ALARMANTNI PODACI: U Bihoru se mjesečno rodi samo po jedna beba!

3
9

Pad nataliteta na području Bihora najbolje potvrđuje stanje u osnovnoj školi u Petnjici koja je prošle školske godine, uključujući četiri područna odjeljenja, brojala 187 učenika od čega 24 prvaka, što je pet puta manje nego 1985. godine

Brojni su primjeri koji ukazuju da iseljavanje građana i negativni prirodni priraštaj poprimaju zabrinjavajuće razmjere na području Bihora. Prema poslednjem popisu, u opštini Petnjica bilo je 6.713 stanovnika. Međutim, mještani i predstavnici političkih partija tvrde da ih je sada duplo manje i da više Petnjičana živi u inostranstvu nego u mjestu svog rođenja.

“Koliko je zapravo alarmantno stanje u bihorskoj opštini, najbolje svjedoči podatak da je u tokom čitave jedne godine na teritoriji Petnjice rođeno svega 15 beba. Poražavajuće, ali istinito, svakog mjeseca rodila se samo po jedna beba. Prošle godine na području čitave Petnjice osnovnu školu pohađalo je ukupno 58 prvaka s trendom pada broja učenika iz godine u godinu. Samo u zaseoku Ćemani, selo Vrbica, prazna je čak 41 od 57 kuća. Trenutno u pomenutom zaseoku živi oko 50 stanovnika, od toga 11 djece”, saopćili su nedavno iz Demokratske Crne Gore.

Pad nataliteta na području Bihora najbolje potvrđuje stanje u osnovnoj školi u Petnjici koja je prošle školske godine, uključujući četiri područna odjeljenja, brojala 187 učenika od čega 24 prvaka, što je pet puta manje nego 1985. godine.

Predsjednik opštine Petnjica Samir Agović ističe da je svjestan da su migraciona kretanja, a samim tim i sve manji broj učenika, veliki problemi s kojima se suočava ne samo Bihor nego i čitavi sjeverni region.

“Neki negativni društveni trendovi u prošlosti doprinijeli su da ljudi, trbuhom za kruhom, odlaze u razvijenije sredine. Ponovnim uspostavljanjem Opštine Petnjica, lokalna uprava je preduzela odgovarajuće aktivnosti radi zaustavljanje tih procesa. Usvojili smo niz stimulativnih mjera, od pospješivanja poljoprivredne proizvodnje i rješavanja krupnih infrastrukturnih problema do stvaranja povoljnog ambijenta za investitore koji žele da ulažu u Petnjicu. Iskreno se nadam da će ove aktivnosti, koje podrazumijevaju otvaranje novih radnih mjesta, dati odgovarajuće rezultate”, kazao je Agović.

Predsjednik OO Stranke pravde i pomirenja Almir Muratović ističe da narod konstantno odlazi iz Bihora, a da se rijetko ko vraća.

“To što imamo negativan prirodni priraštaj je velika opomena za cijelo društvo. Puteve koje pravimo ne treba da služe samo da bi narod njima odlazio nego da se tim saobraćajnicama i vraća u zavičaj. To država treba da ima u vidu, jer nijesu dovoljna samo deklarativna zalaganja za opstanak na ovim prostorima. Potrebne su konkretne mjere”, naglasio je Muratović.

Izvor: Dan


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Živeo je na Kordunu, ne znam tačno u kom selu, ali tamo negde južnije jedan čovek, kome je, čini mi se, bilo ime Pane ili mu je takav barem “špicnamet” bio. On je imao, mislim, petoro dece i svih pet su bile ženska deca, dakle pet kćeri. Ja sam za ovoga čoveka prvi put čuo već u vreme Krajine, znači u vreme rata, kad smo već napustili Karlovac. Lično ga nisam poznavao, kao ni njegove kćeri, mada sam ih možda koji put i vidio ne znajući da su to oni (a vrlo je vjerojatno da sam ih mogao videti na nekom zboru, ili u Vojniću, Slunju itd. kud sam već sve hodio u vreme Krajine. Da li je moj ujak lično poznavao toga Panu ili kako mu je već bilo ime, to ne znam, tek se sećam da je ujak jednom, u mom prisustvu, razgovarao sa izvesnim Mićom. Inače, moj ujak je imao svega jedno dete, također kćerku, našu Seku. Razgovarajući tako sa Mićom, nekako se u razgovoru dotakoše i gorepomenutog Pane (ili kako su ga već zvali). Ujak tada, sklon šali, a slobodan u razgovoru, i budući u dobrom prijateljstvu sa Mićom, reče mu šaljivim tonom – jer se i radilo samo o šali – jednu rečenicu koja se mogla protumačiti na dva načina, u vezi Pane (ili kako ga već zvahu), doslovce citiram: “U njega je pet ćeri, a moja samo jedna!” Ja tada nisam odmah shvatio pravi smisao ove ujakove
    rečenice, koju sam vrlo dobro upamtio, sem da je ujak mislio na svoju jednu – i jedinu – kćerku, koju smo mi svi zvali Seka, te mi tada nije bilo jasno ni zašto Mićo na to kao da protestujući promrmlja nešto pokazujući očima prema meni. Docnije, shvatio sam kud ujak “cilja”… Ali, naravno, sve je to bila šala.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.