7. Januar 2012

Novi Pazar – Danas je badnji dan. Danas su paljeni badnjaci kod Petrove crkve, najstarije pravoslavne bogomolje na Balkanu.

Vernici su se badnjacima okupili i u porti crkve SV. Nikole u Novom Pazaru. Večeras su badnjaci unijeti u svaki pravoslavni dom koji slavi Božić,dan Hrostovog rodjenja.

Badnji dan se proslavlja 6 januara, dan uoči Božića, I deo je božićnih običaja. Naziv je dobio po badnjaku koji se na taj dan sječe i pali.Za badnjak se sječe grana hrasta koji je kod Slovena oduvjek bio svijeto drvo. Spasoje Basiljev badnjak vezuje za slovensko božanstvo Svetovida. Badnji dan je pun živopisnih radnji i simbolike i sve je to povezano sa porodičnim kultom i kultom ognjišta. Mladi hrast je spaljivanjem davan ognju radi nove godine a pregršti varnica bacane u nebo su najavljivale mnogo roda i prinosa.

Božić je praznik cijele porodice i zato je po običaju ona na okupu već na Badnji dan. Poseban značaj u bogatstvu božićnih običaja pripada badnjaku, čijim se sečenjem i svečanim unošenjem u kuću počinje proslava velikog praznika mira i ljubavi. S Badnjim danom se završava i četrdesetodnevni post. Sa badnjakom se u dom unosi i drenova grančica, simbol zdravlja i slama koja se rasprostire po podu. Za proslavu Badnje večeri pripremaju se Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta gora, koje su zadržale Julijanski kalendar.

Pravoslavni vjernici će  se okupiti i na jutarnjoj liturgiji u svim pravoslavnim hramovima i u našem kraju.Na sam dan Božića, od pet sati naša telvizija će prenositi jutarnju liturgiju iz Crkve svetog Nikole u Novom Pazaru.

Izvor: RtvNP.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles