I Bošnjaci sa Kosova na seminaru “Mladi ambasadori pomirenja”

0
18

Kosovo – U Beogradu od 23 do 28 decembra NVO OOZO , organizovana je seminar za drugu generaciju mladih ambasadora pomirenja

Seminar je dio projekta nevladine organizacije Omladinski odbor za obrazovanje koji finansira ambasada Velike Britanije.

Cijeli program posvećen promociji tolerancije, pomirenju, mirnom rješavanju problema.
Program Youth Reconciliation Ambassadors  I porukom “Come to Belgrade meet the Region”

Tokom sedmodnevnog intezivnog predavanja, učesnike sa Kosova su predstavljali tri Bošnjaka i tri Albanca, iz Bosne i Hercegovine kao i Srbije, ukupno 25 učesnika.

Polaznici programa su imali priliku da prisustvuju predavanjima i diskusijama na temu bivše Jugoslavije, tranzicione pravde, suočavanja sa prošlošću, evrpskih integracija, takođe, i da posjete neke od institucija Republike Srbije i nevladine organizacije i na taj način se upoznaju sa njihovim radom i doprinosom u suočavanju sa prošlošču.

Pričalo se o važnosti intergracije Balkanskih zemalja, i kolika je važnost saradnje za nas u regionu, kao i odnosi između Kosova i Srbije.

Program je omogućio da se omladina raznih regiona suoči sa prošlosću i omogući im da mlade generacije budu spremne sa saradnju u budućnosti, a da ujedno to znanje prenesu na ostale putem web stranica, media, predavanjima , kako bi što veći broj građana i omladine saznali o ovom i te kako dobrom programu za sve ljude u regionu.

rejhan2

“Dobili su dosta novih informacija a kao omladina nisu imali prilike te informacije znati ih prije, sada imaju dovoljno argumenata za koje treba reći “stop”, nije jedna strana uvijek bila griješna , greške su obostrane , ali sad je vrijeme društvo ide dalje ako želimo da naša budućnost bude bolja.

Poslije toliko uspješnih seminara kojem sam učestvovao tokom poslijednjih godina, ovaj program me pravo fascionirao, prije svega što je organizovan na regionalnom nivou”, kaže za naš portal učesnik seminara sa Kosova, Rejhan Kurbašević.

bosnjak-ks


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.