10. Oktobar 2019

Slikovni rezultat za sud novi pazar

Od šest novoimenovanih sudija Osnovnog i Prekršajnog suda u Novom Pazaru, samo njih dvoje je tokom studiranja ostvarilo prosječne ocjene veće od sedam, saznaje radio Sto plus.

Najslabiji uspjeh tokom studiranja imale su Zuhra Spahić i Mihrija Tutić koje su diplomirale sa prosječnim ocjenama 6,24, odnosno, 6,25.

Spahić, novi sudija Osnovnog suda, 2003. godine završila je Pravni fakultet Univerziteta u Prištini, dok je Tutić, koja je imenovana za sudiju Prekršajnog suda, isti fakultet završila tri godine kasnije. Diplomu je stekla sa navršenih 28 godina.

Njen novi kolega, Veljko Čorbić iz Raške, osnovne studije završio je sa skoro 29 godina, ali je on od novih šestoro sudija imao najbolje ocjene tokom studiranja jer je Pravni fakultet Univerziteta u Kragujevcu završio prosjekom od 7,16.

Drugi sudija sa prosjekom ocjena većim od sedam je Marko Srećković (7,06). Ovaj novoimenovani sudija Osnovnog suda diplomirao je sa 25 godina na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Jasmin Divanefendić (Prekršajni sud) je Pravni fakultet u Beogradu završio prosječnom ocjenom 6,84, a Nenad Šumarac (Osnovni sud) Pravni fakultet u Prištini ocjenom 6,52. Obojica su studije završili sa 27 godina.

Programski koordinator nevladine organizacije Urban in Sead Biberović rekao je za radio Sto plus da bi Visoki savet sudstva i Ministarstvo pravde trebali da javnosti predoče po kojim kriterijumima su ovi kandidati izabrani za sudije i zašto su oni bili bolji od ostalih koji su se prijavili na konkurs.

“Ovaj izbor treba posmatrati iz dva ugla. Ako su ovi kandidati bili najbolji na konkursu, onda smo u problemu jer nemamo kvalitetne kadrove za tu časnu funkciju. Međutim, ako je bilo boljih kandidata, a izabrani su lošiji, onda smo u još većem problemu jer se time urušava pravni sistem, kamen temeljac svake demokratije i uređene države”, istakao je Biberović.

On je dodao da je izbor ovih sudija, od kojih je polovina iz Raške, još više doprinio porastu nepoverenja građana Novog Pazara ka državi i pravosuđu.

izvor: radiostoplus

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles