Govor Muftije na trogodišnjici Škole Kur’ana Časnog: ‘Sandžak je sjeme Hilafeta’

0
11

OBRAĆANJE GLAVNOG MUFTIJE MUAMERA ef. ZUKORLIĆA NA TROGODIŠNJICI ŠKOLE KUR’ANA ČASNOG I PROMOCIJI NOVIH ŠEST HAFIZA KUR’ANA

Sandžak je između ostaloga i bajrak – zastava. A Sandžaku, tj. bajraku, nije mjesto dolje nego gore. Sandžak mora biti visoko, on mora visoko vihoriti i mora postojati čvrsta ruka koja drži Sandžak gore. Onaj koji ne može da drži Sandžak neka preda emanet drugome ko to može. Jer tako je uvijek bilo i tako će uvijek biti. Emanet Sandžaka i emanet zastave ne smije da padne, ma koliko palo onih koji drže taj emanet.

***

Poštovani hafizi, učenici, učenice, roditelji, ulemo,

predstavnici vjerskih, obrazovnih, nacionalnih i kulturnih i drugih institucija,

dragi musafiri iz Bosne, Hrvatske, Makedonije, Turske, dragi gosti

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Allahu nurus-semavati ve-l-erd / Allah je svjetlo nebesa i zemlje.

Njegovo svjetlo, njegova milost, njegov bereket sija u Sandžaku, nakon duge mrkle noći, nakon cijelog stoljeća neznanja i gušenja Allahove dž.š. riječi. Evo Allahovo svjetlo, svjetlo Njegove Uzvišene riječi – Kur’ani Kerima – sija sve jače i jače ovdje u Sandžaku.

Allah dž. š. je Benu Israilu poslao Musaa, a.s. da im ukaže na Pravi put i da ih povede putem slobode. A nama je posredstvom poslanika Muhammeda, a.s., poslao Kur’an, Njegovu riječ, i Sunnet, put Vjerovjesnika, koji ćemo hodati do potpune sreće i pobjede ovoga i budućega svijeta i put koji nas izvodi iz tame, neznanja i ropstva.

Kao što znate više decenija Sandžak je bio bez hafiza. U Sandžaku je svjetlo Kur’ana bilo na ivici da se potpuno ugasi. Ali Allahovom dž.š. milošću i trudom ljudi koji su se posvetili Allahovoj riječi i putu istine, evo konačno vidite šta imamo i koje institucije imamo.

Večeras prisustvujemo promociji jedne od najsvjetlijih, a to je baš ona koja nosi časno ime Plemenite Knjige, Allahove riječi i objave, Kur’ani Kerima. Zato danas Sandžak, Bošnjaci u Sandžaku, svi Bošnjaci, svi muslimani na Balkanu i sav muslimanski Ummet ima pravo na veliku radost. Svjetlo Kur’ana sija svakom onom kome je potrebno. A nama je potrebno sada i to najviše. Mi ga osjećamo i zato se Svevišnjem stvoritelju zahvaljujemo.

Kur’an je uputa svakome, kako nam to Allah poručuje. I ona je uvijek potrebna svakome. A nama ovdje na ovom parčetu zemlje, u ovom našem Sandžaku nad kojim se nadvilo puno neprijatnosti i koji pokušava da izađe iz stogodišnjeg mraka neslobode, mraka raznih oblika ugrožavanja Allahovih dž.š. riječi i njenih sljedbenika, nama je Njegova Uputa posebno potrebna. I ovo što sada radimo učenjem Kur’ana i ono što smo dužni kroz obavljanje ibadeta, a posebno učenjem Kur’ani Kerima napamet, posebna je uputa i bereket ovoga kraja.

Kažu da kada je u Drugom svejtskom ratu mnogo putra napadan Novi Pazar i pripreman pokolj od strane četnika da je, pored ozbiljne odbrane koja je bila organizirana, više hafiza stalno učilo Kur’an oko ovoga grada i Allah dž.š. je sačuvao ovaj grad. Zahvaljujući njima, i braniteljima i hafizima, i svim drugim borcima možemo ovdje da budemo slobodni, možemo da Kur’an učimo, i možemo da Kur’an slušamo, i možemo da o Kur’anu govorimo, i možemo da dostojanstveno hodamo, i možemo da sedždu samo Stvoritelju činimo i možemo da prkosimo svim fira’unima koji pokušavaju da nas pokore. I zato smo dužni čuvati njihove emanete, kao i emanete onih prije njih, kao i emanete onih koji su u Bosni krv dali za naš opstanak, kao i emanete onih koji su vjeru kroz stoljeća držali na dlanu kao žeravicu koja ih je pržila a oni je nisu ispuštali. Sada smo mi u prilici nositi žeravicu tog emaneta. Ali ne samo držati je da se ne ugasi. Prošlo je vrijeme kada je trebalo sačuvati je da se ne ugasi. Ona se sada rasplamsava.

Znate šta smo imali prije 20 godina. I baš tada kada su nam proricali nestanak Allah nam je propisao opstanak. Opstanak ali i nastanak mnogo onog čega nije bilo, od dječijeg vrtića, do univerziteta, sa ovim draguljom koji se zove Škola Kur’ana Časnog. Baš u ovom trenutku, u ovom vremenu i na ovom mjestu.

Kur’an, El-Furkan, rastavljač istine od neistine je nama potreban. Jer stotine godina ropstva i tlačenja pomaiješali su nam dobro i zlo. Pomiješali su iskrenost i neiskrenost. Pomiješali su odanost i izdaju. Pomiješali su razne pozitivne i negativne stvari. Svjetlo Kur’ana i furkanska uloga Kur’ana je tu da to nastavi. Da se zna šta je med a šta je otrov, šta je med a šta je krv na ovome Balkanu. To je uloga Kur’ani Kerima.

I sa učenjem i izučavanjem Kur’ana, sa vašim zalaganjem da Kur’an bude osnovni sistem življenja od jutra do sutra, a kao najznačajnija dimenzija Furkana jeste učenje Kur’ana i učenje Kur’ana napamet, tj. uzdizanje i podizanje hafiza, Sandžak je ponovo počašćen.

Sada vam je jasno zašto se ovoliko kandži nadvilo baš nad ovim Sandžakom, baš nad ovim Bošnjacima, baš nad ovim gradovima i selima, nad ovim malim parčetom zemlje, geostrateški beznačajnim. Nemamo ni naftu, ni rude, ni zalto, ni zemni gas. Čemu onda ovolika pažnja i pritisak? Ali vidite šta imamo. Imamo ono što ne može da se kupi ni naftom, ni gasom, ni srebrom. Imamo plodno tlo, plodnu atmosferu za Allahovu riječ. To je tako bilo, to je tako sada i to će tako biti.

Vi znate da je postojalo mnogo Sandžaka ali je samo jedan Sandžak opstao. A vi znate kada je to ime dobio i šta su tada muslimani svijeta imali. Imali su hilafet. Sada ga više nemaju. Ali je ostao Sandžak kao sjeme hilafeta. Mi smo ovdje ostali za sjeme. To je veliki emanet. I mi taj emanet moramo ponijeti i mi to sjeme ovdje čuvamo. I ma šta se dešavalo mi ćemo ga sačuvati.

A svima onima koji znaju šta znači riječ Sandžak, Sandžak je između ostaloga i bajrak – zastava. A Sandžaku, tj. bajraku, nije mjesto dolje nego gore. Sandžak mora biti visoko, on mora visoko vihoriti i mora postojati čvrsta ruka koja drži Sandžak gore. Onaj koji ne može da drži Sandžak neka preda emanet drugome ko to može. Jer tako je uvijek bilo i tako će uvijek biti. Emanet Sandžaka i emanet zastave ne smije da padne, ma koliko palo onih koji drže taj emanet.

Ovo vaše prisustvo, ova vaša smotra istine i iskrenosti, ova vaša strpljivost i sabur od tri sahata, za ovo može samo Allah da vas nagradi. Ovo nigdje nema da jedan čas traje ovoliko dugo a da imate ovako divan džemat koji ovako disciplinirano sjedi i uživa u Allahovoj dž.š. riječi i Allahovim porukama. Moguće je biti ovako discipliniran samo kada uživaš kad ti je lijepo samo kada prisustvuješ nečemu što je tvoje. Nama je nametano stotinu godina ono što nije naše. Sve smo to izdržali ali smo sada u prilici da uživamo u onome što je naše. Ovo je naše, Kur’an je naš, šehadet je naš, Islam je naš, istina je naša, sloboda je naša, i pobjeda je naša ako Bog da inša Allah. A bešareti pobjede su upravo ovi dragulji ovdje, ovi hafizi. Neka su Vam mubarek olsun, vama ovdje, roditeljima njihovim, mubarek olsun Sandžaku, mubarek olsun Bošnjacima, mubarek olsun muslimanima Balkana, mubarek olsun ummetu islamskom. Evo nas Allah časti sa još šest dragulja. A narednih godina šest puta šest, i puta Bog zna koliko i tako beskrajno. A svjetiljki nikada ne može biti puno, a bit će ih puno više nego što i mislimo. I ovo što imamo danas izgledalo je nezamislivim. A ovo je samo dokaz da Allah dž.š. daje neograničeno. Ima onih koji traže. Allah im obećava da će im sigurno dati i daje im. Ovo je bešaret za još mnogo mnogo blagodati.

Mubarek olsun i Školi Kur’ana Časnog. Mubarek olsun i hafizima. Oni su i najveći dobitnici. Imaju najveću počast, ali i najveći emant, jer su čuvari Allahove dž.š. istine.

Mubarek olsun svima.

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

(Mešihat)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.