11. Decembar 2019

Za Ferida Ramovića, mladog učitelja seoske škole u Žunjeviću na Rogozni, ne postoje prepreke koje bi onemogućile 11 učenika da pohađaju nastavu. Tri kilometra od asfaltnog puta, uz brojne strme dijelove i serpentine, zimi često „rikvercom“ izveze đake. A u mješovitom razredu – glumci, književnici i sportisti.

Na dijelovima puta, kao da smo ni na nebu ni na zemlji. Ferid „golfom“ poveze dio učenika, često uz poteškoće, pa se škola tokom zime otvara u devet. Danas uče pisanje velikog slova.

„Idem do Drnjače i čekamo učitelja. I kad dođe učitelj on nas odvede do ovdje u školu“, priča učenik Srđan Petrović.

„Oko osam sati krenem od kuće. Dva kilometra imam do škole. Pješke idem“, kaže učenica Kristina Đokić.

Funkcionišu kao velika porodica. Danas je red na učitelja da donese doručak.

„Nema tog odnosa koji imamo, onako da kažem, zvaničnog, u školama. Ali to je – od onog trenutka, od samog dolaska u školu, preko užine, druženja“, objašnjava Nikola Mihajlović, vjeroučitelj.

U razredu i Novak Đoković.

Naravno, svi u razredu vole Novaka Đokovića, i poznatog tenisera i onog iz razreda.

Ferid je mogao i u gradsku školu, ali voli svoje učenike. Po uzoru na svog učitelja, sa istim žarom se trudi da djeci iz seoske škole ništa ne nedostaje.

„Pravimo neke izlete koje ćemo na proljeće da ponovimo. To će biti obilazak nekih kulturnih znamenitosti Novog Pazara“, najavljuje učitelj Ferid Ramović.

Poštovan je i u selu. Zahvaljujući njemu, obnovljen je dio škole, ali i put koji, od glavnog asfaltnog, krivuda do škole.

izvor: RTS

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles