Gori, autora Ibiša Kujevića tragovima kulture i tradicije Bošnjaka Sandžaka, pod nazivom ’’Ispod vela zaborava’’.

U uvodnoj riječi na ovoj promociji predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog savjeta Osman Nurković je u ime izdavača i organizatora ove promocije, poselamio i pozdravio goste, i poželio im da se ugodno osjećaju. Izrazio je nadu da će gosti  nakon promocije, tj. gledanja  filma,  saznati nešto više  o svojoj kulturi, koja odlazi u zaborav i koja se svjesno ili nesvjesno zatire.

Uvodničar je istakao da je autor decenijama  mukotrpno radio, ne štedeći svoje vrijeme, koristeći znanje i privrženost kulturi svojeg naroda, ulažući velika materijalna sredstva, često i na uštrb svoje porodice, da bi našao, sakupio, zabilježio i sačuvao ovo blago koje je duboko utkano u identitet bošnjačkog naroda.

Takođe je istaknuto da je projekat  obuhvatio obradu materijala i prijenos istog na DVD, i to 7 DVD-ija od po 60 minuta tj. ukupno oko 7 sahata obrađenog materijala, sa prostora Sandžaka, tj. iz: Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Prijepolja, Nove Varoši, Priboja, Pljevalja, Bijelog Polja, Berana, Andrijevice, Plava, Gusinja, Petnjice i Rožaja.

U obrađenom materijalu su video filmovi iz perioda od 1904. godine do današnjih dana.   Više hiljada fotografija  iz perioda od 1880. godine do današnjih dana, od kojih mnoge do sada nijesu prikazane.

Tekstovi poznatih književnih i naučnih radnika.

Na filmovima je zabilježeno ono što je bošnjački narod stvarao vjekovima i što je karakteristika prostora na kojem živi, a to je :

-arhitektura,

-etnologija,

-muzičko-folklorna baština,

-običaji i tradicija,

-spomenici kulture,

-krajevi kroz istoriju (istorijski prikaz)

-humotvorine, legende, priče, poezija,

-prirodne ljepote

-turistički potencijali i dr.

Uvodničar je istakao da je  riječ o zanimljivom putovanju kroz kulturnu istoriju Bošnjaka, ilustrovanu video zapisima, fotografijama i pisanom riječju poznavaoca bošnjačke kulture. Ovo je svjedočanstvo o bogatoj kulturnoj prošlosti, koje se na ovaj način otrže od zaborava, a forma u kojoj se izdaje može poslužiti kao dobra osnova za dalje proučavanje, prije svega istoričarima, kao i naučnicima koji se bave istraživanjem kulturnog nasleđa Bošnjaka, od muzike, folklora, arhitekture, etnologije, običaja, tradicije, spomenika kulture i dr.

Prije početka prikazivanja filma, gostima se je obratio uvaženi profesor akademski slikar gospodin Hilmija Ćatović, koji je u kratkoj besjedi biranim riječima pohvalio napor autora i istakao značaj projekta koji je realizovan.

Autor projekta gospodin Ibiš Kujević se  je također  obratio prisutnim gostima. Poseno je izrazio zahvalnost  svima koji su pomogli da se ovaj projekat realizuje.

Na kraju se je  u ime izdavača projekta, i organizatora ovog skupa Bošnjačkog savjeta u Crnoj Gori, Osman Nurković zahvalio autoru na ogromnom naporu koji je uložio da dođe do realizacije ovog projekta, i  pozvao sve prisutne  da pomognu da se ovo djelo vidi i čuje i prezentuje na najbolji način onima koji nisu prisustvovali ovoj promociji  i koji nemaju informaciju o projektu.

Nakon svega prethodno rečenog u prepunoj koncernoj dvorani Centra za kulturu, prikazani su inserti iz filmova, koji su oduševili sve prisutne.

Izvor: Bosnjaci.org.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.