Husein Đozo je bošnjački velikan 20. stoljeća

3
109

Bosanskohercegovačka javnost je u proteklih nekoliko dana izložena obavještajno-medijskoj harangi u kojoj se ponovo ruši ugled i autoritet jednog bošnjačkog velikana iz proteklog stoljeća. Evidentno je da određeni “centri moći” u domovini i inozemstvu ne žele ostaviti na miru Bošnjake i državu Bosni i Hercegovinu odnosno žele nastavak agresorsko-genociodnog projekta nad državom i narodom.

Nakon višegodišnje, još uvijek žive, sistematske medijske kampanje protiv ličnosti i djela prvog predsjednika Predsjedništva RBiH rahmetli Alije Izetbegovića, zatim generala Atifa Dudakovića i mnogih drugih bošnjačkih velikana, mračne postdejtosnke sile su se ovog puta okomile na rahmetli Huseina ef. Đozu.

Da bi se prikrili, ovog puta su iskoristili metod anonimnog pisma te, ne slučajno, udarile na Goražde – grad u kojem Bošnjaci zadnjih godina bilježe ekonomsko-održive uspjehe.

Aktivna bošnjačka mreža – ABOM oštro odbacuje manipulacije historijskim činjenicima, njihovo krivo tumačenje i izvrtanje kojima je bh. javnost posljednjih dana izložena, kao i svaki vid narušavanja ličnosti i djela rahmetli Huseina ef. Đoze kojem smo protekle godine obilježili 100 godina od rođenja i 30 godina od preseljenja na bolji svijet.

Mi ćemo i dalje nastaviti njegovati i afirmirati sjećanje na bošnjačke velikane te borbu za istinu o njima. S jedne strane, njihova imena su uklesana u temelje države Bosne i Hercegovine, a s druge strane, oni predstavljau trajnu idejnu inspiraciju bošnjačkoj eliti i narodu.

Na kraju, pozivamo širu javnost Bosne i Hercegovine da se pobliže upozna sa ličnosti, idejama i djelom rahmetli Huseina ef. Đoze iščitavanjem njegove pisane zaostavštine.

Ovom prilikom ćemo navesti samo nekoliko citata i izjava ovog bošnjačkog velikana iz 20. stoljeća:
“Svjestan mjesta gdje se nalazim i činjenice da je baš ovdje, na ovom mjestu, islamska misao našla svoju prvu primjenu i pokazala svoju vrijednost u praksi, gledam i duboko doživljavam ogromni jaz i nesklad između praktičnog života muslimana danas i kur’anskog učenja.“
“Islam se sveo isključivo na molitvu. Potpuno je isključen iz javnog života islamskih zemalja u kojim dominira evropska misao i to u deformisanom i degenerisanom obliku. Oni oblici evropske laicističke misli kojih se Evropa želi osloboditi, dobijaju uislamskim zemljama punu afirmaciju.“
“Govorimo i pišemo o tome kako u Španiji (Andaluzija) za vrijeme Abdulaziza nisu imali kome u čitavom islamskom carstvu dati sadaku i zekat, jer nije bilo sirotinje uopće, a ne vodimo računa o sadašnjoj zaostalosti i velikom procentu nepismenih u čitavom islamskom svijetu. Bolna je činjenica da je kulturna i društveno-privredna zaostalost još uvijek najveća među muslimanima. Nimalo se ne ustručavamo da pričamo kako su nekada Arapi stajali pred Parizom, a Turci pred Bečom, a istodobno zaboravljamo činjenicu da je suviše malehan broj Jevreja porazio stotinu miliona Arapa, zapalivši jednu od najvećih islamskih svetinja [Đozo aludira na paljenje džamije Al-Aqsa u avgustu 1969. godine].“
“Mlade generacije ne očekuju više nikakvog Mehdiju, koji bi bez njihova truda i žrtve donio preporod i sretniji život. One dobro znaju dabez upotrebe najsavremenijih sredstava borbe i spre-mnosti na najveće naporei žrtve, nema sreće niti bilokakvog uspjeha i napretka.”
“Primitivizam, džehalet i kulturna zaostalost doveli su do toga da nikood pojedinaca i ustanova ne uvidi potrebu da kupi Bašagićevu biblioteku,ili da ne dopusti da tako zaslužan čovjek dođe u situaciju da prodaje ono što mu je bilo najdraže.“

 

 

Izvor: bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Neka se Allah smiluje Huseinu!
    Njegova su predavanja i vazovi vazda bili praznik za dusu!
    Premilostivi Boze, nagradi svoga roba Huseina Dzenneti Firdevsom!
    Amin, ja Rabbil Alemin!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.