Austrija: Džemat Bošnjak obilježio sedmu godišnjicu uspješnog rada

0
30

Bez obzira na kratak vremenski period, ostvarenim dostignućima može se svrstati među najjače, dok je po funkcionisanju možda najorganizovaniji džema’at Islamske zajednice Bošnjaka u Republici Austriji, pa i šire. Svoje organizovanje počeo je sa 70 članova, jakom voljom i bez igdje ičega. Danas su na vlastitom zemljištu površine 3.896 m2 na kojem je objektat površine 1.200 m2 korisnog prostora, koji objedinjuje mesdžid, imamski stan, kancelarije, abdesthane, učionicu, salu, apartman za musafire… Ima agilnog imama hafiza Sabahudina ef. Hašića, vrijedne članove džematskog odbora sa predsjednikom Edvadom Felićem na čelu, sekretara Hasana Isakovića i 550 domaćinstava čiji broj postepeno raste. Da se radi o stabilnoj i kompaktnoj zajednici, potvrdila je i ovogodišnja dvodnevna manifestacija 17. i 18. marta 2017. godine, sa nekoliko  inspirativnih sadržaja. Jednostavno, željelo se pokazati kako se zajedničkim i planskim djelovanjem imama, džematskog odbora i svih džematlija postižu rezultati na kojima bi mogli pozavidjeti i najorganizovaniji džema’ati IZ-e u Bosni i Hercegovini.

Hatmenski ispiti 2. generacije  svršenika vjerske pouke

Sedamnaestog marta ili 18. džumade-l-uhra 1438. h. godine prije džume namaza brojnom auditoriju se uvodnom besjedom obratio imam hafiz Sabahudin ef. Hašić, koji je najavio bogat program upriličen povodom obilježavanja sedme godišnjice rada džemata „Bošnjak“.

Predsjednik BIKC „Bošnjak“ u Gracu Edvad Felić je u najkraćem predstavio ličnu kartu džema’ata Bošnjak. Tom prilikom kazao je da on kontinuirano jača i planski napreduje. Sedmu manifestaciju proglasio  je otvorenom.

Džum’u namaz predvodio je mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta, koji je bio izaslanik reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića. U hutbi je između ostalog kazao Bošnjacima da rijeka Drava u Gracu ima desnu i lijevu obalu, da su čovjekove obale rođenje i smrt, između kojih je život, kojeg treba da prožima pokornost Stvoritelju.

Na akšamskom namazu mesdžid je opet bio krcat i odisao je sljavljeničkom atmosferom. Održane su hatme za 18 učenika koji su pohađali mektebsku nastavu pred hafizom Sabahudinom ef. Hašićem. Hafiz Sabahudin ef. se u uvodu zahvalio roditeljima što su bili ključna podrška njemu i djeci, te izrazio zadovoljstvo što sa drugom generacijom svršenika vjerske pouke na najbolji način daruje BIKC „Bošnjak“ povodom označavanja njegove sedme godišnjice postojanja i funkcionisanja. Potom su predstavljeni učenici: Harčević Sumeja, Mujkić Fatima, Kanurić Lejla, Hairlahović Sara, Kurtović Nedim, Muzaferović Almedin, Bajrić Mirnes, Majetić Haris, Hodžić Ilham, Hodžić Imran, Borić Mirhad, Silić Amina, Silić Ezana, Đulić Edib, Kanurić Adil, Durić Emina, Ljubijankić Adna, Keranović Emina.

Poslije prezentovanja stečenog znanja učenika skupu se obratio mr. Nusret ef. Abdibegović. Uz čestitke učenicima, roditeljima, muallimu i džema’atu Nusret ef. je naglasio da su djeca roditeljima dunjalučki poklon i ujedno emanet, te budući temelji na koje će se oslanjati BIKC „Bošnjak“. Podvukao je da integriranje Bošnjaka koji žive i rade u Austriji ne smije biti na štetu njihovog identiteta, vjere, jezika, tradicije, kulture.

Slijedilo je uručivanje šehadetnama svršenicima, a i prikladnih i novčanih hedija, koje  je osigurao džema’at Bošnjak, a uručili su ih predsjednik Edvad Felić i mr. Nusret ef. Abdibegović. Ispred roditelja zahvalnicu i hediju hafizu Sabahudinu ef. uručio je Amir Đulić, a Hodžić Ilhan ispred svršenika. Hatmenski ispit završen je dovom, koju je proučio mr. Nusret ef. Abdibegović.

Večer Kur’ana

Dragi dan manifestacije počeo je i završio dinamično. U 10 sati otvorena je izložba ručnih radova članica Udruženja žena džema’ata „Bošnjak“. Poslije podne namaza domaćini su upriličili zajednički prijem za više delegacija političkog i društvenog života grada Graca kao i za premijera Unsko-sanskog kantona mr. Huseina Rošića sa saradnicima, načelnika općine Bužim Zikriju Durakovića, predstavnike Gradske uprave gradova Bihaća i Cazina. Večer Kur’ana otpočela je s ašeretom, kojeg je proučio Muhamed ef. Begić, i uvodnim besjedama domaćina predsjednika Edvada Felića i hafiza Sabahudina Hašića. Prvi zvanični učač bio je hafiz Emrah Litrić, a onda hafiz Muhammed Hikal, pa Ibrahim ef. Bilčević, Sulejman ef. Hašić i kurra hafiz mr. Aziz ef. Alili. Između nastupa učača obraćali su se predsjednik IRG Štajerske Ali Kurtgöz i predsjednik IZ-e Bošnjaka u Austriji mr. Esad ef. Memić.

U glavnom obraćanju izaslanik reisu-l-uleme mr. Nusret ef. Abdibegović je istakao da džema’at „Bošnjak“ i njegove džematlije prednjače po mnogo čemu pozitivnom.  Pred kraj programa dodijeljene su vakufname za 18 novih vakifa. Tokom prethodnih 12 mjeseci postali su dio  skupine 95 vakifa ovog džema’ata koji su uvakufili po 3.000 eura. S njima i budućim vakifima džema’at ide u pravcu otplate preostalog duga, koji je u vrijeme kupovine prostorija i zemljišta iznosio skoro pola miliona eura. Završetak večeri Kur’ana i manifestacije ozvaničen je dovom, koju je proučio mr. Nusret Abdibegović.

preporod.com


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Austrija: Džemat Bošnjak obilježio sedmu godišnjicu uspješnog rada


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.