BANU obilježila 827. godišnjicu Povelje Kulina bana (Foto)

11
13

!!VH-BANU-o-jeziku-10Sarajevo – Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) održala je tribinu posvećenu jubileju 827 godina od nastanka Kulinove povelje, napisane 29. avgusta 1189. godine u pisarskoj kancelariji bosanskoga bana Kulina.

U uvodnoj riječi akademik Muhamed Filipović je dao širu kulturnohistorijsku dimenziju značaja Povelje, pri čemu je posebno ukazao na fenomen naučnih falsifikata u svojatanju Povelje sa hrvatske ili srpske strane. Radi se, zapravo, o mistifikaciji neoborivih naučnih fakata, koji se prenebregavaju i negiraju, u ime poznatih političko-ideoloških ciljeva poništavanja i prisvajanja Bosne i Hercegovine i pokušaja njenoga historijskog negiranja, posebno negiranja njene državnosti i naučnoga fakta da je Bosna zapravo najstarija balkanska država.U svome uvodnom predavanju na ovu temu akademik Dževad Jahić osvrnuo se na teritorijalno-državne temelje bosanske pismenosti i mjesto i značaj Kulinove povelje unutar te pismenosti.

Filološkom metodologijom tumačeći nepobitne grafijske, morfološke i leksičke odlike Kulinove povelje, akademik Jahić je ta razmatranja povezao sa naučnim falsifikatima svojatanja i negiranja pripadnosti Povelje njenom izvornom bosanskome prostoru. Ta lingvistička fakta isključivo naučnom metodologijom  suprotstavljaju se tim pokušajima i, zapravo, apsolutno obaraju nelingvističke kriterije svojatanja Kulinove povelje i sa hrvatske i sa srpske strane. Jahić se pozabavio i fenomenom da se takva negiranja javljaju i u naizgled naučnoj literaturi i pristupima, pri čemu se u tim pristupima svjesno izbjegava jedina pouzdana lingvistička analiza, a pribjegava se različitim naučno apsurdnim i neutemeljenim ideološko-intelektualističkim konstruiranjima i provokacijama.

 

U zaključku svoga predavanja akademik Jahić konstatira: „Povelja Kulina bana je najznačajniji pisani spomenik bosansko-humske srednjevjekovne pismenosti i najstariji sačuvani spomenik na narodnom starobosanskom jeziku. Ona predstavlja reprezentativan i nepobitan  dokaz duboke historijske utemeljenosti i samoga bosanskog jezika i samosvojnosti kako bosanske države tako i njene pismenosti i kulture. Njegove grafijske odlike nedvojbeno upućuju na prepoznatljivost i autentičnost srednjevjekovne bosansko-humske pismenosti kao polazišta i za historijsko formiranje samoga bosanskog jezika. Te odlike, kao i fonetsko-morfološke i leksičke njegove crte, dosadašnjom naučnom analizom pokazuju organsku pripadnost ovoga dokumenta široj administrativno-pravnoj bosanskoj redakciji staroslavenskog jezika, koja je odavno u nauci definirana, istraživana i objašnjavana.

Naučni falsifikati svojatanja Kulinove povelje kao „hrvatskog“ ili „srpskog“ povijesnog i historijskoga dokumenta i bosančice kao „nebosanskoga“, već „hrvatskoga“ ili „srpskoga“ pisma, lingvistički su apsurdni i njihova jedina potpora je ideološko-unitarističke naravi, koja ima i svoju inercijsku podlogu naslijeđenu iz tradicije i koncepcije bivšega srpskohrvatskog jezika.“

!!VH-BANU-o-jeziku-9 !!VH-BANU-o-jeziku-6 !!VH-BANU-o-jeziku-4 !!VH-BANU-o-jeziku-3 !!VH-BANU-o-jeziku-2
Bosna Press

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

BANU obilježila 827. godišnjicu Povelje Kulina bana (Foto)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

11 KOMENTARI

 1. Od kada je to Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti,Zar nije Bosansko-hercegovačka. Kakva je to Bosansko-Humska srednjovjekovna pismenost.Nemojte izmišljati. Od kada to Bosančica nije i bosanska ćirilicva koja nek bude Bosančica.To je samo tipična redakcija Ćirilice kao što je i Ćirilica redakcija starijeg pisma.Što ne pomenete neke od tih naučnih falsifikatora i krivotvoraca Kulinove povelje. Od kada je to da je Kulinova povelje ukradena a ne legalno kupljena.

  0

  0
 2. Nikada nećete imati normalne komentatore kad ste omogućili budalama da prvi zaseru.To traje već decenijama, to je trovanje i nazadovanje.Prosvetlite ih i dajte da pročitaju nešto pametno o ovoj temi a ne samo šturo novinarsko ponavljanje istog po ko zna koji put.

  0

  0
 3. Кад бану већ темељи свој (босански) језик на овим изворима, (дакле на старословенском – црквенословенском писму) онда би био ред да прихвати за своје и то да су им Кирило и Методије осмислили азбуку, што ће рећи да им је и ћирилица матично писмо али и да им је ортодоксно хришћанство за чије потребе је и настало ово могу рећи наше писмо и за чије потребе је већ тада превођена библија и то у одјељцима потребним за богослужење у цркви заправо матична религија, а то све значи да би бану требала на првом месту бити изричито посвећења изучавању и неговању тих православних вриједности.
  Волио бих да ми неко објасни зашто то није тако

  0

  0
   • Да допуним: Кад већ бану темељи свој језик на овој повељи онда би поред осталог требало да се држи оријентира из повеље те да се обраћа и име онога у чије име се и бан обраћа, као и да вреднује св. Еванђеље и бога као што их и бан вреднује,да се временски оријентишу по васкрсењу и по празницима хришћанским а ваљало би да се и секретари ако не буквално а оно макар символично називају Радоје.

    0

    0
  • Nista mi ne prisvajamo, povelja je odgovor ma pismo rimskoga Pape, koje je isto sacuvano i koji ga je naslovio doslovno sa “Vladaru Srpske Kraljevine Bosne” a koja je isto sacuvana, sta ti nije jasno ?

   0

   0
  • Takve bile okolnosti i tako se govorilo u prisustvu svemocne katolicke crkve. I danas se Vucic na pocetku govora zaklinje u demokratiju i evropske vrednosti a znaci li to da je on demokrata i evropljanin ili to cini samo da bi izmuvao neku podrsku iz Brisela?

   Jednostavan i sasvim logican odgovor. Ali od deteta Grujica je logicko zakljucivanje mozda preterano ocekivati?

   0

   0
  • Da se ne lazemo, slobodno mozemo reci da nije. Bas kao sto i Nemanjicki rod nije bio pravoslavne vere vec katolicke. A Turci onda nama Srbima donesose pravoslavlje a Bosnjacima bogumilima islam.

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.