7. Juni 2018

Dana 07.06.2018. godine u prostorijama Stranke pravde i pomirenja u Beogradu od stranačkih i nestranačkih ličnosti i eksperata iz oblasti religija formiran je odbor za međureligijski dijalog.

Konstituirajućom sjednicom predsjedavao je predsjednik akademik Muamer Zukorlić a istoj je prisustvovao podpredsjednik dr. Jahja Fehratović.

Predsjednik Zukorlić je istakao da je cilj ovog odbora da doprinosti misiji pomirenja kroz kapacitet različitosti i autentičnog slobodnog i zdravog mišljenja unutar vjera.

U sastav odbora ušli su predstavnici islamske, pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti prof.dr Nenad Prokić, prof.dr Ljuba Stojanović, prof.dr hafiz Almir Pramenković, prof. Sead Šaćirović i hadži Hajro ef. Tutić. Nakon konstuisanja članovi odbora su jednoglasno za predsjednika izabrali najstarijeg i sa najvećim iskustvom – hadži Hajra ef. Tutića.

U svojim uvodnim obraćanjima članovi odbora su posebno istakli zahvalnost za pozivom da učestvuju u radu ovakvog organa naglašavajući da je najvažnija potreba našeg društva dijalog i pomirenje među različitim vjerama i narodima.

Predsjednik odbora hadži Hajro ef. Tutić posebno se osvrnuo na univerzalnost Kuranske poruke: „Naređujte dobro i odvraćajte od zla.“ Podpredsjednik i član ovog odbora prof.dr Nenad Prokić govorio je o projektu konsocijacije iz predhodnog perioda i potrebi da ovaj odbor snažno suprotstavi takvom odnosu, odnosno neophodnosti da naše društvo i život izgrađujemo jedni sa drugima, jedni uz druge, a ne jedni protiv drugih ili međusobno suprotstavljeni.

Prof.dr Stojanović je govorio o važnosti izgrađivanja osjećaja kod vjernika da trebaju preduzeti društvenu odgovornost i izgrađivati svijest o tome šta mi ostavljamo svojim potomcima u nasljeđe.

Prof.dr Pramenković govorio je o važnosti demistifikacije stereotipa u drugom i drugačijem, dok je prof. Šaćirović posebno akcentirao potrebu konstantnog dijaloga sa sobom i drugima.

Odbor će u narednom periodu izraditi detaljnu strategiju i akcioni plan prema kome će nastojati da djeluje unutar svih vjerskih zajednica u našoj državi i regionu.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles