Delegacija BKZ Bar posjetila ambasadu Turske

0
14

Južni Sandžak – Ambasador Republike Turske u Crnoj Gori NJ. E. Mehmet Niyazi TANILIR, primio je delegaciju Bošnjačke kulturne zajednice iz Bara predvođenu predsjednikom Kuč Mevludinom, podpredsjednikom Ličina Anesom i Mehinagić Mirsadom, koji su prenijeli selame predsjednika BKZ  u Crnoj Gori g-dina Hazbije Kalača koji, zbog priprema Dana Bošnjačke zastave 11. maja u Bijelom Polju, nije mogao prisustvovati ovom susretu.

Delegacija BKZ-a je upoznala turskog ambasadora sa programskim načelima kao i nekim aktuelnim i budućim projektima na polju očuvanja i prezentiranja kulturno-historijske baštine bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Takođe je prezentirana ideja o organizovanju jednog ‘okruglog stola’, na kome bi se okupili predstavnici svih udruženja i asocijacija Bošnjaka/Muslimana, sa ciljem uspostavljanja dijaloga i zajedničkog djelovanja na crnogorskoj društveno-političkoj sceni. Po njihovom mišljenju, predstavnici Turske u Crnoj Gori bi mogli, s tim u vezi, predstavljati značajan kohezioni faktor imajući u vidu zajedničku viševjekovnu prošlost kao i, osim historijskih fakata, prožimanje religije, kulture i običaja. Izraženo je zadovoljstvo i time što je ovaj susret upriličen 9. maja, upravo kada sve demokratske zemlje svijeta slave  Dan pobjede nad fašizmom.

Delegacija BKZ-a je poklonila g-dinu ambasadoru dvanaest primjeraka Prijevoda Kur'ana na bosanskom jeziku, donaciju Zajednice sandžačke dijaspore.

Ambasador TANILIR je naglasio da bošnjački narod i pored svog nesumnjivog doprinosa, nema adekvatan položaj u svojoj državi Crnoj Gori gdje, takođe, predstavlja ključni faktor. Nažalost, zbog svog kapaciteta Bošnjaci nijesu bili u prilici da zauzmu poziciju koja im pripada. Oni, prije svega, moraju raditi na svom obrazovanju.  Inače, kod ljudi i u društvu su različitosti normalna pojava, pa samim tim i postojanje različitih grupa i udruženja. Ali, da bi bili produktivni, neminovna je uzajamna saradnja. Takođe, ne smije se gubiti ni poštovanje jednih prema drugima. Treba uvijek imati na umu izreku: „Može se reći da je moj put- pravi put, ali se ne može reći da je moj put- jedini pravi put!“

Njegova Ekselencija Mehmet Niyazi TANILIR je obećao pomoć Bošnjačkoj kulturnoj zajednici, posebno na polju kulture. Na rastanku, ambasador je delegaciji BKZ-a poklonio reprodukciju izvanredne turske kaligrafije, rađenu stilom ‘HILIJE-I ŠERIF’, i najavio izložbu koja će biti upriličena na Cetinju, 16. maja ove godine.

(ligazasandzak)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.