BNV uspostavilo saradnju sa institucijama kulture iz BiH

11
37

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru večeras je potpisan Memorandum o saradnji između BNV i Zemaljskog muzeja BiH, Protokol o saradnji između BNV i Muzeja Grada Sarajeva i Sporazum o saradnji između BNV i Društva arheologa 1894. iz Sarajeva.

Kako je rečeno tokom ceremonije, Bošnjačko nacionalno vijeće je kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji, u cilju razvoja i promocije bošnjačkog kulturnog naslijeđa, iniciralo saradnju s mnogim kultutnim institucijama i organizacijama u Bosni i Hercegovini.

Potpisivanjem akta o saradnji Zemaljskom muzeju BiH, Muzeju Grada Sarajeva i Društvu arheologa 1894. je određen konsultativno-participativni status u Vijeću.

BNV i Zemaljski muzej u BiH će ubuduće ostavrivati saradnju i međusobnu pomoć u projektima, a u cilju zaštite tradicijskih vrijednosti i bošnjačke kulture u Sandžaku, naučno-istraživačkih aktivnosti, izdavaštvu i objavljivanju zajedničkih publikacija te zajedničko organiziranje naučnih i drugih skupova, kao i edukativnih radionica.

V. D. direktora Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Avdić je, nakon potpisivanja Memoranduma s predsjednikom BNV-a Sulejmanom Ugljaninom, rekao da se institucija na čijem je čelu može puno ponuditi i da je u BNV-u našla partnera s kojim će sprovoditi ozbiljne projekte.

“Iskustvo s kolegama iz Sandžaka i Muzeja Grada Sarajeva kazuje da smo sposobni izvesti ozbiljne zahvate, a naš je cilj da pojačamo svoje kapacitete i u skorom periodu izvedemo projekte od obostrane koristi”, poručio je Avdić na skupu u Glavnom uredu BNV-a u Novom Pazaru.

Foto: BNV

BNV i Muzej Grada Sarajeva će, kako je navedeno u Protokolu, zajedno raditi na očuvanju i promociji tradicije, kulture i pozitivne vrijednosti kulturno-historijskog naslijeđa. Muzej Sarajeva će BNV-u pomoći u organizovanju raznih naučnih skupova i manifestacija, staviti im na raspolaganje stručno osoblje, ponuditi pomoć iz muzeologije, arheologije, etnologije i historije.

Direktor Muzeja Sarajeva Mirsad Avdić je ukazao da bez temeljnih disciplina, kao što su arheologija, etnologija i antropologija, nema ozbiljnih istraživanja, poticaja i predstavljanja jedne etničke skupine. “Ovim memorandumom se omogućava da naš stručni rad ima veliku ostavštinu”, ocijenio je Avdić.

“Bez te tri temeljene nauke, ako govorimo o nekom društvu ili zajednici, nema temeljnog istraživanja. Pogotovo nas (Bošnjaka) koji želimo da se afirmišemo kao nacija. Godinama se afirmišemo kao nacija i taj proces bi trebalo da se zaokruži”, poručio je on.

Podsjetivši da je u Sarajevu 1894. godine održan prvi svjetski kongres arheologa i antropologa, predsjednik Društva arheologa 1894. iz Sarajeva, Adnan Muftarević je rekao da je ta organizacija pokrenula niz arheoloških projekata u Sarajevu i da svoje aktivnosti proširuje na region i Sandžak.

Foto: BNV

“Sem istraživanja koja vršimo u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, obavili smo arheološka istraživanja u Rožaju i idemo dalje sa Sjenicom, gdje ćemo vršiti istraživanja na staroj tvrđavi sultana Murata IV, sagrađenoj u 17. stoljeću. U njoj je bila i džamija i sve je to porušeno iza Drugog svjetskog rata. Ovo će biti veoma važan podsticaj i, nadamo se, od izuzetnog značaja i za BiH i Sandžak”, rekao je Muftarević.

Predsjednik BNV-a Suljeman Ugljanin je potpisivanje akta o saradnji sa institucijama i organizacijama iz Sarajeva ocijenio veoma važnim za Bošnjake, zbog toga što, kako je podvukao, Bošnjaci su jedini narod na Balkanu koji nije riješio svoj ustavno-pravni status.

“Mi Bošnjaci koji živimo u Srbiji i Crnoj Gori smo jedini ljudi koji su bili narod, a danas nemaju taj i nikakav status. Bošnjaci kao jedna od 21 nacionalne manjine moraju da ostvare svoja prava prilikom ulaska Srbije u EU. Prava koja su nam garantovana ustavom i zakonom moramo da uzmemo. Ne možemo biti narod, ako Bošnjaci imaju različito obrazovanje u BiH, Crnoj Gori, Sandžaku, Makeodniji…”, zaključio je Ugljanin, poručivši da je potrebno da se poveže jedinstven obrazovni sistem kod bošnjačkog naroda i da je večerašnji akt potpisivanja sporazuma sa sarajevski institucijama korak u tom pravcu.

Nakon potpisivanja sporazuma održana je i promocija knjige Mirsada Sijarića “Hladno oružje iz Bosne i Hercegovine u arheologiji razvijenoga i kasnog srednjeg vijeka”.

Na svečanosti su, pored vijećnika i predstavnika lokalnih samouprava Novog Pazara, Sjenice i Tutina, prisustvovali direkori škola i javni i kulturni radnici.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

11 KOMENTARI

 1. Ništa našim Sandžaklijama bez njihovog predsednika BNV. Ma koliko bio osporavan, blaćen, omalovažavan…… od strane nekih, Sulejman ipak zna znanje. I to u praksi i pokazuje i dokazuje. Gde ste sada pljuvači? Hajde budite bar jednom pošteni i odajte priznanje Sulju.

  0

  0
 2. Odlicno i Odlucno samo naprijed. SDA usmjerava aktivnost u pravom smjeru. Sandzacki Kanton je realna Balkanska buducnost i u tom smjeru treba da se krecu svi kotaci javnog politickog zivota u Saandzaku. Za ozbiljno realizovanje tog projekta su neophodne i ove naucne i institucionalne alijanse. Uz pomoc BIH ministarstva za kulturu se moze uticati na medjunarodne institucije da ubrzaju proces demokratizacije u Srbiji i u drustvenim reformama koje predstoje objezbede funkcionalnu administraciju i lokalnu samoupravu koja ce ovaj Sandzacki Kanton da brze integrise u sisteme EU i drzava CG i Srbije. U tom kontextu ovo jeste pravi korak za ceo Boshnjacki korpus u Evropi i Svijetu. BNV Sandzaka treba da pokrene inicijativu za izgradnju novog Boshnjackog Kulturnog centra za Sandzak i tu izgrade i Kongresnu salu, za seminare i skupstine opstina koje ce objedinjavati ovaj pogranicni region . Sudbina Sandzaka je da bude amortizer velikih tenzija koje istorijski opterecuju ovo podrucje. Dakle Sandzak mora da bude dobro podmazan demokratijom i ekonomskim prosperitetom kako bi se regionalne frikcije umanjile. U interesu Srbije je da se Sandzak sto bolje integrise u Srbijansko drustvo, jer je upravo Sandzak prvi filter i zastita Srbije od demografske expanzije koja dolazi sa juga od Albanaca. Na duge staze Srbiji je najpmetnije da bude u veoma dobrim bracnim odnosima sa Sandzakom…sto podrazumjeva aktivan s.. zivot ?

  0

  0
  • Shoku Samir, а где ти је тај “Sandzacki Kanton”, је ли у српском Расу или у црногорском Шјеверу? 🙂 Чини ми се да је ту и она ТРАНСПАРЕНТНА граница двеју српских држава, посред “кантона”, коју потписаште са Милом!? 🙂 Је ли то онда један кантон или два и где то још на овоме свету има? 🙁

   0

   0
  • Re;denis;Dosta je sto vi suljovi dupelisci komentarisete nesto sto veze sa mozgom nema a. podsjecanja radi raj suljo i SDA su glasali za ustav u kome smo proglaseni za nacionalnu manjinu kao i njihovi partneri iz SDP.Pamte BOSNJACI denise a ti si izgleda zelen jos idi sisaj malo treba ti jos mlijeka.

   0

   0
  • Ono sto vi radite mi nećemo nikada to je vaš imidž mi se na to nijesmo navikli i nećemo nikada. A vi i vaši lideri to radite od Mloševića preko Koštunice Tadić pa i Vučiću ste htjeli. Pa vas je on valjda provalijo ma vrijeme i plačete još uvijek i tražite spas u SDP.

   0

   0
   • Тутинска бруко, још ниси научиЈо боснаски језик, а већ 25. година си бушњак!? 🙂 По бушњачком наопаком постању и граматика је измењена техничком гршком! 🙂 🙂

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.