Godišnjica NBS: Značajan datum za sve Bošnjake pećko-istočkog kraja

0
16

Kosovo – U uvodnom obraćanju prisutnima se, u ulozi domaćina, obratio Husnija Bešković predsjednik NBS-a i zamjenik ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova, koji se zahvalio svima na prisustvu te iskazao duboko poštovanje bošnjačkim političkim predstavnicima sa  Kosova, kao i onih iz država u regionu, koji su došli da zajedno proslave ovaj značajan datum za sve Bošnjake pećko-istočkog kraja, kao i one sirom Kosova ali i dijaspore.

“Da nije bilo ove naše stranke, koja svakim danom prerasta u jednu modernu stranku sa evropskim vidicima i  shvatanjima, mnogi naši Bošnjaci iz pećko-istočkog kraja bi se asimilirali ili otišli negdje za boljim životom, negdje u tuđinu. Zahvaljujući svima nama, našim aktivistima ali i našim uspjesima na poboljšanju infrastrukture u Vitomirici, poboljšanju obrazovanja kod mladih Bošnjaka u ovom kraju, spriječavanju iseljavanja te mnnogih drugih aktivnosti mi iz NBS-a postajemo prepoznatljiv faktor stabilnosti i opstanka našeg, bošnjačkog korpusa na ovim prostorima. Zato ako nemate kome da se obratite a imate neki problem vrata NBS-a su otvorena za sve Bošnjake ali i pripadnike drugih zajednica koje žive u ovom regionu Kosova, da mogu dobiti pomoć od jedne moderne i vrlo profesionalne bošnjačke stranke pećko-istočkog kraja koja u svakom trenutku misli na svoj narod”, rekao je Bešković.
Nakon domaćina za govornicom su se smjenjivali politički predstavnici Bošnjaka Kosova i koalicioni partneri ove stranke, predsjednik koalicije “Vakat” Džezair Murati, predsjednik “Demokratske stranke Bošnjaka” Rasim Demiri, zamjenik ministra za dijasporu Ćerim Bajrami, predsjednik “Demokratske stranke vatan” Sadik Idrizi, kao i potpredsjednik opštine Berane Samir Agović.
Predstavnici stranaka članice koalicije Vakat su uglavno isticali odličnu saradnju sa Novom bošnjačkom strankom i njene uspjehe na polju obrazovanje, kulture, kao i opstanka bošnjačke zajednice u regionu Peći, Vitomirice i  Istoka, i želju da se ta saradnja i ubuduće nastavi.
Potpredsjednik opštine Berane istakao značaj povezivanja  Bošnjaka u regionu i saradnje između svih Bošnjaka na Balkanu.
Poseban gost, koji je svojim prisustvom uveličao svećanost povodom 11 godina postojanja NBS-a, bio je Glavni imam Zagrebačke džamije hafiz Aziz ef. Alili.
Nakon prigodnih govora usledio je bogat kulturno-umjetnički program gdje je uz igru i pjesmu veselje potrajalo do kasno u noć.
O obilježavanju godišnjice postojanja Nove bošnjačke stranke i njenim budućim planovima za naš portal govori njen predsjednik Husnija Bešković.
Husnija Bešković
“Iinicijativa za formiranje jednog novog bošnjačkog subjekta potekla je sa svebošnjačkog skupa mjeseca aprila 2002. godine kada se zahtjevalo da se nešto promijeni te da se unese nešto novo u našoj bošnjackoj politici. Mi smo pozitivno odgovorili zahtjevima naših građana, naših članova i simpatizera te formirali Bošnjaču demokratsku inicijativu, koja je veoma brzo prerasla u današnju veoma jaku, snažnu, respektovanu, evropsku i demokratsku Novu bošnjačku stranku, koja je poznata širom Kosova, regiona pa i dijaspore. Veoma sam zadovoljan radom stranke i  njenih članova a na večerašnjem skupu javno prezentirali naše dosadašnje rezultate i sve ono što smo uradili za sve ove godine našeg postojanja. Takođe smo predstavili i ono što nam predstoji u budućnosti, što se treba uraditi u cilju boljih uslova, napretka i  prosperiteta za bošnjačku zajednicu na čitavom Kosovu. Naš najznačajniji projekat i ono što je evidentno a što je focus našega rada, jeste očuvanje bošnjačkog identiteta, kulture, jezika i svih vrijednosti koje su obilježje jedne zajednice, a to je praktično zaštita kolektivnih interesa Bošnjaka koji žive na ovim prostorima. Mi smo respektovana zajednica, ukjlučeni i integrisani u svim procesima koji se dešavaju na Kosovu, a to ćemo i ubuduće biti jer je naša koalicija “Vakat” nosioc ovih projekata, a mi svi zajedno smo značajan politički subjekat na ovim prostorima. Najbolji pokazatelj toga je činjenica da smo  upravo ovih dana dobili zvanična priznanja od strane vladajućih političkih struktura Kosova i naših koalicionih partnera, gdje su nasi članovi ispred bošnjačke zajednice na Kosovu dobili dva visoka poziciona mjesta od strane Vlade i Skupštine Kosova. Predsjednik koalicije “Vakat” Džezair Murati postao je savjetnik premijera Hashima Thaçija, dok je predsjednik DSB-a iz Prizrena Rasim Demiri na poziciji zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kosova. To je za sve nas veliko priznanje a mi ćemo i dalje nastaviti sa nasim uspješnim radom. Koalicija “Vakat” je jedini nosioc i priznati akter svih onih pozitivnih dešavanja u kosovskom drustvu i najrespektovaniji bošnjacki subjekat na Kosovu a i šire.
Što se tiče aktuelne teme o procesu dobijanja budućih bošnjačkih opština na Kosovu, rekao bi da smo svi mi na Kosovu jako zadovoljni što je ova tema došla na dnevni red najvećih instanci vlasti na Kosovu, tj. na Skupstini Kosova kao i  na Vladi Kosova. Ono što je bitno istaći, isključivo se razmatraju analize i projekti koalicije Vakat koji su predati krajem prošle godine i koji su veoma argumentovani i obnovljeni i detaljno urađeni. Oni su zvanično na stolu Vlade Kosova, ali i  na stolu Skupštine Kosova. Sve ostalo su priče i laži pojedinih bošnjačkih stranaka sa Kosova, na raznim forumima ili portalima, koji bi da se kite tuđim perjem. Očekujemo da će dinamika povodom ovog vitalnog pitanja za Bošnjake Kosova ići veoma brzo i mogu reći da će se to, na zadovoljstvo, kako Bošnjaka ovdje na Kosovu tako i Bošnjaka u dijasporiji, ostvariti u veoma bliskoj budućnosti”.

(Info-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.