Besplatna pravna pomoć

0
5

Kosovo – U organizaciji ECMI Kosovo a u saradnji sa CLARD-om u “Vila Parku“ iznad Rečana kod Prizrena održan je skup na kome su iznijete informacije o zakonskim pravima ugroženih i marginalizovanih grupa (UMG) na Kosovu i najvažnije mjere kojima ove grupe mogu da zaštite svoja prava.

Uvodnu riječ imali su pravnici Arbana Shalja, Anton Nrecaj i Nenad Trajković, te menadžer projekta Lars Burema ispred organizatora uz pomoć svojih kolega iz ECMI-Kosovo Gazmena Salijevića, koji su prisutne upoznali sa planom i programom ovih organizacija koje žele pomoći svima onima koji im se obrate za pomoć. Skupu su prisustvovale javne i političke ličnosti te predstavnici NVO sektora iz opštine Prizren iz manjinskih zajednica.

Svaki učesnik je u svom upitniku naveo primjere kršenja ljudskih prava za koji je čuo, doživio ili vidio. Što se tiče problema sa kojima se suočavaju Bošnjaci na Kosovu istaknuti su pitanje decentralizacije (Bošnjaci Kosova još nemaju svoju opštinu), pitanje prava manjinskih zajednica, pravo na informacije (nema lokalnih TV gdje su Bošnjaci u većini), te pitanje putnih isprava za putovanje u države u regionu.

U projektu  organizacije CLARD, između ostalog, navodi se da svaka osoba na Kosovu, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili političku pripadnost, ima pravo na jednak tretman i ne smije biti predmet direktne ili indirektne diskriminacije.

– DIREKTNA diskriminacija nastaje kada je jedna osoba tretirana nepovoljnije nego neka druga u sličnoj situaciji.

– INDIREKTNA diskriminacija nastaje kada naizgled neutralna odredba ili praksa određene grupe ljudi zapravo stavlja u nepovoljan položaj zbog njihovog nacionalnog, etničkog,kulturnog, jezičkog ili vjerskog identiteta.

Koja su vaša prava?

Na Kosovu je svako zaštićen jakim pravnim okvirom. Zato je od presudnog značaja da ste svjesni koja su vaša prava;

– IMOVINSKA I STAMBENA PRAVA
Niko ne smije biti samovoljno lišen imovine;

– RADNA PRAVA
Svaki zapošljeni je zaštićen u odnosu na svog poslodavca;

– PRAVO NA BRAK I PORODICU
Svako ima pravo na brak i pravo na porodicu,na osnovu slobodne volje. Brak i razvod su zasnovani na ravnopravnosti supruznika.
– PRAVO NA OBRAZOVANJE
Svako lice ima pravo na besplatno osnovno obrazovanje. Članovi zajednice imaju pravo na predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje na svom jeziku.

OMBUDSMAN
Ukoliko smatrate da su vaša ljudska prava prekršena ili zlostavljana od strane javnih institucija ili organa, vi se suprostavite i podnesite zalbu u kancelariji ombudsmana;
Kancelarija ombudsmana na Kosovu se nalaze u sljedećim gradovima: Priština, Gnjilane, Gračanica, Prizren, Mitrovica, Peć. Detaljnije informacije na njihovoj web stranici www.ombudspersonskosovo.org.

Regionalne klinike besplatne pravne pomoći (ECMI Kosovo-CLARD Centar za pravnu pomoć)  se nalaze u sljedećim gradovima i mjestima Kosova: Priština, Gnjilane, Klina, Srbica, Suva Reka, Mitrovica, Leposavić i Gračanica. Detaljnije na www.kosovo.legalaid.com.

Ovaj projekat traje 24. mjeseca, a njegova svrha je upoznavanje građana Kosova kako iskoristiti svoja ljudska i građanska prava. Ova organizacija će u sklopu svojih daljih aktivnosti sutra posjetiti opštinu Dragaš.

Izvor: Info-Ks.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.