FOTO DANA: Turski oficiri u novopazarskom Sandžaku!

49

Slika je nastala 1908 godine.

Foto-Facebook-Damir Gruda

(sandzakhaber.net)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

49 KOMENTARI

 1. Slika budi uspomene! To je dio nase historije i ja se ponosim tim! Mogu Srbi pricati sta hoce ali ja a i mnogi drugi smo ponosni na ovu sliku! 🙂

  0

  0
   • Musliman,

    Konačno i od tebe jedna pametna, mada/-kad to kažeš – ne mislimo isto ….

    Razlika je u tom/-ti pucaš/-misliš na s.free/-i sve Bašnjake, dok ja mislim/-pucam na njega/-i balije/-haine iz SDA/-i njhove pristalice ….

    Ne kontam kako se/-neko može ponositi na Turke/-osvajača/-i okupatorana, na one koji su: POGUBILI POSLJEDNJEG/-našeg BASANSKOG KRALJA …?

    ovo je, za tvoje dobro,
    da bi bio musliman/-moraš se javno očitovati/-izgovoriti kelime-i-šehadet:
    *nemora bit pred imamo/-sem ako to želiš:

    EŠHEDU EN LA ILAHE ILLALLAH VE EŠHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU
    VE RESULUHU … Vjerujem i očitujem da nema drugog boga osim Allaha džellešanuhu (neka je slavno Njegovo uzvišeno ime) vjrujem i očitujem da je *Muhammed alejhisselam (Bog ga spasio) Božiji poslanik.

    0

    0
  • …..hahhaha….po(d)turice…..plašim se za tebe Milice svetoga mi Rastka, naučila si mnoge istine o Srbima na sanžakpresu,……..da, gluho bilo, sprčena u pojam ne pohitaš u zagrljaj svetome Savi…..

   0

   0
   • I ja cu se potruditi da ih jednog dana ispratim. Cisto da ne razocaram pretke. S time sto cu i tebe u paketu poslati sa njima.

    0

    0
  • Амер, некад су бар били сила па су усвоје име долазили и окупирали а сада ко беда и амерички вазали. Велики успех стварно, удружило се кусо и репато да поново на Косово уђе.

   0

   0
 2. Janicar, Gojko Cunovic, Sinan Sakic, koja pesma. Covek nikad netreba da se Pravda sta je, budi ono sto si, nemoj biti nesto sto nisi. Istina je istina, mi smo svi iste krvi, da nam nisu dosli I okupirali zemlju preko 500 godina bilo bi super, posejali su SEME ZLA ! ??

  0

  0
 3. Malo Morgen,
  i ostali Genocidosi/-i Bošnjaci – koji AMINUJU – servske laži/-i historiju …
  i sve koje lažno/-ili naivno tvrde da su islam u Bosnu/-i okruženju od 1463. godine kad su ga – Turci donijeli – a da su do tada Bašnjaci/-stanovnici srednjovjekovn Basne bili – kršćani bogunilske vjere … evo da se edukujete…

  U svojoj knjizi, Thomas Arnold, “Historija širenja islama”, navodeći predpostavke evropsklh historičara koji su se bavili bogumilima; u smislu da bogomili su prisiino primili islam od Turaka. U svom komentaru na takve špekulacije Arnold kaže: “Obično je ovakva pretpostavka samo nagađanje, te se na nju, kao nepobitan dokaz, ne može oslonuti. Mi smatramo, jačim razlogom to, što su bogumili pomješani sa muslimanima bili skloni islamu radi mnogih tačaka u njihovom vjerovanju, koje su slične sa islamskim učenjem. Bogomili su zabacivali obožavanje Marije, ustanove kršćenja i sve vrste klera. Krst su, kao znamen vjere, mrzili. Smatrali su idolopoklonstvom upućivanje molitve slikama i kipovima svetaca i relikvijama. Protivno kršćanskim crkvama, koje su nedostojno ukrašene slikama, njihovi su hramovi bili skromni i jednostavni. Kao i muslimani imali su hrđavo mišljenje o crkvenim zvonima, koje su nazivali satanske trube. Vjerovali su, da Isus nije lično razapet, nego da je to bio neki iluzorni lik, te su u ovome se – slagali sa Kur'anom. Osuđivanje alkohola i sklonost asketskom životu i jednostavnost spadaju u one okolnosti koje su poslužile zbližavanju bogumila sa islamom. I ONI SU SE PET PUTA DNEVNO MOLILI. Često su padali ničice/-KLANJALI i izražavali blagonaklonost s pram Boga. Prema tome, za njihovo sudjelovanje pri molitvi u džamiji izgleda – nije trebalo velike preinake.”

  U svom komentaru, Arnold, naučnik svjetske klase, zapaža da su razlike između bogumilstva i islama, tako reči nikakve, ali i on/-kao i vi – pravi razliku između bogumila i muslimana kao NASLJEDNU/-INTERNU razliku između bogumila i muslimana – nametnutom tvrdnjom, da je islam u Bosni od 1463. kad su ga Turci donijeli, da su do tad Bošnjaci/-žitelji srednjovjekovne Bosne bili kršćani bogumilske vjere.

  Ovakve tvrdnje, koje nisu u skladu sa historijskim zbivanjima, donosile su/-još uvjek donose najviše konfuziju u pisanoj povijesti Bošnjaka, te je iz tih razloga napravljena razlika između bogumila i muslimana. Slaveni nisu DOŠLI na Balkan/-Iliriju, već su, kao servati/-robovi zarobljeni/-oslobođeni Persijanci iz posljednjeg Rimsko-Persijskog rata, i kao izbjeglice, iz doba arapskog osvajanja Persije. NASELJENI u uzavrelu/-pobunjenu Iliriju/-rimsku provinciju, da bi se spriječila reuspostava Ilirije/-Velike Basne/-po vama Servoslavije. Dolazak Slavena/-tj. Persijanaca/-i Saracena na Balkan desio se u vrijeme rađanja islama, koji potvrđuje Mariju, Isusa i Evanđelje, pa papama/-kršćanima nije bio problem, što je među – servima/-izbjeglicama – bilo i muslimana. Koji su raširili islam, među llire.

  →Dakle, nisu Turci donijeli islam u Bosnu, već Iranci/-Srbi i Hrvati.

  To što su historijski poricatelji – pisali o bogumilima, a bašnjački umovi AMINOVALI, je notorna laž i konstrukcija, o historiji Bāsne, vođeno u kontekstu kršćanske historije. Bogomli su bili monoteisti koji su svoj monoteizm nadogradili suksecesivno objavama počevši od Abrahama, preko Davida, Isusa i drugi Božiji poslanika do Muhameda. Vjersko učenje bogumila je islam. Kršćani su iz Europe, prognali svoje jeretike, mnogi su došli u Bāsnu, jer je to bila najbliža zemlja u kojoj su bogomili/-muslimani bili u većini. Bogumili, žitelji srednjovjekovne Bosne, nisu bili kršćanski jeretici, već monoteisti s najprirodnijim slijedom monoteističkog učenja. Bosanska crkva, ako je postojala, nije bila ni katolička ni bogumilska već – pravoslavna. Jer su, samo, pravoslavne crkve – nacinalne. Kako su kršćani, u srednjem vijeku, i muslimane nazivali – jereticima, da se zaključiti: da su bogomili – bili muslimani, jer kako bi ako nisu bili muslimani, mogli od osvajača/-okupatora da prime njegovo vjersko učenje, stopostono, tako da su bogomli potpuno nestali utopivši se u muslimane.

  Zbog te činjenlce, njih je trebalo staviti u kontekst jeretika, iskrivljujući historijske činjenice u Basnu uvesti kršćanske jeretike. Međutim patarena, husita, katara nema više u zemljama u kojim su živjeli: Francuska, Italija, Švicarska, Čekija … ali basanski bogumili su opstali u svojoj Bāsni, a kada se ukazala prilika, dolazakom islamske/-osmanske vojske, oni više nisu bogumili nego – muslimani. Parodično učenje o jereticima, podržavaju i promovišu historičari iste opcije, a ako se netko suprostavi njihovom učenje, i sam će proći na isti način kao heretici, jer učenje bajni historičara nije u sukobu sa učenjima Inkvizicije. Da su bogumili bili muslimani, u prilog ide i činjenica da su kršćani vodili svoje svete/-krstaške ratove – samo protiv muslimana. Protiv žitelja, srednjovjekovne Basene/-bogumila – čak sedam puta. Dakle, tri puta više nego protiv Arapa. Iz ovoga, da se zaključiti: da kršćani sigurno ne bi vodili pohode protiv stanovnika srednjovjekovne Bosne – da nisu bili muslimani.

  0

  0
  • A to sto si ti nadrobio to je istina taman ka i sandzacka republika. Evo su se svi primili i povjerovali u tvoje arnautske “histerijske cimbenike”.
   Usra sedlo, konja i svijetlo oruzje!

   0

   0
  • Respekt za trud “Sandžak Republika”, ali Arnold NIJE relevantan izvor za ovu problematiku. Djikanima, sem u izuzetnim prilikma, nemam namjeru da pišem edukativne tekstove. Pomjerilo je to pameću pa je uzalud.
   Inače bogumilstvo, KAO SUŠTA NEGACIJA PRAVOSLAVLJA, je utemeljeno u manastiru Sveta Paraskeva u Bugarskoj. Išao sam tamo, sada postoje samo ruine. Ako nekoga put navede ostaci manastira se nalaze u blizini grada Preslava.

   0

   0
   • Amer,

    Izgleda nisi skonto/-zbog – SDA/-emocoja – prema Turcima, pa olako prihvataš nasljednu/-internu laž/- da je islam u Basni/-Iliriji od 1463. kad su ga Turci donijeli, a da su do tada stanovnici Basne – bili kršćani.

    Nažalost, kako rekoh, i mlogi bašnjaćki umovi/- AMINUJU – te kršćanske notorne historijske/-neistine i konstrukcije, i to je razlog da Musliman/-dežurna/-budala na SPressu, i ostali Mrzioci Basne/-barem po njima su upravu kad tvrde da su Bašnjaci izdali svoju/-pradjedovsku vjeru.

    U prilog da su stanovnici srednjovjekovne Basne bili muslimani/-za koje su negatori Basne – izmislili – termin bogumili/-kao kršćanski jerez – da bi ih lažno/-uveli u kršćastvo, ide i činjenica da je – kraj 7. i početak 8. vijeka – uz Španiju/-i sva sredozemna ostrva/-Korzika i Sardinija – muslimanima pripadao i – JUG ITALIJE – dakle, slobodno plovili Jadranom/-imali izravni kontakt s Ilirima/-stanovnicima srednjovjekovne Bosne. Čak je Dubrovnik/-Raguža/-koji je osnovan, upravo .u tom vremenu – bio jeno vrijeme pod upravom Arapa/-Saracena tj. musdlimana, … naravno, da negatori Basne – ala Musliman/-dežurna budala – na SPressu – negiraju …

    Turci su, postoje dokazi, – prilikom osvajanja Bara – zatekli džamiju pored mora/-za koju negatori Basne kažu/-da su tadašnji stanovnici/-po njima kršćani napravili – za mornare iz Andaluzije … možete li zamislite/-da neki krščanski/-pomorski grad -recimo Split – za potrebe mornara – iz muslimanski/-pomorskih zemalja – u svojoj luci/-gradu, uz obalu – izgradi džamiju … primjer Bara nije jedini, u Basni imamo Kalesiju, i Blagaj … a bilo bi ih i više da Mrzioci Basne – uz svaki genocid – nisu rušili muslimanske/-bogumilske bogomolje, i na njihovim mjestima/-i avlijama (pout Nane Fate) gradili crkve – da njihovi potomci/-kao oni mogu širiti laž/-neistinu da je islam na Balkanu/-u Basni od 1463. kad su ga Turci donijeli, a da su do tada Bašnjaci/-stanovnici srednjovjekovne Basne bili bogumili/-tj. kršćani …

    0

    0
   • Ahahahahaahah, cus, “Turci su, postoje dokazi, – prilikom osvajanja Bara – zatekli džamiju pored mora…” ahhahaaaaah, dosli Turci u bar da prime islam od Crnogoraca, ahahaaaaahaaaaaaaaah… Pa to samo arnautska gluperda moze da smisli.
    Tako, ljetos na tvrdjavi Skac (Sas) naidjem na dvije Slovenke kojima mladjani arnaut – histericar, ka i ovaj odje repubLJikanac, objasnjava kako je to bila arnautska dzamija koju su Srbi oteli i pretvorili u crkvu, a cure ga samo pogledase i nasmijase se do suza…. 🙂 Kako se pogube u lazima i pokazu da su jos vece budale, no sto jesu…
    Ada, gluperdo, normalno da su postojali i pagani i bugumili kojih odavno vise nema, a niti se time moze dokazivati da je islam nastao prije hriscanstva, ka sto su i neke druge religije starije od hriscanstva, ali to ne znaci da nijesu isti narod i istog korjena, ka sto i jesu jer, ako nista drugo, isti im je jezik kao najbolji pokazatelj da, ako laze koza, ne laze rog …, a repubLJikanac ne zna ni da slaze okruglo, no na coskove, pa pokaze svu svoju glupost zasnovanu na arnautskim “histerijskim cimbenicima….

    0

    0
  • jeste ali muvty je rekao da busnjaci nisu bili bogumili…mogu i da ti nadjem clanak sa ovog sajta 😉 e sad ko laze ti ili muvty stvarno ne znam 😉

   0

   0
 4. Eto su 500 godina odje harali i sa 500 genocida nijesu uspjeli da nacine sandzacku autonomiju, no na kraju utekose… Ada, ako sad njihovi ucviljeni veilokobusnjacki glupi sljedbenici to ne isprave u prekogranicnu regiju… ?

  0

  0
  • Hahahaha “Cele Kula” potpuno si u prava, Turcima se nije puno zurilo nego vidi izaberi jednog od tih sa slike kojem najvise licis da tu bude praded.

   0

   0
   • Opet naprdivas bezveze, da samo da si nesto reka, pa makar i tako pametno kako papagaj, ka da nijesi Rozajac. Pa kad ti sam za sebe tvrdis da si Osmanlija, tako da mogu jedino na tebe da slice. Mada, ni to nije bas moguce poslije one istrage sto djetici ucinise. Cus, rozajski osmanlija, ahahaaaaah. Rekoh ti ja da ti se nije bas pametno toga podsjecati… 🙁

    0

    0
   • Salim se “djeticu” to je bilo odavno, istorija, nije neka vazna stvar ja jos zivim u Titovoj drzavi kad smo se sa tim stvarima salili, nije valjda da sad ovo neko dolje uzima za ozbiljno? a i Turci se nisu ni peli na Cetinje kod Njegosa tako da su vase babe ostale netaknute vec ako one nisu same dje dolje silazile.

    0

    0
  • Tako je “Kengure” tad je i Australija pocela da se naseljava, da su makar tamo dosli da pohebu te “aubergine” ili kako se zovu pa da imas i tamo “rodjaka”.

   0

   0
   • 1788 Captain Cook doso. A sto se tice okupacija zlocin I tako dalje, dobro je narod uspeo da sacuva veru, tradiciju. 500 godina je mnogo bre, mnogo. Nego sta je ti je..

    0

    0
   • …a jes je sačuvao vjeru…..ili se popovi tuku lopatama,…..ili trte dječicu….ili se medjusobno trte…………

    0

    0
   • Gde si Amere bre, evo leka ???????? ajd mo onu nadu, toplo sunce nama sjaj, na izbore krece, strannka sda, ajjmo svi u glas niko nece pobjediti nas, produkcija Diskos ???????

    0

    0
   • Pozovi popa i pjevajte djecionu onu vašu:
    -Drma mi se, drma mi se, šubara i cveće
    -Ubićemo zaklaćemo ko sa nama neće!
    Nemoj samo da zapalite crkvu tako nadrogirani tabletama i tamjanom!

    0

    0
   • Svuda se u svijetu kaže spava ko andjeo, samo Srbi kažu spava ko zaklan.
    Zločinačko-fašistički narod koji se ponosi ratnim zločinima!
    Skoro sve bošnjačke djevojčice i žene koje su Srbi silovali su poklane!
    Janje Beč Nojman je na ovu temu napisala knjigu „Pucanje duše“.
    Što braća Albanci kažu, ni zaboraviti, ni oprostiti zločinačko-fašističkom narodu!

    0

    0
  • Ubedjen sam u vezi tvog imena. Da tvoj nick predsatvlja tvoju Licnost. To jest Fukaru Olosa i osubu loseg karaktera Koja nalazi mane drugim a nevidi sebe.

   Tako da je suvisno sa takvim Osobama bilo sta govoriti jer si zaostao druze u 19.

   Turci su Legende Bili i ostali.Nasa braca Osmanlije ce uvek biti uz nas.

   Ponosim se Tim da i danas u nama ona Hrabra cista Osmanliska Krv kroz Vene tece.

   0

   0
  • Pogrešno/-i emotivno!

   Turski vojnici opšte nisu smotani i mutavi, da su takvi nebi 500 i kusur godina bili najveća vojna sila Evropi/-što su i danas …

   Nisu nas ostavili na cjedilo … nego ciljno/-i svjesno – predali na milos i nemilost Mrziocima Basne – Austromađarima/-odnosno – Servima i Servatima!

   Umjesto da Basni/-Bosni vrate nezavisnost/-kao i Serviji i CG – tzv. prijatelji/-što je najveća podva/-kako bašnjačka elita/-i SDA-inteligencija – preko 100 godina – lažno predstavlja Turke/-i Tursku … su Basnu prodali Austriji za 25 mil. zlatnih dukata!

   *Turci su Bošnjacima – isto što i Kurdima – DUŠMANI!

   0

   0
   • Ma nije to toliko emotivno koliko se moze uciniti na prvi pogled, malo ga ja zadam zarad umjetnickog dojma 😉 🙂

    Nebih se slozio da su turci bosnjacima dusmani – prije ce biti da su ambivalentni prema nama. Ako im mozemo biti od koristi onda ce nas i pokusati iskoristiti. Ali ne da imaju nesto protiv nas. Cak sta vise u nekim krugovime se gaje simpatije prema nama – ali to nije ono sto formira politiku turske.

    A kada su vec vidjeli na koju stranu vjetar puse – mogli su potpomoci da se formira bosanska drzava, naoruzati njenu vojsku itd. Onda bi bosnjaci bili u sasvim drugacijoj situaciji. Ali to nije ucinjeno iz vise razloga – ali ono sto je najvaznije je da mi BOSNJACI vise nikada ne dozvolimo da se nademo u takvoj situaciji.

    Upravo zbog toga se moramo cuvati slijepog pracenja turske i misliti da je sve sto turci rade u nasem interesu. 🙂

    0

    0
  • Haj sto nas ostavise, nego i grdno zlato iznjese iz Sandzaka i najumnije povedose sa sobom. Ankara mora da plati sve…pa i za grdne zrtve iz Sandzaka i Kosova za Qankale, i sve nase zrtve za njihove interese. Treba im zvanicno zatrazit kompenzaciju za taj period.

   0

   0
   • jeste da vam plate sto ste izdali svoj narod i svesrdno im pomagali 400 i nesto godina 🙂 jel vas neko na na silu cerao da ratujete za turke?jel vas isto neko na silu nacerao da skocite kao copor vukova na zmaja od bosne? a samo zbog njegovog prkosa i teznje za slobodom sultan ga je iskreno cjenio…realno ni muslimani nisu nikad od turske trazili zahtjevali cvrsto da se stvori nezavisna drzava tako da za nesto treba da se boris i zahtjevas..niko vas nije prevario ni turci ni austrougari,prevario vas je samo vas podanicki mentalitet…zasto se nije trazilo u ndh autonomija za bosnu ili izdvajanje?ne no hrvatsko cvijece slusa sve naredbe gospodara.i posle vam je neko kriv

    0

    0
   • @Malo Morgen
    U turskoj je bilo poznato da su Bosnjaci dobre sluge vazda bili. i u NDH isto bili dobre sluge. A i za vreme TITA, do 1991 se nisu znali ni sta su osim muslimani.

    0

    0
   • radi se o tome da 19 vijek,budjenje porovljenih naroda,ustaju grci bugari srbi,dizu se ustanci…postoji i odredjena samovolja pojedinih dahija pasha oblasnih gospodara… ovi stoje uz tursku,cine 80%svake vojske turske i sad su im turci krivi ili srbi…

    0

    0
   • Puno si-preterao!Slabiji su uvek trazili zastitu -jacih!
    Klimalo se -glavom -makar i na -33 obrtaja i kod -srbalja samo to oni
    zataskavaju!Sto se tice -ZAHTEVA ZA KOMPENZACIJU -napravi -SOLIDNU RUPU U NJEGOVOJ SREDINI DA TI -ANKARA ..NE KVARI …RUKOPISA…!!!

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.