Hladna Sjenica topla izbjeglicama

1
16

Hladna Sjenica topla izbeglicama

U Sjenici, najhladnijem gradu u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, trenutno boravi oko 450 izbjeglica i migranata iz Iraka, Sirije, Avganistana, Kube…

Ni ekstremno niske temperature, koje su protekle sedmice u Sjeničkoj kotlini padale i ispod minus trideset stepeni, ljude koje su muka i bijeda natjerali da dođu iz raznih dijelova svijeta, kako sami ističu, zbog gostoprimstva i pažnje koja im se pruža, nisu otjerale iz ovog grada.

Sjeničani, ali i oni iz Novog Pazara i gradova u okruženju brinu o njima i pomažu im. Samo u jednom danu za djecu, žene ali i za sve stanare Centra za tražioce azila, podijeljeno je blizu dvije stotine pari zimske kožne obuće.

 

Upravnik centra za tražioce azila u Sjenici Fikret Hamidović najavljuje otvaranje novih prostorija i navodi da izbjeglice brzo zavole Sjenicu i neće u neki centar za azilante, u Subotici, Bujanovcu ili nekom mjestu centralne Srbije.

“Oni hoće da ostanu ovdje u Sjenici. Kada dođu sa djecom na minus 15, 20 stepeni žao mi da ih šaljem za Suboticu ili Bujanovac. I ovi ljudi se polako navikavaju na jaku zimu. Situacija je iz dana u dan bolja zato što se navikavamo na skučen kapacitet koji sada imamo. Ovih dana će biti otvoren novi centar koji će moći da primi 250 ljudi, tako da će biti smješteni na dva mjesta“, rekao je Hamidović pojasnivši da će se na taj način poboljšati uslovi za život izbjeglica.

Iz Srbije gdje dnevno boravi oko sedam hiljada migranata, izađe na dan 10-12 azilanata i izbjeglica iz Iraka, Sirije i drugih zemalja, i iz tih razloga, ističe Hamidović, u Sjenici se zadražvaju duže od dva mjeseca.

Ismail Ajar (31) je iz Mahmoura (Irak) godinu dana je već u Srbiji, u Sjenici je deset mkeseci. Pomaže osoblju Centra za tražioce azila i solidno govori jezik lokalnog stanovništa. Kaže da namjerava da ode u Englesku jer tamo ima rođake, a Sjenicu već poznaje kao rodno mjesto.

“Deset mjeseci Sjenica, jedan mjesec Preševo, jedan Šid. Hrvatska policija nas je držala deset dana i vratila u Srbiju. Imam brata u Engleskoj, da radim u kuhinji, restoranu“, kazao je Ajar pokazujući cipele i, uz osmijeh, negirajući da mu je hladno.

Njegov osamnaestogodišnji zemljak Arijel je nakon osam mjeseci “putovanja” preko Turske i Bugarske sada u Sjenici, čije je ljude, kako kaže, zavolio zato što su gostoprimljivi.

“Zaista nemamo problema sa ovim ljudima, podjednako su dobri prema nama i muslimani i hrišćani. Moj san je da odem u Englesku i završim školu”, ispričao je on.

Gosti „Berlina u Sjenici“ pored smještaja imaju obezbijeđenu hranu, odjeću, internet… Slobodno se kreću i izlaze u grad. Trenutno su im najpotrebnija sredstva za higijenu.

Centar za tražioce azila u Sjenici je počeo sa radom u januaru 2014. godine i do sada je u njemu boravilo više hiljada izbjeglica i migranata, uglavnom iz ratom zahvaćenih azijskih i afričkih zemalja.

(N1)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.