Budžet Opštine Berane 12,5 miliona eura za narednu godinu

0

Sa sjednice SO Berane

Glasovima vladajuće koalicije Zdravo Berane i Demokratska Crna Gora, u Skupštini opštine Berane usvojen je budžet za narednu godinu u iznosu od 12,5 miliona eura.

Resorni sekretar za finansije Bojan Radošević objasnio je da će za takozvane operativne troškove biti opredijeljeno 7,3 milion, dok će se u kapitalne troškove usmjeriti 3,1 miliona eura.

“Državna revizorska institucija drugim opštinama u Crnoj Gori navodi za primjer opštinu Berane, kako se planiraju sredstva i kako se sa njima raspolaže, odnosno navode nas kao primjer dobre prakse”, rekao je Radošević.

On je napomenuo da je za otplatu duga predviđeno nešto više od dva miliona eura, a budžetska rezerva je 200.000.

Planirano je da prihodi budu 10 miliona, a da se nedostajuća sredstva u iznosu od 2,4 miliona obezbijede od prodaje imovine, pozajmica, kredita, depozita i transfera države.

Najveći dio prihoda, kako je rečeno, ostvariće se od donacija i transfera i to u visini od 4,97 miliona eura, od čega će sredstva iz egalizacionog fonda biti 4,3 miliona.

Prihodi od poreza planirani su na 3,5 miliona, a od lokalnih taksi 60.000 eura.

Od takozvanih naknada u opštinski budžet trebalo bi da se slije 1,38 miliona, pri čemu se misli na naknade za korišćenje dobara od opšteg interesa, naknade za korišćenje prirodnih dobara, naknade za korišćenje i izgradnju građevinskog zemljišta, naknadu za puteve, komunalne naknade i naknade za zakup i takozvane neformalne objekte.

Odbornici opozicionog DPS-a su prigovarali da je budžet potrošački, a ne razvojni, da je najveći do sada, i da predstavlja, kako su kazali, “spisak lijepih želja”.

Iz vladajuće koalicije odgovorili su da se radi časno i pošteno i da se ne krade, “kao što su to radili pojedinci iz prethodne DPS vlasti”.

Predsjednik Opštine Dragoslav Šćekić je u završnoj riječi kazao da je “Berane od 2006. do 2014. godine pretrpjelo kataklizmu”.

“Posljedice vlasti DPS-a ne mogu se sanirati ni za još deset godina, i da je budžet još duplo veći. Vi ste nama ostavili dug od dvadeset miliona, a šta ste uradili osim što ste4 ostavili urušenu halu sportova? Ko vam je branio? Mi smo vratili pet miliona vaših kreditnih zaduženja. Za ovih šest godina budžet Opštine Berane je za šest miliona veći od onog kojeg smo zatekli i razvojni je, jer u njemu ima mjesta za sve projekte na dobrobit svih građana”, rekao je Šćekić.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.