Berane: Naloženo vraćanje 16 zaposlenih u Dnevni centar za djecu i omladinu

0
24

Berane – Inspekcija rada Crne Gore naložila je Vršiocu dužnosti direktora Javne ustanove Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u Beranama, Milošu Brakočeviću, da otkloni nepravilnosti učinjene u postupku ne obezbjeđivanja obavljanja poslova radnih mjesta utvrđenim ugovorima o radu na neodređeno vrijeme za 16 zaposlenih, prenosi portal Espona. 

Portal prenosi da je istim Rješenjem naloženo  i da se otklone, kako je navedeno, nepravilnosti učinjene u postupku prijavljivanja zaposlenih na obavezno socijalno osiguranje u skladu sa zakonom, odnosno  danom stupanja na rad u skladu sa ugovorima o radu na neodređeno vrijeme.

Rok za izvršenje rješenja je sedam dana od dana prijema Rješenja, koje je donešeno 27. maja, u koje je Espona imala uvid, a kojim je precizirano da je v.d. direktora dužan u roku od tri dana od dana isteka roka da pismeno obavijestiti inspektora, da li je postupio po istom.

Kako dalje stoji, žalba na rješenje ne odlaže njegovo izvršenje, mada je još prilikom kontrolnog inspekcijskog nadzora v.v. direktora najavio žalbu u slučaju donošenja takvog rješenja.

Do angažovanja Inspekcije rada došlo je nakon žalbe 16 zaposlenih kojima su uručena Rješenja o poništavanju zasnivanja radnog odnosa, pa su inspektori 14.maja izvršili nadzor u JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju i konstatovali nepravilnosti odredivši rok za otklanjanje istih.

Novim nadzorom je utvrđeno da nepravilnosti nisu otklonjene u planiranom roku, pa su  inspektori  donijeli rješenje čije izvršenje ne odlaže eventualna žalba.

E spona podsjeća da je po isteku  ugovori o angažovanju na određeno za 63 radnika, Marijana Dakić – bivša v.v. Dnevnog centra, uručila Rješenje o zasnivanju stalnog radnog odnosa za 16 angažovanih radnika

Ukazom proslijeđenim JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u koji je Espona, takođe, imala uvid, Komisija, koju je 25. aprila formirala Opština Berane, naložila je Upravnom odboru i novom v.d. direktoru da obustave izvršenje Odluke o zaključenju Ugovora o radu od 17. aprila i ponište kao nevažeće, te da v.d. direktora donese Rješenje o prestanku radnog odnosa za 16 zaposlenih zaključno sa 19. aprilom 2014. godine.

Rješenja su poništena devetog maja, kada su zaposlenima uručena Rješenja o prestanku radnog odnosa i kada im je saopšteno da više ne dolaze na posao.

Espona je objavila da je u JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju zaposleno 16 radnika na neodređeno, nakon čega je iz Opštine Berane saopšteno da će zbog toga podnijeti krivičnu prijavu protiv Marijane Dakić – bivše v.d. direktorice.

Na konferenciji za medije, održanoj 28. aprila, čelnici lokalne uprave su i zvanično saopštili da je protiv Dakićeve podnešena krivična prijava, ali, kako je tada kazano, zbog angažovanja 63 osobe po Ugovoru na određeno, u vrijeme bivše lokalne vlasti u Beranama, a ne zbog 16 Rješenja o zasnivanju radnog odnosa na neodređeno vrijeme.

Rješenja o zasnivanju radnog odnosa na neodređeno vrijeme su zaposlenima uručena po sistematizaciji koju je odobrila Vlada Crne Gore, mada su Opština Berane i NVO, kako je naknadno objašnjeno, angažovali volontere, njih 20-tak koliko ih je upućeno u tu javnu ustanovu, od čega je Dakićeva angažovala njih 14.

U beranskom Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u Beranama boravi trinaestoro djece.

(cdm)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.