Ako neko sumnja u prošlost, idemo na novi referendum!

28
25

Južni Sandžak – Predsjednik Odbora za obnavljanje Narodnog vijeća Sandžaka Džemail Suljević kazao je jučer da ideja o proglašenju autonomije Sandžaka koja bi podrazumjevala i njegov crnogorski dio nije napad na teritorijalni integritet države.

Nakon što je u Crnoj Gori, u prvim reakcijama poslije objavljivanja namjera SNV-a, gotovo jednoglasno odbačen taj projekat uz obrazloženje da su Bošnjaci mahom glasali za nezavisnu Crnu Goru, Suljević je saopćio da je ”Sandžak sadašnja i buduća stvarnost” i da se ta stvarnost “ne može ničijom pričom i nasiljem izbrisati”.

“Nije moglo ni Njegoševom genocidnom pričom, nasilnim pokrštavanjem, genocidom u Šahovićima, ubijanjem u Drugom svjetskom ratu, nedavno u Bukovici, pa sve do hapšenja bošnjačkih političara južnog dijela Sandžaka, nedugo poslije sprovedenog referenduma o autonomiji Sandžaka 1991. godine”, tvrdi Suljević, bliski saradnik muftije Muamera Zukorlića čija je lista pobijedila na nedavnim izborima za Bošnjački nacionalni savjet u Srbiji.

Napominjući da narod bez svojih nacionalnih institucija postaje lak plijen, Suljević je optužio Srbiju i Crnu Goru da su čitavo stoljeće i danas sprovodile institucionalno nacional-šovinističku superiornost nad svim što je bošnjačko: ”Negirali su i samo nacionalno ime, a time i postojanje bošnjačke nacije, kao historijske kategorije, sabijajući ga tako u duboku inferiornost”.
Suljević vjeruje da je većina naroda, naročito iz redova Bošnjaka za autonomiju Sandžaka.

“Ako neko sumnja u iskazanu volju građana Sandžaka 1991. godine, dajte da ih ponovo pitamo, na slobodnom referendumu, uz međunarodnu kontrolu i dobit ćemo pravu volju građana. Pa zar nije dobar pokazatelj i čitava istorija Sandžaka i vjekovna težnja bošnjačkog naroda kao većinskog na prostoru Sandžaka, i ne samo bošnjačkog. Avnojevski Sandžak je bio federalna jedinica, ravnopravan sa Crnom Gorom i ostalim republikama ex Jugoslavije, a predsjednik je bio srpski intelektualac, Sreten Vukosavljević. Kada je 1991. godine nelegalno ukinuta autonomija Sandžaka u Novom Pazaru, Vukosavljević je glasao protiv”, rekao je Suljević.

Prema njegovim riječima, o težnjama bošnjačkog naroda za autonomnost Sandžaka, govori i Sjenička rezolucija iz 1917. godine. Prije toga, na Berlinskom kongresu 1878. godine, ističe Suljević, pitanje Sandžaka je definisano, uz naknadne regularne korekcije.

On se slaže da su Bošnjaci glasali za nezavisnu Crnu Goru, „uz dosta obećanja i još ponečeg“, ali su „glasali i za autonomiju Sandžaka i opet će ako zatreba, ili ako neko to ozbiljno zatraži“.
“Bošnjaci južnog Sandžaka, glasajući za nezavisnu Crnu Goru, računali su, da se oslobađaju svih zala koja dolaze iz Beograda, ne znajući ili zaboravljajući da su mnoga, čak i teža, dolazila iz Podgorice, a ranije sa Cetinja, dosežući do Pešterske visoravni”, ocijenio je Suljević.
Suljević ističe da će Narodno vijeće Sandžaka tražiti najviši oblik autonomnosti: “Evropska dokumenta, konvencije i povelje predviđaju razne oblike regionalnih autonomija. S obzirom na to da je Sandžak historijska regija, zahtijevamo najviši oblik autonomnosti. Razmislite kako je stvorena Republika Srpska i šta ona znači. Naši zahtjevi u mnogome će zavisiti od konačnog statusa Republike Srpske u BiH”.

Oteto nam se mora vratiti
Suljević smatra da su obnavljanje ideje o autonomiji Sandžaka dodatno podgrijali neriješeni odnosi između vlasti i manjina, kao i od strane vlasti zapostavljanje područja na kojima uglavnom žive manjine.
“Prije svega, bošnjački narod nije manjina, već narod u statusnom smislu. Bošnjački narod ovdje u Sandžaku je na svojoj zemlji i ima sve što imaju drugi narodi u smislu onoga šta jedan narod čini narodom. Mi, ovdje u Sandžaku nismo gastarbajteri na privremenom radu, mi smo ovdje vijekovima i imamo svoju zemlju, kuće, njive i livade. Istina, jedan dio zemlje država nam je otela na razne načine, ali oteto se mora vratiti”, tvrdi on.
On dodaje da ne postoje međunarodni brojčani kriterijumi da bi jedan etnička grupa bila narod u statusnom smislu: “Dakle, broj nam ne fali. Još da nas nisu proganjali, diskriminisali i ubijali, Bošnjaka bi danas u Sandžaku bilo koliko dvije Crne Gore u brojčanom smislu. Logično je da diskriminatorski, asimilatorski i ponižavajući položaj u svakom pogledu bošnjačkog naroda ubrzava rješavanje njegovog političkog položaja i statusa Sandžaka”.

Nacionalna diskriminacija, asimilacija i čerupanje

Suljević ističe da se ne radi ni o kakvom napadu na Crnu Goru i njen historijski prostor „već obrnuto, stogodišnjim nedjelima nad bošnjačkim stanovništvom, nacionalnoj diskriminaciji i asimilaciji i anticivilizacijskoj podjeli – čerupanju Sandžaka: međunarodno-pravno i stvarno, Srbija i Crna Gora nemaju tapije na Sandžak”.

On kaže da ga ne čude reakcije crnogorskih političara i intelektualaca iz redova bošnjačkog naroda koji su bili izričiti da ideja o autonomoji Sandžaka nema uporišta među bošnjačkom populacijom u Crnoj Gori.

“Takvih ima i u sjevernom Sandžaku koji participiraju u Vladi i parlamentu Srbije i isto tvrde, da nam je država Srbija sve dala i da smo čak privilegovani. Narod ih više ne imenuje političarima ili intelektualcima, već poznatim imenima: Sejde, Fikretovci, Kurpejovići, Morine… Nažalost, dosta dugo su lagali i varali narod, sve donedavno, do ovih izbora, samo za Bošnjake u sjevernom Sandžaku, na kojima su poraženi zajedno sa Vladom Republike Srbije”, kazao je Suljević.

Izvor: Vijesti.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

28 KOMENTARI

 1. “EU otezava one prave reforme koje bi unapredile drustvo,na taj nacin produzava ostajanje na vlasti korumpiranih ljudi.

  Dart Vader.Nebih se slozio sa ovim tvojim stavom.Vidim iz tvog teksta da nisi bas mlad kad si ucio marksizam.U Srbiji postoje samo dva medija koja su potpuno nezavisna ali su stalno optereceni finansiskim problemima koje im pravi ova nazovi demokratska vlast.Moj je predlog za tebe a i mnoge da ih malo posjecujes.To su:E NOVINE I PESCANIK.MOZES MALO SKOKNUTI I DO YOU TUBE I SAMO UKUCAS IME PETAR LUKOVIC DA CUJES I VIDIS STA SE DESAVA PO SRBIJI.
  SVE NAJBOLJE.

 2. amere jos uvek iznosis samo lazi pa i u ove mubarek dane jos mi nisi poslo ni bukvar koji si obeco a znas da je obecanje dug a ALLAH dug neoprasta ni sehidu a uostalom po tome ste poznati vi iz sda samo lazi i sijanje fesada

 3. – Prava Bosnjaka,naravno,najvise trenutno krsi Zukorlic sa tom svojom privatnom islamskom zajednicom…zatvara dzamije,puca na Bosnjake,pravi zategnute odnose medju Bosnjacima,itd…A,mi imamo svoje politicke predstavnike koji ce sa demokratskom vlascu Srbije polako ali sigurno unapredjivati nasa prava.
  – A ovo sto prica Zukorlic,to je obicno palamudjenje…ne zna kako da uplasi Drzavu,pa misli ovako…Sjecate se kada je malo nakon poslednjih lokalnih izbora govorio “Ja ne znam zasto se Drzava vise plasi jednog Ugljanina,kada on ima jos jedino vlast u Tutinu…”. On sada misli da se Drzava plasi Ugljanina,i da ga je uzela za ministra,i misli sad da on po tom receptu koji je Ugljanina ucineo pravim vodjom Bosnjaka,sad uzdigne sebe i uplasi Drzavu,kako bi Drzava uzela (od straha) njega kao “Glavnog”…On ne razumije da tu nije pitanje straha od Ugljanina,vec jedan demokratski potencijal ove Vlade koja je po prvi put za Ministra iz redova Bosnjaka uzela covjeka koji je na izborima izasao na manjinskoj listi – Bosnjackoj listi. To je demokratski iskorak ove Drzave.
  – Sve ove druge nebuloze Zukorlica…su zapravo “Ugrozena moja fotelja…a ja hocu to da prenesem kako je,navodno,ugrozen ceo narod”. To su najobicnije gluposti i blefovi Zukorlica koji polako ali sigurno nestaje sa javne scene Sandzaka.

  • ZA KADRIC NIHADA Ti si bas neki cudak da si pravoslavac verovatno bi bio neki nadrndani bradati cetnik koji kad nema sta da radi maltretira samog sebe.Nije ti lako.S tobom definitivno nema covek sta da prica.

 4. ZA DART VADER isve koji se pitaju kao on evo im odgovora.Pokušavaju da nas ubede da je sistem koji su napravili na putu za Evropu, ali on suštinski nikakve veze s evropskim standardima nema. To je sistem u kome su vlasnička prava svih građana ugrožena i u kome državne institucije prepoznaju samo prava tajkuna – počinje razgovor za „Blic nedelje“ Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije.

  – Ovakvo stanje u društvu odgovara samo tajkunima za koje su sve vlade od 2000. godine radile. Upravo je vlast omogućila onima koji su devedesetih bili na listama sumnjivih ljudi da posle 2000. operu svoje biografije i postanu najveći kapitalisti u zemlji. Hiljadu je primera da i danas i vlast i državne institucije rade u korist tajkuna. Kako drugačije protumačiti činjenicu da država prepoznaje Jovicu Stefanovića Ninija s Interpolove poternice kao pravog vlasnika „Jugoremedije“, a poništava prava većinskog vlasnika – malih akcionara, istera ih na ulicu, pa ih još na smenu batinaju policija i privatno obezbeđenje. Proces privatizacija je ekonomski propao, jer je poslužio isključivo da tajkuni operu novac. Upravo zato nikada nije postavljano pitanje porekla novca. Vlast je dozvolila tajkunima i kriminalcima da kupuju dobre firme, da ih unište i prodaju kao nekretnine.

  Kako da danas od iste te vlasti očekujemo da se obračuna s organizovanim kiriminalom?
  – Nikako, i ovo što rade je sve obična farsa. Sigurna sam da bi, da SAD nije insistirao na hapšenju Šarića, on kroz neko vreme postao isto što i Peconi ili bilo koji drugi biznismen čije se poreklo novca ne zna. Naše tužilaštvo je potpuno instrumentalizovano za političke ciljeve i dnevni trenutak. Umesto da druge državne institucije rade na slučajevima Karić, Subotić, Radulović, da se ispita sve – od porekla novca do poreskih istraga, sve je prebačeno na tužilaštvo. I time se zaklanja suština problema, da svaka državna institucija treba da radi svoj posao u okviru svoje nadležnosti i da u tom procesu bude kontrolisana. Da se ispita šta su u svim tim slučajevima, od tajkuna do organizovanog kriminala, uradile Uprava za sprečavanje pranja novca, Poreska uprava, kako je Agencija za privatizaciju mogla da omogući Šariću, a takvih je u Srbiji mnogo, da opere više od 20 miliona evra u privatizaciji… Šta je radila Agencija, kakvog je ona sigurnog kupca našla, da li je tražila proveru porekla novca? Nije. E ako niko ništa nije uradio, onda će se kao posledica pritiska javnosti pojaviti montirani procesi kojima će biti zatrpano tužilaštvo i sudovi, i koja će se završiti kao afera „Kofer“, nagodbom iza očiju javnosti.

  Upravo su predstavnici institucija, za koje i sada kažete da nisu radile svoj posao, na krivičnim prijavama Saveta za preuzimanje akcija Luke Beograd? Verujete li tužilaštvu i sudovima da će obaviti svoj posao kako treba?
  – Mi smo uradili ono što je trebalo i što smo mogli da uradimo. Zaista smo došli do dobre i relevantne dokumentacije koja potkrepljuje optužbe. Ako tužilaštvo bude moglo i smelo da radi, njemu je dobar deo posla urađen. Do sada, međutim, nismo dobili nikakvu povratnu informaciju, a dosadašnje iskustvo s tužilaštvom u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije je bilo veoma loše. Ono čega se mi bojimo jeste da je će se ova partijska čistka koja je urađena u sudstvu još gore odraziti na te procese. Ako Ministarstvo pravde može zbog toga što određeni politički trenutak nije dobar za određenu presudu da smeni sudiju, onda je to dokaz da mi od suda nemamo ništa i da i ona najosnovnija ljudska prava više nema ko da štiti.

  Najavili ste i nove krivične prijave za slučaj C market?
  – Ne samo za C market, već ćemo i za sve drugo što budemo mogli da podnesemo krivične prijave. Ono što je sigurno je da je i tužilaštvo samo moglo dosta toga da uradi. Ima stvari koje je istraživao UBPOK i gde je izvršen pritisak na tužilaštvo da se ništa ne uradi. Takav je primer Sartida, Nacionalne štedionice…

  Kakva je to zemlja u kojoj monopolisti mogu da izazovu nestašicu mleka, a vlast to mirno gleda?
  – Monopoli su već napravljeni u procesu privatizacije i to je tako namerno činjeno. Vlast je svojim tajkunima prodavala tržišta kako duvana ili nafte, tako i mleka. Bilo je jasno da ste onog trenutka kada ste kupili 60 odsto mlekara postali monopolista. I iza toga je stajao Milan Beko, kao i iza mnogih drugih nezakonitih i štetnih državnih poslova. On je uništio proizvođače, kao što je Mišković uništio dobavljače. Ta cena koju su oni kao monopol držali nije mogla da bude ekonomski održiva za proizvodnju mleka i tako su uništavani proizvođači mleka. U međuvremenu je zatvorena jedna od najstarijih mlekara u Srbiji, Čačanska. Na čitavom tom području godinama niko ne otkupljuje mleko. To je automatski značilo uništavanje stočarstva, dalje u lancu ratarstva, a na kraju i celokupne poljoprivrede. Njima kao monopolu sasvim je svejedno da li u Srbiji postoje stočarstvo ili poljoprivreda, jer oni mogu da kupe i mleko u prahu, da dodaju vodu i prodaju to kao normalno mleko. Za oporavak ove oblasti bi trebalo više od 10 ili 15 godina, a naravno kod nas za to nema nikakve šanse jer naša država ne vodi ekonomsku politiku koja je u opštem interesu, već politiku koja je u interesu tajkuna.

  Pomenuli ste i da je Mišković na sličan način uništio dobavljače?
  – Iz monopola u trgovini na malo, njegova firma je s jedne strane uzimala ogroman novac od građana, odnosno pljačkala potrošače (jer se antimonopolski zakoni koji su naočigled javnosti prekršeni u preuzimanju akcija „C marketa“ odnose na zaštitu potrošača), a s druge strane je uništio dobavljače, jer im ne plaća robu po šest meseci. Uz sve to, nijedan državni organ ne želi da procesuira ništa protiv njega. Zna se da mali proizvođači ne mogu ekonomski da izdrže takvo ponašanje, pa su opstali samo oni koji su imali veze u strankama, i to uz pomoć kredita Fonda za razvoj koje po partijskoj liniji Dinkić i ostali ministri dele. A i sami su priznali da ne kontrolišu trošenje dodeljenih sredstava iz Fonda za razvoj.

  Kažete da su tajkuni kupovali firme zbog atraktivnog zemljišta i potom ih upropaštavali. Sada im je Dulićevom uredbom o konverziji omogućeno najzad da postanu vlasnici skupog zemljišta i da ga prodaju. Znači li to da je ova vlast definitivno završila „prljav posao“ prethodne?
  – Upravo. Drastičan primer je Luka Beograd, međunarodna luka od koje je Beograd mogao da živi. Prilikom izgradnje Luke država je dala besplatno zemljište i time se odrekla svojih prihoda zarad izgradnje luke. A prodata je tako da je vlast tretira kao građevinsko zemljište za izgradnju grada na vodi koji gradonačelnik Beograda predstavlja u Kanu?! Zbog toga je promenjen i generalni urbanistički plan, a Luka je najzad i ukinuta, jer su novi vlasnici rekli da ih obavljanje lučke delatnosti uopšte ne interesuje. S uredbom Dulićevog ministarstva, to zemljište koje je u privatizaciji vrednovano nulom sada će biti prodato privatizacionim vlasnicima po ceni umanjenoj za cenu ukupnog kapitala. Država će time onima koji su platili preduzeće više nego što je vredno zemljište pokloniti zemljište, a drugima gde je zemljište vrednije od preduzeća pokloniti to preduzeće. To je nova pljačka građana u korist tajkuna.

  Kako da se tom bahatom ponašanju vlasti stane na put?
  – U ovakvom sistemu nikako, jer su ga zajedno s tajkunima i kriminalom napravili tako da mogu potpuno neodgovorno, nekontrolisano i nesmenjivo da vladaju. Napravili su političke stranke za koje sami priznaju da se finansiraju na tajni način, parlament nam se sastoji od 250 ljudi koji glasaju ili diskutuju samo onako kako je već unapred odlučeno u partijskoj centrali, i dalje smo jedina zemlja u Evropi u kojoj ne funkcioniše državna revizija i u kojoj se ne radi završni račun budžeta… Ako išta može da se uradi da se tome stane na put, to može da se učini kroz medije, ali su i oni nažalost potpuno kontrolisani.

  Država je pre gotovo dve godine ustanovila funkciju revizora, pa opet ništa od kontrole trošenja novca poreskih obveznika?
  – I taj prvi izveštaj koji je napravila državna revizija s malim kapacitetima (da ne kažemo da su ih namerno napravili tako da i ne mogu bolje da rade) Parlament je mogao da koristi za ozbiljnu raspravu i pozivanje vlade na odgovornost, ali ga je odbacio. A tamo ima takvih finih detalja – da je Dinkić svom partijskom institutu dao 100.000 evra za projekat ili 1.600 evra za svaku stranicu tog projekta. Da je u tom institutu bila zaposlena njegova majka i da dve trećine tog takozvanog projekta čine podaci iz statistike i tržišta rada koje su već napravile države institucije i za šta su već bile plaćene… To je samo mali detalj, a zamislite šta bi sve otkrila ozbiljna državna revizija. Nepostojanje državne revizije u Evropi postoji samo u Srbiji i Vatikanu. U takvom načinu nekontrolisane vlasti koja nikome ne polaže račune, ona sama postaje sve više korumpirana, zatvorena u korupcionaške krugove, iz kojih urušava sve institucije sistema. Videli smo šta se dešava sa onim institucijama koje pokušaju da dosledno primene zakon, kao što je ombudsman, poverenik ili antimonopolska komisija kojima se pruža otpor i upućuju pretnje.

  Šta onda radi opozicija? Zašto ne kritikuju vlast i ne traže kontrolu?
  – Srbija i nema opoziciju, jer ako je ne zanimaju završni račun budžeta i revizorski izveštaj, to znači samo da opozicija ne želi da kontroliše vladu. A to je abeceda borbe za vlast! Budući da njih to ne interesuje, zaključak je da se i njihove, kao i stranke na vlasti finansiraju i formiraju na isti način. A stranka koja prizna da se tajno finansira, što sve priznaju, jeste tajna organizacija koja ne bi trebalo da učestvuje u javnom životu i koja se ne može nazivati političkom strankom jer je suprotna njenoj definiciji. Bez političkih stanaka nema smene vlasti. Ovaj sistem nema odgovor ni na jedan problem. Završili su posao za tajkune, što je dovelo do ekonomskog kraha, stravične nezaposlenosti i činjenice da uopšte i nemamo vladu. Umesto nje, mi imamo određene partije s određenim ministrima koji ih predstavljaju, premijera koji ne vodi politiku, i koji zajedno s istim tim strankama odgovara predsedniku republike.

  U Vladi sede konsultanti
  Ko nam uopšte sedi u Vladi?
  – To su određeni konsultanti koji su tu došli da prenesu na državni nivo poslove svojih konsultantskih kuća. Oni to i ne kriju, a premijer Cvetković je vrlo izraziti primer. Čovek koji je bio direktor Agencije za privatizaciju kada su se desile krupne nezakonitosti i koji je istovremeno bio izvršni direktor konsultantske firme. Kada bi se napravila ozbiljna revizija projekata koje rade ministarstva i vlada i pratili ti tokovi novca, videlo bi se da su svi projekti dogovoreni između konsultanata koji su ostali u konsultantskoj kući i drugih koji su došli u vladine institucije. A sve su to izmišljeni projekti i ogroman novac.

  CITAJTE KRETENI U KAKVOM SISTEMU ZIVITE KAD GA VEC NERAZUMETE. OVO JE INTERVIJU SA VERICOM BARAC.GUGLAJTE PA CE TE NESTO I NAUCITI.

  • Sve ovo sto si napisao je apsolutno tacno i ovoga su svesni svi,ostaje pitanje sta da se uradi a da se od zla ne napravi gore.Da sve bude jos crnje tako je u celom regionu,manje vise isto.Srbija je u najtezem polozaju u regionu iz prostog razloga sto EU otezava one prave reforme koje bi unapredile drustvo,na taj nacin produzava ostajanje na vlasti korumpiranih ljudi.Potpuno se slazem sa tobom ali sta raditi?Resenje nisu tu ni izbori.Treba nekako naterati vlast da bude odgovorna prema narodu,uvesti neku kontrolu vlasti a to je jako dug put,za koji treba mir i privredni razvoj,pa da se onda drustvo okrene ka tim pitanjima i da bagri lopovluku i kriminalu stane nogom za vrat.Mi svi iz bivse YU smo predaleko od toga,posebno Srbija i Srbi iz prostog razloga sto za nas jos nije sve”gotovo”,daleko od toga.Tek kada se resi pitanje KiM,R.Srpske,R.S.Krajine,tek tada ce i unapredjivanje drustva dobiti svoj prioritet a do tada svako na svom nivou u svojoj mikro sredini neka uradi koliko moze da mu bude bolje.Ne znam sta bih ti rekao,recimo da ti nedaj Boze gori stala ili soba u stanu,dali bi ti u tom trenutku se raspravljao sa zenom sto je napravila veliki telefonski racun,ili bi gasio pozar?Eto to ti je slikovito stanje nase.Puno te pozdravljam gde god da si i kako god da ti je ime.
   Umalo da zaboravim,mozda i najvaznije.Ceo ovaj perjod sto prezivesmo se zove”PRVOBITNA AKUMULACIJA KAPITALA”,na nas jezik prevedeno kradja.Ucio sam kao djak Marksizam pa znam.Ko ne zna nek vidi na netu sta to znaci i sta je o tome rekao Karl Marks.
   Otprilike:Prvobitna akumulacija kapitala je proces koji se vrsi kada drustvo iz jednog drustveno politickog uredjenja prelazi u drugo,to se desava uvek prilikom rata ili revolucije.(grub citat,jedva se secam).
   Eto prijatelju to ti je nazalost tako.

 5. Dzabe pricate i komentarisete… Sandzak ce bit kad tad nezavisan uz pomoc Evrope…. Mnogi bi se borili za Sandzak….
  u Sandzaku 70% omladina ima manje od 25g…
  Ovo je buducnost i ponos sandzaka…
  Za 20g u Sandzaka bice duplo vise Bosnjaka…

 6. Reci cu vam jos nesto,da muamer toliko zeli Republiku Sandzak on nebi primao pare od vlade za medresu,fakultet izlamskih sudija,pa nebi pozivao da se sastane sa Tadicem,pa bi se odrekao Srbijanskog pasosa,pa bi dzipove prevo na NP tablice a ne na BG,nego i on bahsuz zna da se neki vid Autonomije moze samo ostvarita kroz institucije sistema,a ja mogu reci da bolja vlast nije imala do sad u Srbiji,a Dr. Sulejman Ugljanin 90 god nije primao pare od vlade,nije pozivao da se sastaje sa tim tadasnjim presednikom,vec je sve bojkotovao u toj vlasti,tad je mogao da ratuje,ali bi mnogo muslimana izginulo i odustao je ot toga pod cenu autonomije,a sto bi nama tada trebala autonomija bez nase omladine,evo bosanci su izginuli i nista nisu uradili,i zato daj da se mu malo okrenemo oko sebe i vidimo sta se desavalo,muamer priprema teren za politiku,i traba da osnije partiju pa da vidimo kako ce on nama da dovede investitore iz arapskih zemalja!!!!!!!!

 7. Nihade brate moj pa tad se nije bila crna gora odvojila,pa razmisli malo covece nemoj da ti see smeju ljudi,tada je mogla da se trazi,ali onog trenutka kada su Bosnjaci Crne gore odlucili da ne zive u Srbiji tada je i propala ideja o otcepljenju velikog Sandzaka,a muamer prica o autonomiji jer hoce da se pripremi za politicko djelovanje a ne to sto on zeli da dobije autonomiju,gdje je bio 90 ih godina da se za to bori,pa gdje je bio kao duhovni lider srbije i crne gore da naredi Bosnjacima crne gore da se ne otcjepljuju od Sandzaka,gdje je tada bio???????????!!!!

 8. Pa ko to prvi pokrenu ideju o autonomiji haa??I to kada kad su tenkovi bili na pazarskim brdima,kad su avioni preljetali grad na svega par desetina metara visine,kad je hiljade izbeglica napustalo Sandzak a Srpska vojska nikad nije bila jaca e tad je Ugljanin trazio autonomiju,da li je to tad bilo ispravno,e pa za vas interesdzije i fukse izdajnicke okupljene oko izdajnika Ugljanina to je vama znaci bilo ispravno samo kako ljider kaze,a sad kad nas guse na svake moguce nacine osim oruzjem mada bice i toga zivi bili pa videli vama je dakle trazenje autonomije nepravilno i ismijavate se tome.I jos jednom da ponovim da svi koji podrzavaju ovakvu lopovsku izdajnicku SDA su interesdzije ili stoka neobrazovana i nepismena!!

  • Nemogu da izdrzim brate,jace je od mene,hajde ti lepo napisi ko to tebe ili vas gusi,tlaci i muci.Hajde napisi zanima me da i ja kao Srbin to konacno saznam.Hajde kad te molim.Ali samo nemoj da pises kako nema para,kako je nezaposlenost,beda,korupcija,itd.Jer to muci SVE nas.Hajde lepo budi cove pa iskreno napisi.

 9. E moj Đemo rasturiše u krvlju Jugu a sada ti pokušavaš rasturiti i to malo štoje ostalo zajedničkog. Da nisi možda u srodstvu sa Hamdijom Pozdercom i njegovom “ZETROM”. Razmisli moj Đemo kuda to vodi ipogledaj istoriju 500 godušnje vladavine Otomansko carstva, koji vas za oku brašna premjestiše u drugu vjeru. Dosta je bilo prolijevanja krvi u svijetu u korist Amerika. Osvijesti se istoričaru.

  • Vujadine ne laprdaj,ko to trazi samostalnost ako mu je dobro,kad je jedna nacija nezadovoljna treba pitati vlast zasto je to tako i krivce u njima traziti,a to sto pominjes kako smo za oku brasna promijenili vjeru ja bih te podsjetio da za tvoje postojanje trebas bit zahvalan svojim precima Turcima jer oni su obnovili vasu rasu jer ste vi nestali 1389 a i ono sto je prezivjelo bioloski bi nestalo da nije bilo Turaka da obnove stanovnistvo,u ostalom pitaj tvoju babu ko je zasluzan za tvoje postojanje!!

 10. ups.zaboravih reci da gledate vesti regionalne kad ce koji metatr staviti asfalta te neko ozgo doci da pohvali,ne druge,vec sebe.Ko naprimer munir poturak sinoc sebe.A budale glavate!Sto narod nema vode u ovim toplim danima oni ni ic.Stoka.

 11. Samo mi je u oko zapalo ovo odelo ili konbinezon na slici ovog ludaka suljevica podsjeca me na nekog policajca ili vojnika.mozda covjek planira da bude vrhovni komandant drzave sandzak!heheheheh budale majko mila!!!

  • Džemail Suljević, koji traži autonomiju danas kad nam Srbija i Crna Gora ne mogu ništa i to evropsku, prekograničnu, nadnacionalnu i za Bošnjake, Srbe, Crnogorce i Albance povoljnu, nije dobar i ne odgovara?

   A Sulejman Ugljanin, koji je tražio državu Sandžak 90-tih godina kada smo mogli kao narod da nestanemo sa lica zemlje je normalan???

   • A odakle ti ta samoubilacka ideja da vam”Srbija i Crna Gora ne mogu nista”?Bolje se mani vraga.”Ne pali cigaru kad pretaces benzin”.Kom je u Srbiji lose nek ode na vikend do BiH,EU je tolike pare strovalila u federaciju,a oni i dalje imaju losiju ekonomiju od R.Srpske.Ko se buni sto mu je tesko i sto mu je lose,sta reci,zlo je vreme,svima je lose i nama i vama gadno je.Nekad sam imao tri para farmerki a sad cuvam ove jedne..gledao sam na TV-u kako propadaju tone sira tamo po Sjenici..lep je to sir,al nema se para.A kom je do zla i rata,taj je ili budala ili ne zna sta je rat.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.