19. Juni 2011

Južni Sandžak – Na drugom kongresu Bošnjačke stranke, koji je danas održan u Podgorici, Rafet Husović ponovo je izabran za predsjednika stranke. Stranka je usvojila novi statut i program te oformila Glavni odbor koji broji 77 članova. Na kongresu je bilo polemike oko regionalizacije, Sandžaka, te o uklanjanju državnih simbola Crne Gore.

Drugi kongres Bošnjačke stranke okupio je predstavnike domaćih političkih partija, ali i stranih država – Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Turske i Bugarske, a među njima su bili i funkcioneri “Bošnjačke liste” dr. Sulejman Ugljanin i Esad Džudžević. Dr. Ugljanin je pozdravio skup i pozvao Bošnjake u Crnoj Gori da učestvuju u vlasti sa svojim punim identitetom i rekao da su sve stranke Bošnjaka parlamentarne u državama na Balkanu te kao takve predstavljaju vezivno tkivo tih država i naroda.

Predstavnici DPS-a, odnosno veće članice vladajuće koalicije su izostali.

Stari – novi predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović komentariše odustvo DPS-a: “Ja sam se lično juče čuo sa Milom Đukanovićem, on je izrazio žaljenje što ne može da prisustvuje i rekao je da će neko biti od potpredsjednika. Međutim kao što vidite i sami niko nije došao. Zašto-to bi vjerovatno trebalo njih pitati”, kazao je Husović, prenosi Antena M.

Kongres je bio prilika da se Husović osvrne i na problematični prijedlog stranke da se Crna Gora podijeli u tri regiona i da Sandžak bude posebna regija. On vjeruje da će se dogovoriti sa vladajućom koalicijom, iako za sada imaju oprečne stavove.

U prijedlogu programa BS stoji da će se zalagati za vraćanje statusa općina Petnjici i Gusinju, te formiranje tri regiona u Crnoj Gori u kojima bi se uveo regionalni nivo vlasti “koji bi se bavio pitanjima od regionalnog značaja, prije svega u oblasti regionalnog razvoja, saobraćaja, poljoprivrede, turizma, prosvjete, zdravstva, kulture, sporta…

“I oni hoće regionalizaciju, ali na njihov način. Smatramo da ćemo se dogovoriti u vezi tog pitanja. Mi pod regionalizacijom podrazumijevamo ekonomsku regionalizaciju. Jednostavno, da pokušamo da na neki način doprinesemo i da tamo gdje Bošnjaci žive, uglavno na sjeveru da im se ekonomski standard poveća”, rekao je Husović.

Kongresu je prisustvovao i ministar Ivan Brajović, koji je naglasio značaj manjinskih partija prilikom ostvarivanja nezavisnosti Crne Gore, te rekao da se bez manjinskih partija ne može. Ipak stav SDP-a je isti – nijesu za regionalizaciju.

“Danas nijesmo za pravljenje novih teriotorijalnih podjela i za pravljenje granica u regionima, jer mislimo da to doprinosi i novoj administraciji, a mislimo da je sve to bolje uložiti u svaki kraj ove zemlje, u njen razvoj i podizanje životnog standarda. Crna Gora je naša jedna, jedina i nedjeljiva”, kazao je Brajović.

Iako je Brajović rekao da su državni simboli Crne Gore usklađeni sa zakonom, Husović ponavlja da Bošnjačka stranka insistira na uklanjaju. “Očekujemo da radimo na tome jer jednostavno ako hoćemo da se osjećamo dobro, da simboli budu prisutni u našim stanovima, kućama i tako dalje, ta vjerska obilježja treba ukloniti.”

Ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša naglasio je problem nezastupljenosti manjinskih naroda u parlamentu. “To je projekat definisanja mehanizma autentične zastupljenosti manjinskih naroda u parlamentu Crne Gore. Ono što je stiglo u Veneciju moraće na reviziju”, rekao je Dinoša.

Na drugom kongresu Bošnjačke stranke izabran je novi Glavni odobor sa 77 članova, usvojen novi statut i program, čiji su autori Kemal Purišić i Suljo Mustafić.

Izvor: Bosnjaci.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles