12. Juli 2018

Muamer Zukorlić

Od dijelova teritorije Srbije i Crne Gore treba formirati prekograničnu evroregiju Sandžak, smatra poslanik u Skupštini Srbije i lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić koji u tome ne vidi ništa sporno.

 Muftija je, gostujući u emisiji Sputnjik intervju sa historičarem Aleksandrom Rakovićem, u polemičkom tonu govorio o budućnosti Sandžaka. Po njegovom mišljenju, ta oblast treba da ima izvjesni stepen autonomne uprave, za šta, tvrdi, ne postoje prepreke u okviru ustavno-pravnih sistema ni Srbije, ni Crne Gore. Ne krije da je ta ideja sadržana i u programu njegove stranke, kako dodaje, bez detalja, jer su oni ostavljeni “za dogovor”.

Priznaje doduše da Srbija smatra da joj nije u interesu da ta regija ima veći stepen autonomije.

“Ostaje nam da se dogovaramo i da nađemo neko rešenje. Isto tako će se južni dio Sandžaka dogovarati sa Crnom Gorom. Ja sam u program stavio ono za šta se zalažem, a kada će to biti realizovano, za mog vremena, za vremena mog sina, mog unučeta, nikad, ja stvarno ne znam. Ali politička ideja je nešto što ima seme, pa sjeme naraste kad dođe proljeće”, naveo je Zukorlić, dodajući da brzina realizacije “zavisi od toga koliko budu pametne Srbija i Crna Gora”.

Na pitanje Rakovića hoće li to biti u granicama koje je Zukorlić zamislio, odgovara da je “istorijska regija Sandžak” zaokružena u program njegove stranke i da će se za nju boriti “mirnim, političkim, legalnim, ustavnim sredstvima”.

Hoćete li biti i protiv velikoalbanske ideje, upitao je na to Raković.

“Jednako, ko god mi bude ugrožavao moj Sandžak”, odgovara Zukorlić.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles