16. Novembar 2011

Sjeverni Sandžak – Prema ocjeni Esada Džudževića legitimno izabrani predstavnici Bošnjaka u Vladi i Skupštini Srbije u proteklom periodu pokazali su visoku političku svijest i posebnu državničku odgovornost.

U Novom Pazaru se u okrilju SDA zadnjih 20 god. nije ništa promijenilo kad je u pitanju službena upotreba bosanskog jezika, obrazovanja na bosanskom jeziku, afirmacija kulture i informisanje

„Svojim učešćem u Vladi Srbije Bošnjačka lista postigla je neočekivano velike rezultate, posebno na planu održivog razvoja nedovoljno razvijenih područja, realizujući veliki broj projekata od nacionalnog značaja i odlučno doprinoseći stvaranju stimulativnog ambijenta za razvoj i investicije u ove krajeve.

Istovremeno, izražavamo veliko nezadovoljstvo zbog činjenice da bošnjački politički predstavnici u Skupštini, Vladi Srbije i drugim državnim organima i institucijama, nisu naišli ni na minimum razumijevanja i podrške za omogućavanje ostvarivanja Ustavom, zakonima i međunarodnim dokumentima zagarantovanih prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u oblasti:

.

.

– službene upotrebe jezika i pisma,

– kulture,

– obrazovanja i

– informiranja na svom maternjem bosanskom jeziku

Posebno ce nastavka politike policijske represije koje je bivši Miloševićev režim sprovodio nad pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice u Sandžaku, a koja se manifestuje porastom nasilničkog ponašanja pripadnika policije, sudstva i tužilaštva stvaranjem atmosfere njihove lične, imovinske i pravne nesigurnosti.

Niko od počinilaca teških kršenja ljudskih prava i nasilja nad Bošnjacima nije procesuiran, smijenjen ili kažnjen, što predstavlja podsticaj za novo nasilničko ponašanje i može imati veoma loše posljedice na budućnost dobrih međunacionalnih odnosa posebno u multietničkim sredinama kakva je Sandžak.

Primjeri nasilničkog upada naoružanih lica u prostorije Bošnjačke liste, oružani napad i pokušaj atentata na bošnjačkog ministra Sulejmana Ugljanina, 17. januara 2009. godine.

U vezi sa navedenim, tražim od Vas da, u skladu sa Vašim Ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, inicirate postupak za:

1. deblokadu ostvarivanja Ustavom i zakonom garantovanih prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji,

2. smjenu svih čelnih ljudi u policijskim upravama i stanicama u svim sandžačkim opštinama i gradu Novom Pazaru,

3. razrješenje sa dužnosti svih zaposlenih u policiji, sudstvu, tužilaštvu i zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, koji su učestvovali u nasilju i kršenju ljudskih prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji,

4. usaglašavanje nacionalnog sastava zaposlenih u policiji, sudstvu i tužilaštvu u svim opštinama u kojima žive Bošnjaci,

5. omogućavanje povratka, prognanih i raseljenih Bošnjaka, u opštinu Priboj (iz perioda 1991.-1999.).

Ukoliko u narednih 60 dana, ne učinite konkretne korake i preduzmete efikasne mjere na postizanju vidljivih rezultata u vezi sa naprijed iznesenim, pozvat ćemo sve bošnjačke političke predstavnike da se povuku iz Skupštine, Vlade Republike Srbije i drugih državnih organa i institucija.“

Spominje se u pismo Esada Džudževića.

Hajdarević: Nekorektno od strane Džudževića

Priboj – “Nekorektno je od strane Džudževića da govori o kršenju prava Bošnjaka u Sandžaku pred izbore. Licemjeran je i poziv da bošnjački predstavnici napuste Vladu i Skupštinu Srbije, u kojima je Bošnjačka lista za evropski Sandžak već četiri godine.

Umjesto što pokušava da relativizuje učešće u vlasti, visoki funkcioner Bošnjačke liste, trebao bi da kaže zašto su čekali do danas da bi tražili  konkretne poteze za poboljšanje prava Bošnjaka u Srbiji.

Na naše konstantno ukazivanje na katastrofalan položaj Bošnjaka u Sandžaku, na diskriminišući stav vlasti u svim segmentima života, dobijali smo odgovore od režima, da Bošnjaci u Sandžaku imaju sva prava, dokazujući to činjenicom da imamo dva ministra u Vladi.”, izjavio je narodni poslanik LDP-a Kenan Hajdajerević.

Izvor: SDA saopćenje i Sandžak PRESS

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles