Berane: Korak bliže izgradnji toplane

0
6

Berane – U prisustvu predstavnika lokalne uprave, dekana Mašinskog fakulteta iz Maribora dr Nika Sameca, profesora istog fakulteta Filipa Kokalja, direktora „Beoinvesta“ Slavka Vujovića i profesora na Metalurško-tehnološkom fakultetu iz Podgorice Darka Vuksanovića, predstavljena je studija tehničko-ekološkog dijela fizibiliti studije mehaničko-biološkog tretmana otpada u Beranama i fizibiliti studije za toplifikaciju Berana.

O  samom projektu govorio je profesor Mašinskog fakulteta iz Maribora Filip Kokalj koji je detaljno upoznao prisutne sa prednostima izgradnje ovih objekata i njihove što skorije realizacije. Tokom izrade ove studije, ponuđena su tri scenarija: prvi je da se na ovaj projekat oslone četiri općine sjevera koje su već potpisale sporazum – Berane, Rožaje, Plav i Andrijevica; drugi je da se u ovaj projekat uključe i Bijelo Polje, Mojkovac i Kolašin i treći je da se uključe Pljevlja i Žabljak. Oni ističu da je za Berane najbolji treći scenario, jer tada neće doći do nestanka energenata koji bi se koristili za rad toplane, odnosno Berane ne bi u nekom narednom periodu ostalo bez grijanja.

Okvirna vrijednost  projekta iznosi oko četrdeset dva miliona eura, koliko je koštao ovaj projekat u Celju. Ovim projektom predviđeno je da, osim parnog grijanja u zimskom periodu, domaćinstva imaju toplu vodu tokom čitave godine, a u ljetnjem periodu toplana bi proizvodila električnu energiju. Kao gorivo koristila bi biomasu, otpad i otpadno drvo. Time bi se, osim energetskih ušteda, doprinijelo i očuvanju životne sredine. Sanitarna deponija i reciklažni centar, kao sirovinska baza, biće  od velike koristi za rad buduće toplane.

Za finansiranje projekta  toplifikacije grada zainteresovana je Evropska banka za rekonstrukciju  i razvoj, kroz povoljne kreditne aranžmane a jedan dio sredstava bio bi obezbijeđen kroz grantove od donatora.

Koordinator projekta iz opštine Berane Jovica Zečević kazao je da su predviđeni projekti od strateške važnosti za Berane.

– Predstoji nam prikupljanje dokumentacije koja će na adekvatan način pokazati finansijsku i ekološku opravdanaost ovih projekata – kazao je Zečević.

On se nada da će brojni dimnjaci u Beranama biti zamijenjeni jednim dimnjakom toplane koja će koristiti građanima, ali i očuvati sredinu.

Izvor: Pobjeda.me

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.