9. Januar 2012

Sjeverni Sandžak – Emir Elfić predsjednik je Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ), osnovane prije godinu u Novom Pazaru. Njeno osnivanje, kaže Elfić, prirodna je posljedica novonastalog ambijenta nakon izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), “kada su Bošnjaci u Srbiji kaznili neodgovornu politiku do tada dominantnih stranaka SDP i SDA i pokazali kojim putem žele da ide bošnjačka politika”.

Pred BDZ-om u maju stoji prvi veliki izazov – izbori!

Političko udruživanje

– Mi smo ovu godinu živjeli doslovno na terenu, uspostavljajući neposredan kontakt s narodom, gdje smo prezentirali naše ideje, uspostavljajući i jaku stranačku infrastrukturu. Rezultat svega toga je da prema svim nezavisnim istraživanjima prelazimo 50 posto u Sandžaku, što ukazuje na to da ćemo na sljedećim izborima formirati vlast u svim sredinama gdje Bošnjaci čine većinu – kaže Elfić.

Trenutnu političku scenu u Srbiji opisuje veoma depresivnom, bez jasne orijentacije i nove alternative, jer su se svi važni politički faktori na neki način oprobali u vlasti i pokazali kao loše rješenje.

– To se ne može reći jedino za period Zorana Đinđića, koji je imao jasnu viziju moderne evropske Srbije za sve njene građane, kada je i odnos s Bošnjacima bio izraženo izrelaksiran. Tragičnim okončanjem tog perioda Srbija se na neki način vratila na kolosijek Miloševićeve politike – konstatira naš sagovornik.

Elfić je nedavno, radi političkog udruživanja nacionalnih manjina, učestvovao na forumu političkih partija nacionalnih zajednica. Smatra da zajedno mogu postići mnogo više u rješavanju nagomilanih problema.

– Nacionalne zajednice čine 25 posto populacije u Srbiji, što je ogroman politički resurs. Na tom forumu potpisali smo platformu, koja je osnov zajedničkog djelovanja, te je time otvorena mogućnost formiranja zajedničke liste na sljedećim parlamentarnim izborima – dodaje.

Povijen rep

Kao oponent Ljajićevom SDP-u i Ugljaninovoj SDA, Elfić pojašnjava i u čemu se BDZ razlikuje od njih u odnosu prema režimu u Beogradu te Islamskoj zajednici u Srbiji.

– Upravo tu leži osnovna razlika, ali ne samo u smislu odnosa prema Islamskoj zajednici nego i prema svim bošnjačkim institucijama. Ugljanin je pokušao rušiti IZ zajedno s Koštunicom, a Rasim Ljajić teži ugušiti Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru zajedno s Borisom Tadićem. Mi se zalažemo za očuvanje i afirmaciju svih  bošnjačkih institucija, jer smo svjesni činjenice da se snaga jednog naroda ne mjeri njegovom brojnosti već snagom institucija koje ima. Mi želimo da predstavljamo Bošnjake uzdignutog čela, a oni vode politiku povijenog repa! Mi želimo da budemo predstavnici Sandžaka u Beogradu, a oni su predstavnici Beograda u Sandžaku – tvrdi Elfić.

Komentirajući navode srbijanske štampe, koja mu uopće nije naklonjena te ga, u kontekstu njegovih čestih direktnih kontakata sa političarima u Evropskoj uniji, optužuje da “cinkari” srbijanski režim za nekorektan odnos prema manjinama, Elfić potvrđuje kako je imao niz diplomatskih posjeta EU.

– Učestvovao sam na velikom broju međunarodnih konferencija i imao sam priliku govoriti o položaju Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji, kao i o brutalnom odnosu Beograda prema mom narodu! Iako su srpski mediji htjeli biti cinični korištenjem termina “cinkarenje”, oni su samo ovjerili istinitost mojih tvrdnji, jer da bih nekoga cinkario, pretpostavka je da je taj neko nešto ružno uradio i imao namjeru da to sakrije. Stoga, gdje god budem imao priliku, otvoreno ću o svemu govoriti sve dok se situacija ne promijeni – poručuje Elfić.

Svjesna diskriminacija

– Kada novinari u Briselu pitaju Vuka Jeremića za odnos njegove vlade prema Bošnjacima u Sandžku, on tvrdi da se oni samo “obračunavaju s ekstremizmom”. Sama njegova konstatacija govori o svjesnoj diskriminaciji režima nad Bošnjacima, pokušavajući da neosnovanim lijepljenjem etikete ekstremizma opravdaju svoje neodgovorno ponašanje. U neku ruku to je zamjena teza. Ako se ko može optužiti za ekstremizam, to je vlast u Beogradu – zaključuje Elfić.

Autonomija ključni mehanizam

– Mi se, prije svega, zalažemo za očuvanje i afirmaciju bošnjačkog identiteta u svjetlu duhovnih, moralnih, tradicionalnih i evropskih vrijednosti. Želimo da Bošnjaci postanu ravnopravni građani zemlje u kojoj živimo, jer na osnovu autohtonosti polažemo pravo na ustavnu konstitutivnost. Zalažemo se za obnavljanje autonomije Sandžaka kao ključnog mehanizma za ostvarivanje svih naših prava – opisao je Elfić ciljeve BDZ-a.

Izvor: Avaz.ba

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles