Avdul i Sabrija bi da prežive popis

0
20

Južni Sandžak – Predsjednik Bošnjačkog savjeta u Crnoj Gori, profesor Šerbo Rastoder ocijenio je juče da će predsjednici Muslimanskog savjeta Sabrija Vulić i Matice muslimanske Avdul Kurpejović uskoro ostati bez posla, ukoliko brzo ne osnuju političku partiju.

On je reagovao na nedavnu Vilićevu izjavu, u kojoj je, između ostalog, saopštio da su iz Matice muslimanske upozoravali na brzo širenje velikobošnjačkog projekta i da zbog toga nije čudno što je pitanje autonomije Sandžaka ponovo pokrenuto.
Reagovanje Rastodera prenosimo u cjelini: “Kako smo bliži popisu stanovništva, predstavnici \’nacije u nestajanju\’ postaju sve grlatiji. Odbačeni, politički zloupotrijebljeni, nesvjesni da je njihova uloga na straži \’crnogorskog patriotizma\’ reklama za proizvod bez sadržaja, predstavnici nacije bez sunarodnika, sa jedinstvenim imenom na dunjaluku svoje paranoične konstrukcije pokušavaju prodati crnogorskoj javnosti.
Avdul i Sabrija prijete osnivanjem stranke, dobrovoljno se javljaju za statiste u \’Balkanskom špijunu\’, tragaju za \’neprijateljima\’, sve sa ciljem da zaustave logičan i nezaustavljiv put nacionalnog samoidentifikovanja bošnjačke etničke zajednice. Pri tome, ne biraju sredstva, poučeni iskustvom sa prošlog popisa, kada ih je narod sveo na 3,2 odsto, pokušavaju izbjeći nužnost u kojem će postati statistička greška, o čemu ubjedljivo govore rezultati probnog popisa.
Tada neće biti muslimanskog savjeta (jedinstvena institucija na svijetu koja postoji samo u Crnoj Gori i nigdje više), a ni Matice muslimanske (NVO koja uzima sav novac za projekte dodijeljene muslimanskom savjetu). To opet znači da će Avdul i Sabrija ostati bez posla ukoliko u međuvremenu ne osnuju stranku , jer se hvale da imaju 20.000 glasača, iako je ukupno tzv. Muslimana na posljednjem popisu bilo 28.000. Ali, pošto oni nemaju petlje za tako nešto, misle da je politički profitabilno da se oglase povodom mišljenja nekih političara iz susjedne države oko tzv. autonomije Sandžaka. Pri tome, očigledno nijesu primijetili da su, kao i uvijek, posljednji u javljanju, jer je prije njih, sve relavatno i kompetentno u bošnjačkom nacionalnom korpusu odbacilo ovu inicijativu. Ali, Avdulu i Sabriji nije to dovoljno. Oni bi da prodaju atest crnogorskog patriotizma, ne bi li preživjeli dolazeći popis. Braniti se od njihovih insinuacija je jednako besmisleno kao što su besmislene i iskonstruisane njihove optužbe. Ali, pošto su Avdul i Sabrija predstavnici pameti, uz nekoliko \’pametnih\’ političara koji tvrde da Bošnjaci i Muslimani nijesu jedan narod (obojica su opstruirali potpisivanje deklaracije o tome), to bi tekst koji je objavljen mogao biti ubjedljiv dokaz nacionalšovinizma i poziv za nove Štrpce, deportacije, Bukovice i slično.
Jednostavno Avdul i Sabrija ne mogu shvatiti da su svi Bošnjaci – muslimani, a to što ima muslimana koji nemaju nacionalnu svijest je već prošlost. Uostalom šta očekivati od autora izjave – \’Prema našim saznanjima, u vrhu Islamske zajednice Crne Gore nema niti jednog muslimana\’ nego da u ovim ramazanskim danima konstruišu, podmeću i denunciraju”, piše u Rastoderovom saopštenju.

Pročitajte Ustav

Na tekst “Upozoravali smo na velikobošnjački projekat”, reagovao je i Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori.
Oni su se osvrnuli na Vulićevu izjavu da “djeca ne mogu upisati medresu u Tuzima na crnogorskom jeziku, već samo na bosanskom i albanskom”.
“Medresa je vjersko, a ne nacionalno pitanje. Jezici na kojima se odvija nastava, na maternjem jeziku, su oni koji su u službenoj upotrebi po Ustavu Crne Gore.
Većina roditelja, kao i djece koja su do sada upisivana u medresu iskazali su želju da nastavu pohađaju na bosanskom i albanskom jetiku.
Do sada nije bilo kandidata koji su željeli da nastavu pohađaju na crnogorskom jeziku. Ukoliko bude sličnih interesovanja Islamska zajednica će razmotriti to pitanje.
Islamska zajednica i uprava medrese su ispoštovali ustavno pravo onih koji su iskazali želju da pohađaju nastavu na maternjem jeziku, odnosno bosanskom i albanskom.
Umjesto tendencioznih natpisa nekima bi bilo potrebnije da bolje upoznaju Ustav Crne Gore”, piše u saopštenju.

Izvor: Bosnjaci.org.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.