11. Januar 2016

Drago Lovrić

Hrvatska, Srbija – Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske, general zbora Drago Lovrić, izjavio je kako “nijedna država, pa tako ni Srbija, nema razloga da se osjeća ugroženo”.

“Hrvatska nijednu državu ne doživljava kao neprijatelja i ne želi da je drugi percepiraju kao nekog tko ih ugrožava”, rekao je general Lovrić, odgovarajući na posljednje reakcije iz Srbije o mogućoj nabavi “balističkih” raketa u Hrvatskoj.

“Oružane snage Republike Hrvatske predstavljaju jamstvo mira i stabilnosti ne samo u našem bližem okruženju u srednjoj i jugoistočnoj Europi već i u globalnom okruženju. Sudjelovanjem u Američko-jadranskoj povelji (A5), u kojoj kao promatrač sudjeluje i Republika Srbija, nastojimo državama jugoistočne Europe dati podršku i približiti ih standardima u ispunjavanju njihovih euroatlantskih aspiracija”, kazao je Lovrić za zagrebački Jutarnji list.

“Naše temeljno strateško opredjeljenje i naš doktrinarni koncept u svom su temelju usmjereni na obranu domovine, te smatram da nijedna država, pa tako ni Srbija, nema razloga da se osjeća ugroženom”, rekao je Lovrić.

Prema njegovim riječima, “Hrvatska nijednu državu ne doživljava kao neprijatelja i ne želi da je drugi percepiraju kao nekog tko ih ugrožava ili kao neprijatelja”.

“Hrvatska je opredijeljena da kroz mehanizme suradnje i kooperativne sigurnosti pridonosi miru i stabilnosti u neposrednom i širem okruženju”, rekao je general Lovrić.

Diković: I Srbija se naoružava

Prethodno je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, najavio modernizaciju srbijanskih oružanih snaga, uključujući i nabavu dva višenamjenska helikoptera, haubicâ “Nora”, oklopnog vozila “Lazar”, te istaknuo da je vojska kojoj je na čelu spremna reagirati na bilo kakvu terorističku prijetnju.

“Pravo je svake zemlje da se naoružava u skladu sa svojim procenama i ciljevima, pa evo – i mi se naoružavamo”, rekao je za Radio-televiziju Srbije.

Osvrćući se na učestale najave naoružavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Diković je istaknuo kako je pravo svake države da oprema svoje oružane snage, u skladu sa svojim procjenama i ciljevima.

“Evo, i mi se naoružavamo. I mi razvijamo sredstva i sisteme, isto tako velikog dometa. Eto, neko može reći da se Srbija naoružava da bi ugrozila bezbednost neke zemlje u regionu, a to u stvari nije tako. Srbija danas nije opasnost za bilo koju zemlju i ja tako tumačim naoružavanje Republike Hrvatske”, rekao je prvi čovjek Vojske Srbije.

Diković je, međutim, ukazao na to da Srbija mora razvijati sustave koji mogu izvršiti udar na tuđi teritorij jer bi ugrožavanje sigurnosti i potencijalna agresija na Srbiju krenuli iz neke od zemalja u okruženju.

“Nadamo se da se to neće dogoditi, ali vojničko razmišljanje mora biti i mora nas voditi ka tome da u zaštiti integriteta imamo snage i sposobnosti da uzvratimo udar na teritoriju zemlje agresora”, rekao je general Diković.

Izvor: Agencije

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles