BDZ Sandžaka ima Strategiju za ekonomski razvoj grada

7
22

q

Prevazilaženje ekonomskih problema u gradu i rad Komisije za dodjelu naziva ulicama u Novom Pazaru, bile su teme današnje konferencije za novinare, koja je održana u prostorijama Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka.

Osnovni uslovi za razvoj i prosperitet Novog Pazara su putna infrastruktura i povoljna poslovna klima – rekao je na konferencij potpredsednik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Sead Redžović. On je istakao potrebu izrade Strategije ekonomskog i privrednog oporavka grada.

BDZ Sandžaka je u dijelu za infrastrukturu tretirala i pitanje projekata  kao što su autoput od Begorada do Crnogroskog primorja, kao i autoput  od Novog Pazara do Sarajeva, ali i potrebni aerodrom u Sandžaku i  pitanje železnice od Raske, preko Novog Pazara do Priboja, pomenut je i projekat magistrala Novi Pazar – Senica i  veoma važno pitanje zaobilaznice oko Novog Pazara.

Potpredsjednik BDZ Sandžaka Sead Redžović istakao činjenicu da su investitori iz Turske koje su posjećivali čelnici vlasti u Novom Pazaru svoj kapital ulagali u druge gradove u Srbiji ali ne i u Novi Pazar. Redžović podsjeća da je BDZ Sandžaka za pola godine uspjela da u budžetu  Republike Srbije izdejstvuje 150 miliona dinara koji su predviđeni za sanaciju putne mreže i magistralnih puteva Novi Pazar-Sjenica.

Redžović ističe da je Novi Pazar ‘90-tih godina bio trgovačko čudo u odnosu na danas. Uzroci takve situacije je ambijent straha, ucjene, droge, partijskog zapošljavanja i kupovina radnih mjesta,  naš grad ostaje bez pogona i generatora tj. omladine,  kažu u BDZ Sandžaka.

Član Izvršnog odbora BDZS-a, i član Skupštinske komisije zadužene za kulturno historijske spomenike i dodjelu naziva ulicama, Mithad Lukač, osvrnuo se na rad pomenute komisije i ocijenio da su do sada održana tri konstruktvna sastanka. Govoreći o predlozima BDZS-a Lukač je rekao da ta stranka priprema plan sa detaljnim obrazloženjem svih svojih predloga.

Neki od predloga BDZS-a su da se Prvomajskoj ulici vrati stari naziv Stambolski drum;

Da se ulica Veljka Vlahovića preimenuje u Abdulaha Gegića, kao i da jedna od glavnih ulica dobije naziv po Zoranu Đinđiću. Lukač je rekao da je ta stranka otvorena i za konstruktivne prijedloge građana.

Ulica Ive Andrića dijelom prelazi preko hadžetskih šehida te će se ova stranka zalagati da ista ulica nosi naziv hadžetskih šehida.

Osim komisije i građani  mogu posjetiti kancelariju BDZ Sandžaka na trgu i dati konkretne prijedloge za naziv ulice.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

7 KOMENTARI

 1. Veoma zanimljivi podaci za nasu Oliveru od dr. Olge Zirojevic, mozda nesto Olja i naucis…

  Historičarka Dr. Olga Zirojević kaže da je Srbima bilo bolje pod Turcima nego pod domaćom vlastelom. U vrijeme Dušanovo njegovi vlastelini [skupljaći poreza] su uzimali sve, a kmetovima davali hrane tek toliko da prežive.
  Odbjegle kmetove je hvatala vojska i ubijala. Za podignutu ruku, ružnu riječ ili samo podignuti glas na državnog poreznika kmetu su odsijećane uši ili nos. Za čupanje ili hvatanje vlastelina za bradu dušanov zakonik predviđa odsiječanje obe ruke do lakata.
  Prevareni muž je po tom zakoniku mogao da bira, da odsijeće dojke svojoj ženi, da joj izvadi oči ili da je rastrgne konjima. Taj zakon se pominje i u filmu Banović Strahinja. Ista situacija i isti ponizavajući status kmetovi su imali i u Hrvatskoj, treba samo pročitati SELJAČKU BUNU pisanu na osnovu istinitih događaja.
  Žene su tek po dolasku TURAKA dobile pravo na RAZVOD a i na ODŠTETU – ALIMENTACIJU u slučaju razvoda. Turska je uvela VLADAVINU PRAVA. Kmetovi su plaćali 1/8 u teladima, sijenu, žitu i suhom voću, dok na sitnu stoku svinje i ovce nije ni bilo poreza. Nezadovljni kmet je mogao da AGU ili BEGA tuži sudu ili da čak ubije BEGA i baci ga u JENDEK (KANAL) i da ga sud, Kadija oslobodi. Pored 1/8 Turskoj državi Srbi su plaćali i 1/10 crkvi.

  Turci su sami birali Patrijarha a on je držao raju u pokornosti. Za paljenje ili bilo kakvo skrnavljenje crkve bila je predviđena smrtna kazna odrubljivanjem glave.
  10 dana kuluka godišnje KMET je umjesto na javnim radovima, putevima, mostovima i td. mogao da odradi na CRKVENOM IMANJU. Svaki rad preko toga mu je morao biti PLAĆEN.

  Dr Olga Zirojević POMINJE VAŽAN PODATAK da su TURCI naseljavali Srbe po BOSNI.

 2. Pozdravljam prijedloge o promjeni naziva ulica ali ekonomska politika vam je na pogresnim osnovima i kao takva osudena na neuspjeh. Najveci problem je odnos drzave prema ovom regionu odakle se sredstva crpe u kontinuitetu i usresreduju prema beogradu umjesto da ovdje ostanu. Hvaliti se sumom od 150 miliona dinara za putnu infrastrukturu je za smijanja. Pa to nije ni milion evra!?!

  Rijesenje nasih problema se nalazi u AUTONOMIJI SANDZAKA!

  • …nema problema Oliva……neka RTS otvori svoja vrata da u real-time vremenu ukrstimo argumente ko su bili Acif Hadžiahmetović, rehabilitovani Draža Mihajlović i Milan Nedić i uskoro u Srbiji rehabilitovani prijatelj kneza Pavla Adolf Hitler te Kosta Pećanac, Pavle Djurišić……

   • Eh, kad bi srbija bila normalna i civilizovana drzava tako bi i bilo – ali posto je u pitanju jedna ‘ajducka banana smrdija onda je ovako kako jeste…

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.