Formiran Pokret za Petnjicu

0
3

Berane – Na sastanku održanom dana 02. jula 2012. godine u gradu Rumelange-Luxembourg, uz učešće predstavnika iseljeničkih udruženja koja djeluju u Luksemburgu:

Zavičajni klub „Bihor“,udruženje „BD – Fond“, Asocijacija „Luksemburg-Crna Gora“, Asocijacija „LMB“, Kooperacija Luksemburg-Montenegro, te istaknutih pojedinaca, jednoglasno su usvojene sljedeće odluke: Osniva se Pokret za Petnjicu kao koordionaciono tijelo sa ograničenim mandatom (do donošenja konačne odluke o pokrenutom pitanju) sa ciljem da usmjerava, promišlja i propagira ideju o povratku statusa opštine za mjesto Petnjica kod Berana i vođenje kampanje u susret referendumu zakazanom za 4. avgust 2012. godine.

Pokret za Petnjicu je otvorena asocijacija različitih subjekata objedinjenih idejom o povratku statusa opštine Petnjici i kao takav će raditi na uključivanju što većeg broja organizacija i pojedinaca u cilju ostvarivanja zajedničkog cilja. Pokret za Petnjicu će raditi na animiranju javnosti i afirmaciji četvrte inicijative za povratak statusa opštine Petnjici kod Berana. Pokret za Petnjicu će se odlučno boriti protiv političke zloupotrebe pomenute inicijative i tražiće od odgovornih državnih i evropskih institucija poštovanje volje naroda i ostvarivanje njegovog prava da odlučuje sam o sebi. Pokret za Petnjicu je jednoglasno za prvog koordinatora odredio istaknutog naučnog i kulturnog poslanika akademika Šerba Rastodera, a za njegovog pomoćnika mr Saita Šabotića, istoričara. Svjesni da su „četiri“ Petnjice iseljene sa matičnog prostora (jedna u Tursku, druga u Bosnu, treća u Zapadnu Evropu i četvrta u regionu), smatramo da je došlo vrijeme da se stvore uslovi za zaustavljanje daljeg demografskog osipanja stanovništva sa ovog prostora i da „četiri“ iseljene Petnjice preuzmu odgovornost za dalju sudbinu svog zavičaja.

Zavičajni klub „Bihor“ – predsjednik, Hamdija Rastoder
„Bošnjačko-Demokratski Fond“ – predsjednik, Enver Korać
Asocijacija „Luksemburg-Crna Gora“ predsjednik, Ismet Muhović
Asocijacija „LMB“ – predsjednik Elfija Muratović
„Kooperacija Luksemburg-Montenegro“ – predsjednik, Alija Sijarić

Izvor: DijasporaCG.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.