31. Oktobar 2013

reg-njegosCrna Gora – Bošnjačka stranka u Crnoj Gori neće podržati odluku Vlade Crne Gore da se dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, 13. novembar, proglasi državnim praznikom.

U saopštenju ne žele da ocenjuju Njegoševu književnu dimenziju i značaj, ali smatraju neprimerenim da se u „građanskoj Crnoj Gori, državnim praznikom proglašava njegov rođendan, pogotovo ako se zna da su neke ideje njegovog dela (’Gorski vijenac’) u svojoj bukvalnoj interpretaciji, bile idejni koncept i opravdanje izvođačima zločina i genocida nad islamskim stanovništvom u 19. i 20. veku u Crnoj Gori i okruženju.“
I u godini jubileja dva veka od rođenja „pustinjaka cetinjskog“, delo velikog genija se tumači različito.

– Neki mitomani i propovednici mržnje hteli su u Njegošu da nađu duhovnog oca i predvodnika. On nije bio pesnik genocida niti inspirator zločina, nije pozivao u borbu protiv bilo kojeg naroda, već u borbu za slobodu – kazao je premijer Milo Đukanović pre nekoliko dana prilikom otvaranja rekonstruisanog mauzoleja na Lovćenu.

– Zahtev za redefinisanje tumačenja Njegoša i njegovog dela, priča je koja je davno načeta – kaže za „Novosti“ profesor dr Budimir Aleksić. – To je šira strategija crnogorskih ideologa i radikalnih islamskih krugova u Crnoj Gori, čiji je cilj nametanje novog identiteta. Skupa su preduzeli više poduhvata kako bi dokazali da je Njegoš genocidan pesnik i ideolog etničkog čišćenja, i to smestili u udžbenike!
MUKA ZA DPS

ALEKSIĆ smatra da je DPS sada na velikoj muci, jer ova priča njihovog lidera Đukanovića nije na liniji stavova Bošnjaka sa kojima dele vlast.

– Očigledno da vlast ne zna šta će sa Njegošem! Ideolog srpstva i pravoslavlja, kosovskog zaveta, najveća je prepreka crnogorskom ideološkom projektu. A oni nikako da ga prihvate ili odbace – kaže Aleksić.

(Novosti)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles